Jídlo - speciality v Itálii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Kávovary, možnost nákupu
Jak již bylo výše zmíněno, v kavárnách, barech, pizzeriích, restauracích různého typu, ale také u benzínových pump, a všude, kde předpokládáme možnost jakéhokoliv občerstvení, jsou dnes k vaření italské kávy používány velké stroje – kávovary.
Ale ve většině domácností, přestože tam třeba mají i strojový kávovar, najdete vždy klasický levný hliníkový kávovar na jeden, dva, tři, atd. jejich šálky kávy. Největší se prodává snad až na osm šálků, pro srovnání – je to asi objem 0,25 l. Čili jeden náš pořádný „turek“.
Takový kávovar koupíte kdekoliv v domácích potřebách po celé Itálii, podstatně levněji než u nás ve specializovaných obchodech.
Dnes můžete tamtéž koupit i kávovary v nerezovém provedení nebo dokonce se zařízením na výrobu pěny, ale místní říkají, že větší chuť má káva z hliníkového kávovaru.
Existuje jakýsi zavedený postup, který při vaření kávy v hliníkovém kávovaru Italové více méně dodržují. Říkají, že pak je to ta správná chuť.
Tak především, čím starší kávovar je a čím má větší objem vodního kamene zevnitř varné nádoby, tím lépe. Nikdy vnitřek nečistí, pouze proplachují čistou vodou, a rozhodně tedy starý kávovar s vodním kamenem není důvodem k vyhození. Naopak.
Dále se do nádobky napustí studená voda pouze do úrovně šroubku, který je asi dva cm pod horním okrajem. Pak se nasadí sítko, do kterého se navrší volně mletá káva, která tvoří kopeček. Ten se nijak neuplácává, nestlačuje. Čím víc kávy, tím lépe. Pak se opatrně přitlačí vrchní nádobou, ta se zavře, zašroubuje a postaví na plotnu, pokud možno plynovou. Vaří se na mírném ohni, až káva překypí a charakteristický zvuk oznámí, že se vypařila ze spodní nádoby všechna voda. Káva se ihned rozlévá do malých šálků a pije se horká.
Tip na snídani
Pokud budete v Itálii, zkuste se po ránu posadit do baru, ten je otevřen zpravidla dřív než supermarket, protože lidé, kteří jdou do práce, se zde zastaví na snídani, dají si dobrou kávu a k ní dostanou automaticky sklenici vody a k tomu zakousnou sladké cornetti. Proberou nejnovější události, zas tak moc nepospíchají, nicméně tak nějak v klidu se rozejdou do práce.
Zmrzliny a sladkosti
Bary jsou plné od rána do večera, protože zároveň zde prodávají zmrzlinu, několik druhů, jedna lepší než druhá, a pokud si dají vaše děti čokoládovou zmrzlinu, můžete se spolehnout, že je opravdu čokoládová. Poznáte to při praní prádla po dovolené, kdy začnete sledovat reklamy ve zvýšené míře, a pak nakupujete a zkoušíte nejnovější technologie odstraňování skvrn.
V této souvislosti je takřka nepochopitelné to, co je pro Itálii tak typické. Běžně lze vidět na ulicích malých městeček a v ubytovacích zařízeních sušáky na prádlo, které jsou obtěžkány sněhobílým prádlem. Dětí mají přitom poměrně dost a všechny se cpou všemi druhy zmrzlin a různých dalších krémových dobrot takřka neustále. Asi se bude jednat o nějakou podnební anomálii.