Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Jídlo - speciality v Itálii

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (57.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Speciality

Italové považují za hlavní jídlo dne večeři. Oproti té naší trvá ovšem mnohem déle. Obnáší totiž několik chodů.

Začíná se obvykle polévkou a následují předkrmy, což je obvykle nějaký druh těstovin. Mohou být studené i teplé, na tisícero způsobů jak slaných tak sladkých. Kromě těstovin je výtečným předkrmem Bruschetta, což je topinka potřená česnekem a olivovým olejem, zdobí jí plátky rajčete, Suppli, malé smažené rýžové kuličky plněné mozzarellou nebo Fiori di zucca e carciofi fritti, cukína v těstíčku a smažené artyčoky.

Hlavním chodem je potom nějkaé maso nebo ryby. Uveďme například Filetti di baccala, smažené řezy z tresky nebo Saltimbocca alla Romana, římská specialita, telecí s parmskou šunkou a šalvějí.

Těstoviny

Říká se, že recept na pastu přivezl do Itálie ze svého velkého putování do Číny italský cestovatel Marco Polo. Pasta je těsto připravované z vody a pšeničné mouky a patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Může se formovat do různých tvarů a plnit masem nebo zeleninou.

Řeknete si, všude se jí pizza, všude se jí špagety. Ale když si v Itálii v restauraci dáte špagety, dostanete je s obyčejnou rajčatovou omáčkou, která ale s tou naší českou nemá nic společného, kromě názvu. Navíc budou drahé a nenajíte se, protože porce bude malá. Italové v restauraci jedí klasickou večeři o několika chodech. Těstoviny (pasta) se většinou podávají jako předkrm. Navíc Italové vaří v restauracích čerstvé, tzv. domácí těstoviny (pasta fresca).

Pizza

Zejména na jihu Itálie je v turistických střediscích a městečkách spousta pizzerií Al forno. To znamená, že na ulici potkáte malou pekárnu, která má na chodníku několik stolečků bez ubrusů, bez prostírání, vystojíte si frontu na čerstvou pizzu, kterou právě vytáhli z trouby. Nevíte, kterou si vybrat, protože všechny vypadají a voní nádherně. Než se stačíte rozhodnout, tak je často rozkrájená a prodaná, takže čekáte znovu, ale čekání se vyplatí. Můžete vyzkoušet všechny tyto pizzerie, sami si brzy najdete tu nejlepší.

Druhy pizzy

Tady v těch pekárnách, kde jsou návaly, se zaručeně dobře a poměrně levně najíte pravé italské pizzy. Ta bývá velmi jednoduchá. Jen s lilkem, jen s cuketou, jen s houbami, jen s loupanými rajčaty, výjimku tvoří kombinace šunky a hub, případně oliv. Pizzy jsou opravdu velmi jednoduché, základ tvoří těsto, které má zase základ v ingrediencích – především v mouce.

I u nás se setkáte v pizzeriích s pizzou Margherita. Málokdo ví, že to bylo jídlo chudých, které pochází z Neapole a okolí, chudého kraje, původně tato pizza obsahovala pouze těsto a rajčata. Určitě ochutnejte pizzu patate – což je těsto, které je pokladeno tenkými kolečky brambor a posypané oreganem, polité olivovým olejem, jako ostatně všechny.

Témata, do kterých materiál patří