Jídlo - speciality v Itálii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Vyhlášenými červenými víny jsou Barolo, Dolcetto, Rosso di Montalcino nebo Montepulciano. Pro nás je velmi populární víno Lambrusco.
Stolní vína jsou většinou dobrá, kvalitní vína, která se podávají k obědu či večeři. V restauracích Vám je přinesou v karafách, v obchodech je můžete zakoupit v cenách od 1 do 3 eur. Kvalitnější vína jsou dražší, ale i v supermarketech zakoupíte vína velmi dobrá.
Jiné alkoholické nápoje
Neopomeňme samozřejmě italské aperitivy, celosvětové Martini nebo Campari. K dostání je také pivo a všechny druhy tvrdého alkoholu.
Každá oblast má svůj typický likér, který ji charakterizuje. Za zmínku stojí citronové Limoncello nebo digestivy Amaro Lucano a Amaro Negro. V horských střediscích Vás určitě nemine silné Bombardino, podobné našemu vaječnému koňaku, ale podává se teplé se šlehačkou v šálku o objemu 1,5 dcl.
Nesmím zapomenout samozřejmě na Grappu, pálenku z vína, a na likér Ligurzia z Kalábrie, který se vyrábí z lékořice.
Mimochodem milovníci našich „pendreků“ si v Kalábrii přijdou na své. Zde koupíte i různé lékořicové bonbóny v atraktivních baleních. V Kalábrii se totiž lékořice pěstuje ve velkém.
Alkoholických nápojů a likérů je v Itálii k dostání velká řada, většinu známe velmi dobře i u nás, a tak zde uvádím jen italské speciality.
Káva
Zejména příznivci českého turka – tzv. hruškové vody – mohou tuto kapitolu klidně přeskočit. Ale jsou i tací, kteří italské kávě propadli.
Žádný Ital si nedovede představit den bez kávy, která dozajista kraluje nealkoholickým nápojům. Italové pijí velmi silnou kávu ve velmi malém šálku. Káva se většinou pije s mlékem a dost sladká. Italové pijí několik šálků velmi silné překapávané kávy denně. Ty šálky mají asi objem naší půldeci. Je to klasická míra, tzv. piccolo. Můžete si dát ještě menší kávu, což je tzv. stretto. To dostanete v malém šálku na dně koncentrované piccolo – jinými slovy – stejný objem kávy, ale poloviční objem vody. Vynikající, nejlépe je pít stretto hořké, bez cukru a mléka.
Opakem je lungo nebo americano, kdy stejném objemu kávy přidáme dvojnásobek vody. To můžeme přirovnat k našemu espressu, které běžně dostanete v českých kavárnách a restauracích.
Další možností, pokud chcete kávu větší a ne tak silnou, je objednat si Caffe Latte, které je ve velké sklenici s hodně mlékem. Výborné je i Caffe Coretto, v malém šálku s kapkou alkoholu. A samořejmě Cappucino, které je v některých italských kavárnách opravdovým uměleckým dílem.
Italská káva v Čechách
Ti, kteří si zakoupili domů klasický italský hliníkový kávovar, si jej zcela jistě po přečtení těchto řádků postaví na plotnu. Známe i z našich restaurací a kaváren termíny espresso, stretto, latte, capuccino, americano lungo, ale chuť je jiná než v Itálii. Je to způsobeno samozřejmě především vodou a druhem kávy, které se používají u nás, i když v našich restauracích se již zpravidla zabydlely světově proslulé italské značky, které dodávají stroje, kávu, dokonce i šálky s reklamním potiskem a kvalitu kávy si hlídají.