18. Půda a pastviny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
18. PŮDA A PASTVINY:
SLOŽENÍ PŮDY:
Půda – pedosféra
= nejvrchnější část zemské kůry
- vzniká vzájemným působením biosféry, atmosféry, litosféry a hydrosféry
- za 100 let vznikne 1 cm půdy
Složky půdy:
- tvořena souborem látek, které se vzájemně prolínají a ovlivňují
VODA VZDUCH MINERÁLNÍ SLOŽKY ORGANICKÁ SLOŽKA 25 % 25 % 45 % 5 %Složení půdy:
- ovlivňuje půdní vlastnosti
Rozlišujeme složení: fázové (pevné, kapalné, plynné), zrnitostní, chemické
1. Pevná fáze půdy
- 50 % objemu půdy, z toho 95 % minerální podíl (minerály) a 5 % organický podíl (živé organismy)
Minerální podíl:
- charakterizován zrnitostí půdy (hodně zrnité = špatné)
- zemina se prosévá přes síto – na sítě zůstává skelet, propadává jemnozem
a) Skelet
- 20 %, zvyšuje propustnost vody, kyprost a provzdušnění půdy
- vyšší obsah štěrkovité půdy je nepříznivý – nezadržuje se voda, malý obsah živin -> málo úrodná půda
- třídění skeletu – hrubý písek, štěrk, kamení
b) Jemnozem
- třídění jemnozemě – písek, práškovitý písek, prach, jíl
2. Kapalná fáze půdy
- 40 % objemu půdy
- půdní voda, která podmiňuje existenci koloběhu látek
- fixována pevnou fází půdy – vyplňuje póry, tvoří souvislou půdní hmotu
Energetické kategorie půdní vody:
- rostliny využívají jen primární a kapilární vodu
a) Adsorpční voda
- pro rostliny nepřijatelná – poutána větší silou, než je sací síla kořenů
b) Kapilární voda
- pohybuje se všemi směry z vlhčího místa na sušší
- vzlínání (nahoru), vsakování (dolů), prosakování (do stran)
c) Gravitační voda
- ovládána gravitací, část vody se zachytí a část proteče
3. Plynná fáze vody
- 10 % objemu půdy, optimální poměr vody a vzduchu v půdě je 1:1 (dostatek vody, kořeny se nedusí)
- složena z plynů a vodní páry
- vyšší obsah CO2 nižší obsah O2 než je v atmosféře (naopak)
HUMUS:
= soubor organických látek v půdě v různém stupni rozkladu a látkové přeměny
Význam pro půdu: ovlivňuje fyz. a chem. Vlastnosti půdy, zdroj živin, zvyšuje sorpční schopnost, zadržuje vodu
Význam pro rostliny: dýchání rostlin, příjem a transport živin, úspora hnojiv
Význam pro zemědělství: zálivka rostlin, přesazování rostlin, hnojiva, doplněk stravy pro zvířata
Rozdělení humusových látek: přírodní a syntetické
VLASTNOSTI PŮDY:
1. Fyzikální:
a) Kapacita půdy
- vodní kapacita – schopnost půdy zadržovat vodu
- vzdušná kapacita – podíl pórů zaplněných vzduchem
- tepelná kapacita – schopnost přijímat a zadržovat teplo
b) Hutnost, konzistence
- obsah vody, závisí na vlhkosti
c) Hustota
- hmotnost objemu pevné fáze, ovlivňuje ji minerální složení
d) Pórovitost
- objem póru, ovlivňuje ji zrnitost, rostliny, provzdušněnost
e) Barva
- žlutá, hnědá, červená, šedomodrá, nazelenalá (železo – Fe)