Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Půda a pastviny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (24.95 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

2. Chemické:

a) Prvky

- O, Si, Al, Fe, Ca, K, Na

b) Reakce

- pH – úrodnost, struktura, koloběh vody a vzduchu, tvorba humusu

3. Biologické:

a) Mezoedafon – háďata, žížaly, hlísti, hlístice, stonožky, hmyz, měkkýši

- funkce – kypření, chodbičky a kanálky

b) Makroedafon – krtek, sysel, křeček, hraboš, myš

- funkce – prohrabávání, přesun organické hmoty do hloubky

Rozdělení území ČR: zemědělské, méně příznivé a zranitelné oblasti

ZEMĚDĚLSKÉ VÝROBNÍ OBLASTI:

4 výrobní typy:

Kukuřičná výrobní oblast – KVO

Řepařská výrobní oblast – ŘVO

Bramborářská výrobní oblast – BVO

Horská výrobní oblast – HVO

Nížiny v ČR pro pěstování plodin:

Polabská nížina – neúrodnější

Dolnomoravský a Dyjnosvratecký úval – top pro kukuřičnou oblast

Hornomoravský úval – top pro řepařskou oblast

1. Kukuřičná výrobní oblast:

- rovina či mírně zvlněný terén

Plodiny: kukuřice, pšenice, ječmen, sója, fazole, slunečnice, vojtěška, rajčata, konopí

2. Řepařská výrobní oblast:

- rovina či mírně zvlněný terén

Plodiny: řepa, řepka, ječmen, hořčice

3. Bramborářská výrobní oblast:

- nejrozsáhlejší, pahorkatiny a vrchoviny

Plodiny: brambory, řepka, ječmen, hořčice

4. Horská výrobní oblast:

- louky a pastviny

Plodiny: brambory, žito, oves, jetel, pohanka

LFA OBLASTI:

- méně příznivé oblasti (Less Favoured Areas)

- 56 % zemědělské půdy, nákladnější rostlinná produkce

ZRANITELNÉ OBLASTI:

- 44 % zemědělské plochy

- pravidla pro používání minerálních a statkových hnojiv

ZÁKLADNÍ ZPRACOVÁNÍ PŮDY:

- mechanické opatření k přípravě půdy pro další zemědělské využití

- ruší se staré porosty a zakládají se nové, pole se zúrodňuje, čistí a kypří

- ničení plevelů, škůdců, likvidace chorob

- drobení půdy, provzdušnění, obracení, zpracování rostlinných zbytků

1. Podmítka

- provést ihned po sklizni v letním období

- půda se zbavuje plevele, prokypření vrchní vrstvy

Význam: prokypření, vhodné podmínky pro rozvoj MO a klíčení semen, potlačení škůdců

2. Orba

Význam: kypření, drobení, obracení a mísení, dobrý stav půdy

Provedení orby: jarní (negativní vliv), seťová, podzimní, zimní

3. Příprava půd na setí a sázení

- kultivace – urovnání povrchu, odplevelení

- smykování – urovnání a provzdušnění

- vláčení – rozdělení hrud

- válení – semínka se lépe uchytí, je tam více pórů

- plečkování – izolační vrstva proti ztrátám vody

TYPY PASTVY:

1. Volná pastva

- zvířata po celou dobu pastevního období (150 dní) na jedné ploše

- spásaný porost průběžně dorůstá

- zvířata mají pohyb po celé ploše, pastva není nijak rozdělená

- můžou si vybírat plochy s nejhutnějšími porosty, ostatní plocha je méně vypasená

- množství nedopasků je nejvyšší

- při velkém zatížení (hodně zvířat) dokrmovat – pící

Témata, do kterých materiál patří