Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Péče o životní prostředí
Vše, co děláme, má vliv na životní prostředí - od surovin, které vybíráme, po způsob zpracování a využití těchto materiálů našimi dodavateli a závody, od množství a typu energie spotřebované při výrobě našich výrobků po způsob jejich dopravy k zákazníkům, od energie spotřebované našimi výrobky, které používají zákazníci, po způsob likvidace našich výrobků na konci jejich životnosti. Jinými slovy: každý stupeň našeho hodnotového řetězce nám nabízí možnost omezit dopad na životní prostředí. Tím nejen přijímáme svou odpovědnost vůči společnosti a budoucím generacím, ale současně rozvíjíme schopnost dokázat více s menšími prostředky, a tak dosáhnout udržitelné konkurenční výhody. Z toho důvodu je přístup skupiny SKF k životnímu prostředí založen na zavedení a začlenění řízení environmentálního životního cyklu do základních obchodních procesů.
Chov koz
O chov koz je v současné době velký zájem. Obyčejně mají začínající zájemci o chov koz zcela zkreslené představy. Zcela zapomínají na to, že je to dennodenní starost. V době, kdy dříve jezdili na dovolenou mají nejvíce práce s kůzlaty, dojením, krmením, senosečí. V letních měsících si tak musejí zařídit „hlídání“ (kozí AUPAIER). Koza: Koza je tvor společenský a velice rychle se dá rozmazlit a ochočit. Každá má svou povahu a svými kousky Vás dokáže dobře pobavit, ale i rozzlobit. Například při našich pokusech o zřízení ohrady, která by zabránila věčným útěkům koz na sousedovy pozemky naprosto překonaly naše představy. Začínaly jsme dřevěnými ohradami z kůlů a dřevěných odkorů. Pak jsme zkoušely farmářské pletivo, svařované pletivo, ale kozy prostě co nepodlezly, nerozbily tak to přeskočily a to i dvoumetrové ploty i v době kdy byly již i vysoce březí. Než jsme vychytaly všechny „mouchy“ uplynuly tři roky. Do té doby nám kozy sežraly nebo ožraly skalku, rybízy, okrasné keře, živý plot, po svém „zastřihly ovocné i jehličnaté stromy, chutnaly jim i ořešáky, vinná réva, bramborová nať i na léto ven vystavené vánoční kaktusy. Rajčata jim moc nelezly, ale papriky, jahody, kedlubny, slunečnice, fuksie i narcisy (prý jsou jedovaté) to vše vzalo za své. Proč je lepší mít více koz a ne jen jednu?: Jak již bylo zmíněno výše, koza je tvor společenský. Máme zkušenost, že pokud si koupí kozu někdo jen na to, že ji má rok na spásání zahrady a kůzle žilo dříve ve větším stádě, po převozu trpí stresem a samotou. Kůzle může i uhynout. Tak je to i s kozama velkýma. Především kozy přešlechtěné, jako jsou například kozy Burské trpí stresem z převozu a na převoz musí být několik dnů předem připravené veterinárními přípravky. V opačném případě je možný úhyn zvířete! V zásadě platí: člověk, který si se zvířetem neumí povídat, nerozpozná jeho radosti a bolesti, člověk, který nemá čas si u ohrady sednout a koukat jak se zvířata chovají, tak takový člověk nemá nikdy o chovu zvířat, především koz ani uvažovat! Koza je zvíře velmi vnímavé, cítí kdy se na ni zlobíte a kdy jste s ní šťastni.