Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Profesní etika
Etika. Etika v právu. Právní etika. Profesní etika. Slušný právník tráví polovinu své pracovní doby vysvětlováním potenciálním klientům, že nemá smysl jejich případ řešit. Právníci jsou najaté zbraně – oni to vědí, klienti si je tak najímají, veřejnost to tak vidí. Namísto spravedlnosti a pravdy mají za cíl sledovat zájem klienta. Schopní právníci se velmi často stanou součástí velkých korporací a zanedbávají svou povinnost využívat svých schopností k ochraně jednotlivce. Až příliš často slyšíme o právnících firem namísto o právnících lidí. Agresivní postoj, který jsme zaujali při důkazním řízení, byl extrémně finančně náročný pro právníky protistrany. Cesta k vítězství nebyla spotřebovat všechny peníze našeho klienta, ale nechat protistranu spotřebovat všechny peníze jejich klienta.
Pěstování ovoce
Ovocnářství má v ČR bohaté tradice. Rozvíjelo se zpočátku především v zámeckých a klášterních zahradách, později se již mnoho odrůd jednotlivých ovocných druhů stromů pěstovalo v zahradách nejen světské a církevní vrchnosti, ale i u poddaných. Ovocné stromy byly vysazovány v zahradách, alejích, stromořadích, ale i v ucelených velkých ovocných výsadbách. Ovocnářství má v ČR bohaté tradice. Rozvíjelo se zpočátku především v zámeckých a klášterních zahradách, později se již mnoho odrůd jednotlivých ovocných druhů stromů pěstovalo v zahradách nejen světské a církevní vrchnosti, ale i u poddaných. Ovocné stromy byly vysazovány v zahradách, alejích, stromořadích, ale i v ucelených velkých ovocných výsadbách. Pěstování ovoce na zahrádkách, mající samozásobitelský charakter, má v našich podmínkách široké uplatnění, kryje na rozdíl od zemí EU významně spotřebu domácího ovoce obyvatelstva. Avšak pěstování ovoce v těchto výsadbách je méně rentabilní, výnosy jsou nízké a toto ovoce z převážné části nesplňuje kvalitativní požadavky tržního ovoce. Tržní produkce ovoce může být dosahováno pouze v intenzivních ovocných výsadbách s intenzifikačními prvky a pravidelnou agrotechnikou. Ovocné rostliny se nejčastěji pěstují pro hospodářské využití plodů. Do popředí vystupuje význam zdravotní, národohospodářský i estetický. Nabízí se také využití ve včelařství, lékařství, využití dřeva apod. Zanedbatelný není ani vliv výroby ovoce na zachování pracovních příležitostí a diverzity rostlinné výroby. Ovoce má významný obsah vitamínů, pektinů, minerálních solí, organických kyselin, sacharidů, dále se vyskytují třísloviny, aromatické látky, dusíkaté látky, celulózy a tuky. Obsah všech chemických látek v ovoci značně kolísá v závislosti na druhu, odrůdě, půdně klimatických podmínkách a na dalších faktorech. V ČR dosahuje celková plocha ovocných sadů cca 21 000 ha, z toho produkční sady představují 18 000 ha. Celková produkce ovoce se v závislosti na vývoji počasí během vegetace pohybuje v rozmezí od 300 – 450 000 t, z toho ovoce z produkčních výsadeb 145 – 200 000 t. Nejběžněji pěstovanými druhy v ČR jsou jabloně, hrušně, třešně, višně, slivoně, broskvoně, meruňky, ořešáky, lísky, angrešt, rybíz, maliník, ostružiník a jahodník.