Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (515.7 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Výkrm skotu

Výkrm skotu: 1. intenzivní – s využitím kombinovaných plemen případně s jejich kříženci s masnými plemeny. Intenzivní výkrm předpokládá produkci kvalitních objemných krmiv, které zabezpečí dostatečný denní přírůstek u býků. N našich podmínkách jde o vykrmovaná plemena: české strakaté, limousine a charollaise apod. 2. extenzivní – jde o výkrm býků prostřednictvím využití pastevních systémů. Tento způsob výkrmu je aplikován zejména v podhůří. V tomto systému výkrmu býků není dosahováno tak intenzivních přírůstků jako v systému intenzivním. Vhodnými plemeny jsou: aberdeen angus, hereford, highland atd.

Pěstování cukrové řepy

O pěstitelském areálu cukrové řepy rozhoduje konkurenceschopná výnosová úroveň a existence

zpracovatele – cukrovaru nebo dnes také lihovaru v ekonomicky únosné vzdálenosti. Subjektivně – z hlediska potenciálního pěstitele v tomto areálu – je principiálním důvodem pro cukrovou řepu

dobrá ekonomika a diverzifikace plodinové skladby i podnikání. Pro pěstování na cukr je ještě nezbytný formální předpoklad – produkční kvóta. Ekologicky lze tento areál v Česku vymezit jako

oblasti s průměrnou roční teplotou 8 – 9,5°C, s ročními srážkami 450 – 700 mm, s hlubokými, středně těžkými a těžšími půdami. S poklesem ploch v Česku v posledních 15 letech se cukrovka

přirozeně koncentrovala do oblastí a na půdy, které jsou pro ni opravdu vhodné. Mimo současné

oblasti pěstování se vzhledem ke kvótám a vazbám na cukrovary dostávat nebude. Naopak, i v nejlepších oblastech (Haná) zánik cukrovarů vede k zániku nebo k drastickému omezení řepy1. Tam, kde zpracovatelé existují se, však jistě ještě cukrovka bude stěhovat k nejlepším pěstitelům a do větší blízkosti cukrovarů event. lihovarů. Ať už totiž náklady na transport řepy nese zpracovatel nebo pěstitel, zatíží tyto náklady konečný produkt (cukr, bioetanol) a jejich výše ovlivní konkurenční schopnost společenství pěstitelé&zpracovatel. Proto je snaha o minimalizaci těchto nákladů logická a legitimní a v konkurenčním prostředí nezbytná. Na obrázku 1 je znázorněna aktuální závislost mezi dopravní vzdáleností a náklady na transport řepy

Zaměstnání, práva a povinnosti

Zaměstnavatel je povinen: Přidělovat zaměstnanci práci (a to ne práci jakoukoliv, ale sjednanou v pracovní smlouvě). Platit za vykonanou práci mzdu a plat. Vytvářet podmínky pro plnění pracovních úkolů = vytvářet takové podmínky, aby zaměstnanec mohl úspěšně své pracovní úkoly plnit. Dodržovat ostatní pracovní podmínky stanovené právními předpisy, smlouvou nebo stanovené vnitřním předpisem (rovné zacházení v pracovních podmínkách, odměňování a funkčního postupu, povinnosti v souvislosti s pracovní dobou – rozvržení, evidence, povinnosti v souvislosti s dovolenou – plán, nejméně 4 týdny, možnost hromadné 2 týdenní dovolené, apod.). Fyzická osoba je způsobilá mít v pracovněprávních vztazích práva a povinnosti dnem, kdy dosáhne 15 let věku. Zaměstnavatel s ní však nesmí sjednat jako den nástupu do práce den, který by předcházel dni, kdy tato fyzická osoba ukončí povinnou školní docházku. Práce fyzických osob ve věku do 15 let nebo starších 15 let do skončení povinné školní docházky je zakázána. Tyto osoby mohou vykonávat jen uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem. Zaměstnanec může uzavřít dohodu o hmotné odpovědnosti nejdříve v den, kdy dosáhne 18 let věku. Zaměstnanec je povinen: Konat práci podle pracovní smlouvy a pokynů zaměstnavatele. Konat práci osobně, ve stanovené pracovní době. Dodržovat pracovní kázeň. Dále je zaměstnanec povinen zejména: Pracovat svědomitě a řádně dle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízeného a dodržovat zásady spolupráce s ostatními zaměstnanci. Plně využívat pracovní doby a výrobních prostředků k vykonávání svěřených prací, plnit kvalitně, hospodárně a včas pracovní úkoly. Řádně hospodařit s prostředky svěřenými jim zaměstnavatelem a střežit a ochraňovat majetek zaměstnavatele před poškozením, ztrátou, zničením a zneužitím. Zaměstnanci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, na informace o rizicích jejich práce. Zaměstnanci jsou oprávněni odmítnout výkon práce, o níž mají důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jejich život nebo zdraví, popřípadě život a zdraví jiných osob.

Témata, do kterých materiál patří