Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (515.7 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Průmyslové krmné zbytky

Krmiva z potravinářského průmyslu: 1) olejářského; 2) mlynářského; 3) cukrovarnického; 4) pivovarnického; 5) lihovarského; 6) škrobárenského. 1) Krmiva z olejářského průmyslu: = bílkovinná krmiva: A) Extrahované šroty (EŠ): při zpracování semen extrakcí (působení tlaku a vyšší teploty); – obsahují menší množství tuku než pokrutiny  mají vysoký obsah bílkovin! B) Pokrutiny: semena jsou zpracována pouze lisováním ↑ NL, tuku, ↑ biol. hodnota bílkovin; obtížněji skladovatelné než extrahované šroty (žluknutí tuku); energetická hodnota odpovídá obilninám, ↑ obsah P a K, ↑ obsah stopových prvků (Fe, Mn, Zn); ↑ obsah esenciálních aminokyselin (lyzin); užití v krmných směsích; dělí se do 4 jakostních skupin dle obsahu NL: I. Více než 40% NL; II. 32 – 40 % NL; III. 25 – 32 %NL; IV. méně než 25% NL. Druhy: sojové pokrutiny (EŠ) – nejhodnotnější, pro vysokoužitková zvířata, v rekonvalescenci. Slunečnicové, sezamové, podzemnicové, lněné, řepkové, makové, hořčičné pokrutiny (EŠ). Pozor – vždy dodržovat dávkování, některé obsahují hořčiny, glykosidy. 2) Krmiva z mlynářského průmyslu: zbytky po zpracování obilnin (luštěnin) pro lidskou výživu. A) Otruby: = především obalové části zrna; nižší energetická hodnota, vyšší obsah vlákniny a min. látek ve srovnání s obilovinami. Pozor na nežádoucí příměsi v otrubách – i jedovaté (námel atd.) Druhy: pšeničné otruby – všem zvířatům, především těm v laktaci (pozitivně ovlivňují sekreci mléka oproti celému zrnu mají vyšší obsah vit. E, B, A), žitné otruby – nutričně stejné jako pšeničné, ale horší dietetické účinky - pro starší kategorie skotu ve výkrmu; ječné otruby – nižší výživná hodnota, vhodné pro vykrmovaný skot. B) Krmné mouky= mouky nevhodné pro výživu lidí; vyšší energetická hodnota než otruby, méně vitamínů a minerálních látek; součástí krmných směsí určených zejména pro vykrmovaná zvířata. Druhy: Pšeničná krmná mouka - široké uplatnění zejména jako tzv. nosič k usnadnění míchání troškových komponentů krmných směsí (doplňky biofaktorů). Ječná krmná mouka - hlavně pro starší zvířata ve výkrmu. Ovesná krmná mouka - vhodná i pro mláďata, nevhodná pro drůbež. Kukuřičná krmná mouka - hlavně pro vykrmovaná zvířata, včetně drůbeže. C) Obilní klíčky = nejhodnotnější mlýnské krmivo; vyšší obsah N-látek a tuku, vit. E (pro plemeníky). Druhy: Pšeničné klíčky mačkané – získávají se při mletí pšenice; slouží k doplnění výživné hodnoty směsí pro mláďata, popř. drůbež. D) Ovesné slupky = odpad při loupání ovsa; mají vyšší obsah vlákniny, nízká výživná hodnota – pro výkrm. E) Ovesný a hrachový odpad = krmné zbytky získané při loupání ovsa a hrachu – především obalové části vysoký obsah vlákniny – pro výkrm. 3) Krmiva z průmyslu cukrovarnického: = odpady při zpracování cukrovky nebo krmný cukr. A) Cukrovarské řízky: = rozstrouhaná cukrovka, ze které se získala šťáva obsahující cukr; čerstvé (8% sušiny) nebo lisované (18% sušiny = jako u glycidové zelené píce rychle se kazí; sušené (součást KS nebo i samostatně, hlavně pro koně, rekonvalescenty,…) – před krmením nechat nabobtnat (několik hodin); silážované (nejčastěji) v kombinaci s chrástem. B) Melasa = zbytek při výrobě cukru, je to hustý tmavohnědý sirup; obsahuje kolem 50% sacharidů, z miner. látek nejvíce K, Zn, Cu; zejména ve výživě skotu (při zkrmování močoviny), dále jako pojidlo při granulaci KS; před zkrmováním ředit s vodou v poměru 1: 2 – 3. !!!Pozor ředěná rychle podléhá zkáze!!! C) Krmný cukr = surový cukr ke krmení; hlavně jako zdroj energie, zchutňovalo krmné směsí (mláďata). D) Melasové krmivo = melasa + otruby + mačkaný oves + sladový květ atd.; určené pro koně. 4) Krmiva z průmyslu pivovarnického: = odpady při čištění ječmene a při výrobě sladu. A) Sladový květ = odrolené klíčky ječmene (sladu); více N-látek než obiloviny (asi 26%); při výrobě KS pro dojnice, prasnice a selata (ale problém s horší mísitelností s ostatními komponenty). B) Pivovarské mláto = zbytky pivovarsky využitého sladu, vodnaté krmivo (často se suší); v původní sušině - obsah N-látek a energie jako u bílkovinné zelené píce. C) Pivovarské kvasnice = zbytek po kvašení piva; upravuje se sušením získá se vysoce kvalitní bílkovinné krmivo, ↑ obsah vit. B; součást KS. 5) Krmiva z průmyslu lihovarského: A) Lihovarské výpalky = zbytek po oddestilování lihu (obilní, bramborové, řepné); je to hustá kapalina; v přiměřeném množství pro skot. B) Torula = produkt kvašení na melasových nebo jiné živné půdě (zápary); bílkovinné krmivo, upravuje se sušením, užití ve směsích pro monogastrická zvířata. C) Krmné kvasnice = stejné jako pro lidskou výživu; lisované nebo sušené, vysoká biol. hodnota bílkovin; užití v KS pro monogastry a mláďata. Dále se můžeme setkat se zbytky při zpracování ovoce, vína atd. Pozor na kvalitu – mohou obsahovat látky pro zvířata nevhodné nebo nebezpečné!!! 6) Krmiva z průmyslu škrobárenského: výskyt v omezeném množství. A) Bramborové zdrtky vodnaté krmivo, suši se nebo lisuje; podobné cukrovarským řízkům, vhodné zejména pro skot. B) Odpadní kukuřičné zdrtky – krmivářský cennější než zbytky z brambor. C) Kukuřičné mláto – krmivářský cennější než zbytky z brambor

Témata, do kterých materiál patří