Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - celá kro tématu 37
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Sklizeň cukrové řepy
Nemalý vliv na dobré výsledky má i moderní technologie sklizně. Používají se nejmodernější sklizňové stroje, ve většině případů samochodné šestiřádkové zásobníkové sklízeče, které při sklizni výrazně snižují ztráty. Vlastní sklizeň je organizována na základě uzavřených harmonogramů dodávek cukrovky ke zpracování v cukrovaru. Sklizeň se provádí v cca čtyř až pěti denním předstihu před jejím odvozem ke zpracování. Sklizeň probíhá přibližně až do první dekády prosince, samozřejmě s přihlédnutím k očekávanému počasí. Při prodloužení sklizně není cukrovka dlouhodobě uložena na skládkách, a tím nedochází k podstatným úbytkům na hmotnosti a cukernatosti, a také nedochází ke zhoršení zdravotního stavu uskladněné cukrovky. Před vlastním návozem cukrovky ke zpracování je veškerá cukrovka na skládkách pěstitelů předčištěna pomocí čistících nakladačů, což má příznivý vliv na čistotu přepravované a vykupované cukrovky. Předčištění a dopravu cukrovky do cukrovaru ke zpracování zabezpečuje cukrovar. Při příjmu cukrovky v cukrovaru je cukrovka zvážena na mostní váze, následně se z dopravního prostředku odebere pomocí vzorkovače (Rüpro) vzorek cukrovky, ze kterého se v surovinové laboratoři cukrovaru zjistí množství minerálních a rostlinných nečistot a následně se ze vzorku řepné kaše zjistí cukernatost cukrovky. Cukrovka se následně uloží na manipulační skládku, ze které se postupně plaví vodou do výrobní budovy k jejímu zpracování na cukr.
Ochrana spotřebitele
Ochrana spotřebitele je jedním ze stěžejních témat, kterými se Komise zabývá při uskutečňování svého strategického cíle - zlepšování kvality života evropských občanů. V rámci provádění této politiky připravuje návrhy zákonodárných a jiných opatření a začleňuje ochranu spotřebitelů do ostatních politik EU. Při jejich provádění podporuje činnost organizací na ochranu spotřebitele a větší zapojení zástupců spotřebitelů do rozhodovacího procesu. Cílem je zajistit stejnou úroveň ochrany ve všech členských i kandidátských zemích. Ochrana spotřebitelů: Jedním ze základních principů politiky ochrany spotřebitele EU je uznání spotřebitelů jako rovnoprávných a odpovědných účastníků obchodu na vnitřním trhu, kterým má být umožněno činit informovaná rozhodnutí ohledně nákupu zboží a služeb. Jejich zájmy jsou chráněny zejména s ohledem na zvyšující se komplexitu trhů, na kterých operují. Spotřebitelům má být umožněno vyhledávat nejvýhodnější obchody po celé Evropě a tím podporovat kvalitu hospodářské soutěže v rámci Unie.
Produkční vlastnosti ovcí
Produkce masa: Produkce masa souvisí s výkrmností a jatečnou hodnotou. Maso má vysokou dietetickou hodnotu, lehkou stravitelnost a vysoký obsah aminokyselin. Je proto vhodné i pro osoby nemocné a rekonvalescenty. Mimořádně ceněné je maso zvířat do 5 měsíců věku. Přesto je spotřeba masa u nás velmi nízká, protože tradici v konzumaci mají pouze některé regiony, propagace je na nízké úrovni a při přípravě pokrmů se často nedodržují zásadní kulinářské postupy. V posledních letech je zlepšení patrné, ne však výrazné. Na masnou produkci mají nejvíce vliv tyto faktory: 1) Plemenná příslušnost; 2) Dědičné založení; 3) Věk; 4) Kvalita krmiv; 5) Způsob a intenzita výkrmu. Produkce mléka: Mléko ovcí není používáno na přímý konzum tak jako kravské. Je surovinou pro výrobu řady kvalitních a oblíbených výrobků. Základem je výroba ovčího hrudkového sýra a z něho je vráběna brynza, oštěpek, parenica,kaškaval apod. Řada výrobků také vzniká ve směsi s mlékem kravským a kozím. Laktace u ovcí trvá 120 – 180 dnů, dobrý průměrný nádoj činí 200 l, u mléčných plemen 400 – 500 l mléka. Největší vliv na produkci mléka má plemenná příslušnost, úroveň výživy. Na složení mléka má velký vliv stadium laktace - v druhé polovině je bohatěji. na složky mléka. Průměrné složení je:81,5% vody, 7% tuku,5,5%bílkovin,5% cukru,0,9% minerálních látek.