13-SomN
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
Vstup do dýchacích cest je chráněn příklopkou hrtanovou (epiglotis)
Polykání je sled dějů řízený prodlouženou míchou
První část – ovlivnitelná vůlí, pomocí jazyka je potrava posunuta do hltanu, druhá je již mimovolní –
zvednutí měkkého patra a uzavírá nosohltan, čímž brání vniknutí do dutiny nosní
Epiglotis uzavírá vstup do hrtanu. Třetí fáze – posun směrem k jícnu
Jícen (oesophagus)
Trubicovitý orgán mezi hltanem a žaludkem, dlouhý 25-28 cm
Svalová vrstva je v horní třetině jícnu tvořena příčně pruhovanou svalovinou, která je postupně
nahrazována hladkou, tak že v dolní třetině jícnu je pouze hladká svalovina
Sousto je posunováno jícnem peristaltickou vlnou, tedy postupnou relaxací svalů před soustem a
kontrakcí za soustem
Žaludek (gaster)
Rozšířená část trávicí trubice
Slouží k nahromadění polykané potravy a jejímu dalšímu mechanickému a chemickému zpracování a
transportu malých dávek tráveniny do tenkého střeva
Je uložen z větší části pod levým žeberním obloukem a je velmi variabilní tvarem i velikostí
Pojme až 2l potrav
Rozlišujeme přední a zadní plochu, které v sebe přecházejí vpravo malým zakřivením a vlevo velkým
zakřivením
Z obou zakřivení pokračují peritoneální závěsy žaludku malá a velká předstěra
A dále:
Česlo (kardie) -místo vstupu jícnu
Dno žaludku (fundus ventriculi) - někdy označované jako klenba, slepě končící část vlevo od
kardie, místo, kde se hromadí spolykaný vzduch
Tělo žaludku (corpus ventriculi) nejobjemnější část
Vrátník (pylorus) zúžená část žaludku před přechodem do tenkého střeva
Sliznice žaludku se vyklenuje v řasy, které jsou v těle žaludku nepravidelné, podél obou zakřivení
sledují jejich tvar
V průběhu malého zakřivení tak vzniká cesta, kterou procházejí tekutiny přímo do tenkého střeva
Sliznice produkuje hlen (mucin) k ochraně sliznice, proenzym pepsinogen, který se působením
kyselého prostředí mění na pepsin štěpící bílkoviny, kyselinu solnou (HCI), která aktivuje přeměnu
pepsinogenu na pepsin, rozvolňuje strukturu bílkovin, a tím usnadňuje jejich štěpení, umožňuje
vstřebávání vápníku a železa a působí jako antibakteriální ochrana, vnitřní Castleův faktor nutný
pro vstřebávání vitamínu B12 v tenkém střevě
Vstřebává se zde pouze část vody, alkohol a některé léky
Po posledním spolknutém soustu nastupuje žaludeční peristola
Tedy přibližně 20 minut trvající období klidu, kdy stěny žaludku přilnou k obsahu
Peristola umožňuje štěpení škrobů na jednoduché cukry pomocí ptyalinu ze slin
Následuje peristaltická aktivita žaludku, při které se trávenina promíchá s kyselou žaludeční šťávou
Tenké střevo (intestinum tenue)