Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




13-SomN

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (903.47 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

-

Vstup do dýchacích cest je chráněn příklopkou hrtanovou (epiglotis)

 Polykání je sled dějů řízený prodlouženou míchou
 První část – ovlivnitelná vůlí, pomocí jazyka je potrava posunuta do hltanu, druhá je již mimovolní –

zvednutí měkkého patra a uzavírá nosohltan, čímž brání vniknutí do dutiny nosní

 Epiglotis uzavírá vstup do hrtanu. Třetí fáze – posun směrem k jícnu

Jícen (oesophagus)

 Trubicovitý orgán mezi hltanem a žaludkem, dlouhý 25-28 cm
 Svalová vrstva je v horní třetině jícnu tvořena příčně pruhovanou svalovinou, která je postupně

nahrazována hladkou, tak že v dolní třetině jícnu je pouze hladká svalovina

 Sousto je posunováno jícnem peristaltickou vlnou, tedy postupnou relaxací svalů před soustem a

kontrakcí za soustem


Žaludek (gaster)

 Rozšířená část trávicí trubice

 Slouží k nahromadění polykané potravy a jejímu dalšímu mechanickému a chemickému zpracování a

transportu malých dávek tráveniny do tenkého střeva

 Je uložen z větší části pod levým žeberním obloukem a je velmi variabilní tvarem i velikostí
 Pojme až 2l potrav

 Rozlišujeme přední a zadní plochu, které v sebe přecházejí vpravo malým zakřivením a vlevo velkým

zakřivením

 Z obou zakřivení pokračují peritoneální závěsy žaludku malá a velká předstěra

 A dále:

Česlo (kardie) -místo vstupu jícnu
Dno žaludku (fundus ventriculi) - někdy označované jako klenba, slepě končící část vlevo od

kardie, místo, kde se hromadí spolykaný vzduch

Tělo žaludku (corpus ventriculi) nejobjemnější část

Vrátník (pylorus) zúžená část žaludku před přechodem do tenkého střeva

 Sliznice žaludku se vyklenuje v řasy, které jsou v těle žaludku nepravidelné, podél obou zakřivení

sledují jejich tvar

 V průběhu malého zakřivení tak vzniká cesta, kterou procházejí tekutiny přímo do tenkého střeva
 Sliznice produkuje hlen (mucin) k ochraně sliznice, proenzym pepsinogen, který se působením

kyselého prostředí mění na pepsin štěpící bílkoviny, kyselinu solnou (HCI), která aktivuje přeměnu

pepsinogenu na pepsin, rozvolňuje strukturu bílkovin, a tím usnadňuje jejich štěpení, umožňuje
vstřebávání vápníku a železa a působí jako antibakteriální ochrana, vnitřní Castleův faktor nutný
pro vstřebávání vitamínu B12 v tenkém střevě

 Vstřebává se zde pouze část vody, alkohol a některé léky

 Po posledním spolknutém soustu nastupuje žaludeční peristola

 Tedy přibližně 20 minut trvající období klidu, kdy stěny žaludku přilnou k obsahu
 Peristola umožňuje štěpení škrobů na jednoduché cukry pomocí ptyalinu ze slin

 Následuje peristaltická aktivita žaludku, při které se trávenina promíchá s kyselou žaludeční šťávou

Tenké střevo (intestinum tenue)

Témata, do kterých materiál patří