13-SomN
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
Horní část konečníku je ampulovitě rozšířená, dolní je úzká
-
Součástí konečníku je kruhový svěrač z příčně pruhované svaloviny, navnitř od něj je
zesílení cirkulární svaloviny
B) Funkce jednotlivých oddílů trávicího ústrojí.
Dutina ústní
Přijímání potravy jak pevné tak tekuté
Mechanické rozmělnění a smíchání se slinami
Vnímání chuti
Při zvýšeném úsilí napomáhá dýchání
Hltan, jícen
Aktivní posun sousta pevné i tekuté potravy díky peristaltické vlně
Horní svěrač jícnu brání vniknutí vzduchu do jícnu při vdechu, dolní pronikání žaludečního obsahu do
jícnu
Žaludek
Hromadění potravy a předávání do dalších oddílůGIT
Rozmělňování potravy do kašovitého stavu
HCl zahajuje aktivaci pepsinogenu na pepsin
Kyselé pH napomáhá ničení bakterií přijímaných s potravou
Řízení potravy – mechanoreceptory informují o stavu naplnění žaludku – pocit hladu
Duodenum a tenké střevo
Hydrouhličitan sodný v duodenu mění pH
chymu z kyselého na alkalické- nezbytné pro
působení enzymů tenkého střeva
Trávení bílkovin na jednotlivé aminokyseliny
Tuky jsou silně emulgovány a enzym lipáza tak může
štěpit jejich molekuly na vstřebatelné složky
Vstřebávání většiny látek a vody
Obranné systémy chrání před bakteriemi
Tlusté střevo
Vstřebávání vody, zahuštění obsahu
Nestrávené zbytky, odloučené buňky střevního epitelu, žlučová barviva a bakteriální těla podléhají
rozkladným pochodům, uvolněné jednoduché látky většinou již nejsou vstřebávány
Vstřebává se jen vitamín B a K