14-SomN
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
verbaskóza)
Polysacharidy
-
Více jak 10 molekul monosacharidů
-
Dají se dělit podle mnoha hledisek, např. podle jejich stravitelnosti:
Stravitelné, mezi které patří rostlinný a živočišný škrob. Význam rostlinného škrobu ve
stravě je značný, z celkového příjmu sacharidů by měl tvořit největší procento, ve stravě se
nachází převážně v bramborách, obilovinách (výrobky z mouky), rýži
Částečně stravitelné, mezi které patří pektin, inulin, aj., jsou obsažené hlavně v ovoci,
zelenině, bylinách (jsou označované jako tzv. rozpustná vláknina)
Nestravitelné - představuje celulóza a hemicelulóza (nestravitelná, resp. nerozpustná
vláknina), obsaženy v rostlinné stravě, převážně ve slupkách obilovin
Komplexní (složené sacharidy) obsahují i jiné sloučeniny než cukry, např. bílkoviny, lipidy aj.
Fyziologické hledisko
Z fyziologického hlediska je nejvýznamnější glukóza, která se podílí na udržování hladiny krevního
cukru, kterou označujeme jako glykemie (fyziologická hodnota v krvi na lačno je 3,6-5,2/6,1 mmol/l)
Významná je také přítomnost živočišného škrobu glykogenu, který tvoří sacharidovou zásobu
organismu. V těle je ho obsaženo asi 380 g, z toho 250 g představuje svalový glykogen, 110 g jaterní
glykogen a zbytek je v krvi a jiných orgánech
Mezi polysacharidy přítomné v organismu se řadí i heparin, který má antihemokoagulační vlastnosti
Denní doporučená dávka:
Ve stravě by sacharidy měly tvořit 55-60 % energetického příjmu
Minimální denní příjem všech sacharidů by neměl být pod 50 g/den, maximální nad 500 g/den
Většina lidí se pohybuje v rozmezí denního příjmu 100-300 g/den
Glykemický index potravin (GI) - udává, do jaké míry je schopna potravina zvýšit hladinu cukru v krvi
(glykemii)
Čím rychleji zvýší hladinu glukozy v krvi, tím má vyšší index
Bílkoviny
Složeny z aminokyselin (AMK)
Aminokyseliny jsou tvořeny uhlíkem, vodíkem, kyslíkem, dusíkem a některé sírou
Aminokyseliny jsou mezi sebou spojeny tzv. peptidovými vazbami mezi aminovou skupinou (-NH)
jedné AMK a karboxylovou (-COOH) skupinou druhé AMK
Dělení
Esenciální (nepostradatelné)
-
Musí být organismu dodány potravou, neboť organismus si je neumí syntetizovat
-
Mezi esenciální aminokyseliny řadíme: valin,leucin, izoleucin, threonin, methionin, fenylalanin,
tryptofan a lyzin
Neesenciální (postradatelné)
-
Tělo si je umí vyrobit přeměnou jiných látek či aminokyselin
-
Glycin, alanin, serin, cystein, tyrosin
Semiesenciální aminokyseliny
-
Jsou nepostradatelné v období růstu a vývoje
-
Arginin a histidin
Bílkoviny dělíme z hlediska obsahu aminokyselin na:
a. Plnohodnotné - obsahují všechny esenciální aminokyseliny v potřebném množství pro výživu
člověka (např. mléko, vejce)