Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




14-SomN

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (677.09 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

-

Tyto mastné kyseliny snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi

3. Transnasycené mastné kyseliny

-

Vznikají hlavně při hydrogenaci (ztužování) tuků, v menší míře při úpravě tuků za vysokých teplot
(smažení)

-

Nacházejí se tak v margarínech, tucích na pečení či smažení, některých druzích trvanlivého a

jemného pečiva, polevách, müsli tyčinkách, cukrářských výrobcích, v čokoládovinách

-

Metabolický účinek těchto MK je dost možná ještě škodlivější než u SFA

-

Zvyšuje hladinu celkového a LDL cholesterolu v krvi, snižuje HDL cholesterol a zvyšuje lipoprotein

-

Konzumace trans MK by za den neměla přesáhnout 2 % (některé zdroje uvádějí 1 %) z celkového

příjmu tuků

Fyziologické hledisko

Významným zdrojem energie buď přímým anebo zásobním (podkožní tuk). I g tuku dodá tělu množství
energie 38,9 kJ, tedy dvojnásobné množství oproti 1 g sacharidů či proteinů

Tuk uložený v podkoží se podílí na termoregulaci, tuk okolo vnitřních orgánů funguje jako bariérová
ochrana

Tuk je významný pro činnost nervového systému (mozek; periferní nervy vedení vzruchů myelinová
pochva)


Doporučená denní dávka

 Tuky by měly ve stravě tvořit 25-30 energetických procent (ne méně jak 20 %)

 Příjem tuků u dospělého člověka by se měl tedy pohybovat mezi 60-100 g/den, při redukční dietě okolo

40 g/den

 Nedostatek je nepravděpodobný – nadměrný příjem je spojen se vznikem civilizačních onemocnění

Vitamíny

 Jsou esenciální složkou potravy, tzn. že jejich přívod do organismu potravou je nezbytný

 Vitamíny jsou do organismu přiváděny v hotové podobě, nebo ve formě tzv. provitamínů, ze kterých si

je pak tělo syntetizuje. Jen malé množství vitamínu se vytváří přímo v organismu (vitamín K a D)

 Je známo 13 druhů vitamínů, poznatky o jejich zdrojích či vlivu na organismus se stále pomocí výzkumů

vyvíjejí


Dělení

1. Hydrofilní vitamíny (rozpustné ve vodě)

-

Vitamín C (kyselina askorbová)

-

Vitamíny skupiny B (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 niacin, B6 - pyridoxin, B12 - kobalamin;
kyselina listová, kyselina pantotenová)

2. Hodrofobní vitamíny (rozpustné v tucích)

-

Vitamín A (retinol) s provitamínem beta-karotenem

-

Vitamín D (kalciferol)

-

Vitamín E (tokoferol)

-

Vitamín K –(fylochinon)

Fyziologické hledisko

Působí jako katalyzátory životních dějů, a to jako součást enzymatických systémů

Mají vliv na růst a obnovu buněk a tkání

Ovlivňují metabolismus hlavních živin i minerálních látek

Některé vitamíny mají tzv. funkci ochrannou, působí jako antioxidanty

Mají vliv na imunitní systém

Podílejí se na udržení různých tělesných funkcí (krevní srážlivost, reprodukční schopnost, erytropoéza,
stav kůže a sliznic


Minerální látky a stopové prvky

Také esenciální složkou stravy stejně jako vitamíny

Témata, do kterých materiál patří