14-SomN
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
-
Tyto mastné kyseliny snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi
3. Transnasycené mastné kyseliny
-
Vznikají hlavně při hydrogenaci (ztužování) tuků, v menší míře při úpravě tuků za vysokých teplot
(smažení)
-
Nacházejí se tak v margarínech, tucích na pečení či smažení, některých druzích trvanlivého a
jemného pečiva, polevách, müsli tyčinkách, cukrářských výrobcích, v čokoládovinách
-
Metabolický účinek těchto MK je dost možná ještě škodlivější než u SFA
-
Zvyšuje hladinu celkového a LDL cholesterolu v krvi, snižuje HDL cholesterol a zvyšuje lipoprotein
-
Konzumace trans MK by za den neměla přesáhnout 2 % (některé zdroje uvádějí 1 %) z celkového
příjmu tuků
Fyziologické hledisko
Významným zdrojem energie buď přímým anebo zásobním (podkožní tuk). I g tuku dodá tělu množství
energie 38,9 kJ, tedy dvojnásobné množství oproti 1 g sacharidů či proteinů
Tuk uložený v podkoží se podílí na termoregulaci, tuk okolo vnitřních orgánů funguje jako bariérová
ochrana
Tuk je významný pro činnost nervového systému (mozek; periferní nervy vedení vzruchů myelinová
pochva)
Doporučená denní dávka
Tuky by měly ve stravě tvořit 25-30 energetických procent (ne méně jak 20 %)
Příjem tuků u dospělého člověka by se měl tedy pohybovat mezi 60-100 g/den, při redukční dietě okolo
40 g/den
Nedostatek je nepravděpodobný – nadměrný příjem je spojen se vznikem civilizačních onemocnění
Vitamíny
Jsou esenciální složkou potravy, tzn. že jejich přívod do organismu potravou je nezbytný
Vitamíny jsou do organismu přiváděny v hotové podobě, nebo ve formě tzv. provitamínů, ze kterých si
je pak tělo syntetizuje. Jen malé množství vitamínu se vytváří přímo v organismu (vitamín K a D)
Je známo 13 druhů vitamínů, poznatky o jejich zdrojích či vlivu na organismus se stále pomocí výzkumů
vyvíjejí
Dělení
1. Hydrofilní vitamíny (rozpustné ve vodě)
-
Vitamín C (kyselina askorbová)
-
Vitamíny skupiny B (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 niacin, B6 - pyridoxin, B12 - kobalamin;
kyselina listová, kyselina pantotenová)
2. Hodrofobní vitamíny (rozpustné v tucích)
-
Vitamín A (retinol) s provitamínem beta-karotenem
-
Vitamín D (kalciferol)
-
Vitamín E (tokoferol)
-
Vitamín K –(fylochinon)
Fyziologické hledisko
Působí jako katalyzátory životních dějů, a to jako součást enzymatických systémů
Mají vliv na růst a obnovu buněk a tkání
Ovlivňují metabolismus hlavních živin i minerálních látek
Některé vitamíny mají tzv. funkci ochrannou, působí jako antioxidanty
Mají vliv na imunitní systém
Podílejí se na udržení různých tělesných funkcí (krevní srážlivost, reprodukční schopnost, erytropoéza,
stav kůže a sliznic
Minerální látky a stopové prvky
Také esenciální složkou stravy stejně jako vitamíny