14-SomN
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
b. Téměř plnohodnotné - některé esenciální aminokyseliny jsou mírně nedostatkové (např. maso)
c. Neplnohodnotné - některé esenciální AMK jsou v nich nedostatkové (obiloviny, luštěniny)
Typ bílkoviny je určen kombinací a jednotlivým pořadím AMK v řetězci. Sloučeniny obsahující 2-10 AMK
označujeme jako peptidy (oligopeptidy), 10-100 AMK jako polypeptidy, nad 100 AMK v řetězci - proteiny
Fyziologické hledisko
Nejvýznamnější živina pro člověka. Tvoří 12-18 % tělesné hmotnosti člověka
Jsou pro organismus hlavní zdroj dusíku
Jsou především materiálem pro výstavbu tělesných tkání (hlavně kolagen, který je součástí vaziva, kůže,
kostí atd.), svalové tkáně (aktin a myozin), krevního a svalového barviva (hemoglobin, myoglobin), jsou
součástí hormonů, enzymů, trávicích šťáv, vitamínů, protilátek (imunoglobulinů) a jiných významných
působků
Podílí se na udržování stálého vnitřního prostředí pomocí onkotického tlaku
Doporučená denní dávka
Bílkoviny by ve stravě měly tvořit 10-15 energetických procent
Doporučená denní dávka bílkovin je pro dospělého člověka asi 1 g1kg tělesné hmotnosti
V literatuře se setkáme s rozpětím 0,75-1,5 g/kg
Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g/kg
V době těhotenství, laktace a v pubertě se příjem zvyšuje až na 1,5 – 2 g/kg
Hlavní živočišné zdroje bílkovin jsou maso a masné produkty, mléko a mléčné výrobky, vejce
Významné rostlinné zdroje bílkovin jsou obiloviny, luštěniny, zanedbatelné zdroje bílkovin jsou pak
ovoce, zelenina a okopaniny
Nedostatek se projevuje zpomalením růstu, poruchami tělesného i duševního vývoje, snížením imunity
Dlouhodobý nedostatek způsobuje tzv. Kwashior syndrom (otok z hladu)
Tuky
Jde o velmi různorodou skupinu látek s významnými fyziologickými účinky v organismu
Dělení
1. Nasycené mastné kyseliny „SFA“
-
Neobsahují žádnou dvojnou vazbu
-
S krátkými a středními řetězci neovlivňují hladinu cholesterolu a nemají ani vliv na LDL v krevní
plazmě
-
Jsou součástí hlavně mléčného tuku
-
S dlouhými se vyskytují převážně v tucích živočišného původu
-
V rostlinných zdrojích jsou obsaženy hlavně v palmovém a kokosovém oleji a výrobcích z nich
(náplně sušenek, zmrzliny, pokrmové tuky, fritovací oleje apod.)
-
Příjem těchto tuků ve stravě těsně souvisí se zvýšenou hladinou celkového cholesterolu a LDL
cholesterolu
2. Nenasycené mastné kyseliny
-
Dále se rozdělují podle počtu dvojných vazeb mezi uhlíky v řetězci
-
Ty, které obsahují jednu dvojnou vazbu, se označují "MUFA", ty které obsahují dvě a více dvojných
vazeb, nazýváme "PUFA"
-
Zdrojem MUFA (3) je olivový, řepkový olej
-
Zdrojem PUFA 6 – slunečnicový, makový, sezamový olej, 3 mořské ryby, ořechy