14-SomN
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Energetický metabolismus
Organismus potřebuje energii:
1. Pro udržení základních životních funkcí – tzv. bazální energetická potřeba (nižší než je
bazální je pouze energetická potřeba ve spánku, narkóze nebo podchlazení)
2. Pro dodatkovou činnost - tzv. činnostní energetická potřeba (pro svalovou aktivitu)
Organismus získává energii oxidací živin, při níž se spotřebovává různé množství O2 a tvoří různé
množství CO2, vzniká voda a uvolňuje se energie
Ta je zachycována v podobě ATP, část se přeměňuje na teplo
Bazální i činnostní energetickou potřebu organismu lze stanovit, nejběžněji se používá metoda nepřímé
kalorimetrie – k její realizaci je třeba znát:
a) Údaj o spotřebě O2 – stanovuje se analýzou vydechovaného vzduchu
b) Energetický ekvivalent kyslíku
-
Množství energie, které se uvolní oxidací jednotlivých živin při spotřebě jednoho litru O2
(empiricky zjištěná tabulková hodnota)
-
Běžná smíšená potrava má ekvivalent cca 20kJ
-
Výpočet - změřená spotřeba O2 (l/m) se násobí hodnotou energetického ekvivalentu (kJ)
-
Získaný údaj (kJ/m) lze přepočítat na energetickou přeměnu hodinovou nebo denní
Bazální metabolismus je individuální, je ovlivněna pohlavím, věkem, povrchem těla, tělesným složením
atd. Lze ale určit odhadem – pro dospělého platí v průměru 300kJ/hod
Metabolické pochody v organismu
Anabolismus – reakce, kdy vznikají z látek jednodušších látky složitější, což vyžaduje velké množství
energie – a ta se spotřebovává. Jedná se o reakci endergonní (endotermické)
Katabolismus – reakce, kdy se složitější látky štěpí na jednodušší. Dochází k uvolňování energie
Některé reakce mohou být smíšené, označují se jako amfibolické
Fyziologický význam cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků
Sacharidy
Jde o velkou skupinu chemických látek, které obsahují cukernou jednotku
Sacharidy představují rychlý a nejvýznamnější zdroj energie. Z 1 g sacharidů se uvolní cca 17,2 kJ.
Dělení
1. Podle počtu uhlíků, které obsahují: triózy, tetrózy, pentózy (ribóza, arabinóza), hexózy (glukóza,
fruktóza, galaktóza, manóza)
2. Podle složení:
Monosacharidy
-
Jednoduché cukry obsahují jednu cukernou jednotku
-
Řadí se sem glukóza (cukr hroznový), fruktóza (cukr ovocný)
Disacharidy
-
Dvě molekuly monosacharidů
-
Nejvýznamnější je sacharóza (cukr řepný či třtinový, obsahuje molekulu glukózy a fruktózy),
laktóza (cukr mléčný, obsahuje molekulu glukózy a galaktózy), maltóza (cukr sladový, obsahuje
dvě molekuly glukózy)
Oligosacharidy
-
2-10 molekul stejných nebo různých monosacharidů
-
Řadí se sem tedy i disacharidy a sacharidy obsažené v luštěninách (rafinóza, stachyóza,