Substituční deriváty karboxylových kyselin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Substituční deriváty
Halogenkyseliny
Názvosloví:
- předpona (+lokant) – fluor-, chlor-, brom-, jod- 
Příprava:
- substituce - radikálová je neselektivní (= nevíme na jaký uhlík se halogen naváže) 
- nukleofilní – halogen se váže na α uhlík, katalyzátor: červený fosfor 
 
- AE 
- SE - Potřeba Lewisova kyselina 
 
Vlastnosti:
- Silné kyseliny (díky zápornému indukčnímu efektu halogenu) 
Reakce:
- Alkalická hydrolýza - Za vyšší teploty 
- Z α-halogenkyselin vznikají α hydroxykyseliny (SN) 
- Z β-halogenkyselin vznikají nenasycené karboxylové kyseliny (eliminace) 
- γ a δ-halogenkyseliny s NaOH vytvářejí laktony 
 
Zástupci:
- Fluoroctandraselný (CH2FCOOK) - blokuje Krebsův cyklus 
- Kyselina chloroctová – organické syntézy, jedová 
Hydroxykyseliny
Názvosloví – přepona hydroxy-
Příprava:
- SN z halogenkyselin 
- Kolbeho-Schmittova syntéza - Výroba kyseliny salicylové z fenolátu sodného 
- Působením CO2 a kyselého prostředí 
 
Vlastnosti:
- Silnější kyseliny než karboxylové kyseliny 
- Slabší kyseliny než halogenkyseliny 
- Vysoké tv 
- Mnohé vykazují optickou aktivitu (tvoří optické izomery) 
Reakce:
- Alifatické α-hydroxykyseliny podléhají při zahřívání vzájemné esterifikaci 2 molekul za vzniku cyklických esterů– laktidů (cyklický diester). 
Zástupci:
- kyselina mléčná (2-hydroxypropanová) - vznik: mléčným kvašením sacharidů, ve svalech z pyruvátu (jako laktát) 
- v pekařství, pivovarnictví (E270), koželužství, k přípravě limonád a při barvení a zušlechťování textilií (pohmat, lesk) 
- Pro její antiseptické vlastnosti se požívá také v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů 
 
- kyselina citrónová (2-hydroxy-1,2,3-trikarboxylová) - v citrusových plodech 
- meziprodukt v Krebsově cyklu (citrát) 
- regulátor kyselosti (E330) 
- odvápnění 
 
- kyselina vinná (2,3-dihydroxybutandiová kyselina) - v mnoha druzích ovoce, zejména ve vinné révě 
- hydrogenvinan draselný vzniká při výrobě vína 
- E 334 
 
- Kyselina gallová (3,4,5-trihydroxybenzoová kyselina) - v duběnkách, ořeších, dubové kůře, čajových lístcích ad. 
- reakce kyseliny s železnatými solemi – duběnkový inkoust 
- dříve jako vývojka 
- konzervování železných předmětů 
 
- kyselina salicylová - v kůře vrby (vrba latinsky – salix) 
- součást přípravku proti bradavicím, léčba akné 
- v barvírenském průmyslu, konzervace potravin, v kosmetických přípravcích proti lupům 
 
Oxokyseliny/ketokyseliny
Zástupci:
- kyselina pyrohroznové (2-oxopropanová kyselina) - sůl – pyruvát (produkován glykolýzou) 
 
Aminokyseliny
- tvoří peptidy a bílkoviny 
- člověk má 20 kódovaných aminokyselin (+ 3 v jiných organismech, např. selenocystein, pyrolyzin) 
- přírodní aminokyseliny jsou L enantiomery 
Příprava:
- halogenkyselina + amoniak 
Vlastnosti:
- amfoterní – obsahují kyselou COOH skupinu a bazickou NH2 skupinu) 
- bazické AK – mají více NH2 skupin (např. lysin) 
- neutrální AK – mají stejně COOH a NH2 skupin (glycin) 
- kyselé AK – mají více COOH skupin (kyselina asparagová) 
