Substituční deriváty karboxylových kyselin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Substituční deriváty
Halogenkyseliny
Názvosloví:
předpona (+lokant) – fluor-, chlor-, brom-, jod-
Příprava:
substituce
radikálová je neselektivní (= nevíme na jaký uhlík se halogen naváže)
nukleofilní – halogen se váže na α uhlík, katalyzátor: červený fosfor
AE
SE
Potřeba Lewisova kyselina
Vlastnosti:
Silné kyseliny (díky zápornému indukčnímu efektu halogenu)
Reakce:
Alkalická hydrolýza
Za vyšší teploty
Z α-halogenkyselin vznikají α hydroxykyseliny (SN)
Z β-halogenkyselin vznikají nenasycené karboxylové kyseliny (eliminace)
γ a δ-halogenkyseliny s NaOH vytvářejí laktony
Zástupci:
Fluoroctandraselný (CH2FCOOK) - blokuje Krebsův cyklus
Kyselina chloroctová – organické syntézy, jedová
Hydroxykyseliny
Názvosloví – přepona hydroxy-
Příprava:
SN z halogenkyselin
Kolbeho-Schmittova syntéza
Výroba kyseliny salicylové z fenolátu sodného
Působením CO2 a kyselého prostředí
Vlastnosti:
Silnější kyseliny než karboxylové kyseliny
Slabší kyseliny než halogenkyseliny
Vysoké tv
Mnohé vykazují optickou aktivitu (tvoří optické izomery)
Reakce:
Alifatické α-hydroxykyseliny podléhají při zahřívání vzájemné esterifikaci 2 molekul za vzniku cyklických esterů– laktidů (cyklický diester).
Zástupci:
kyselina mléčná (2-hydroxypropanová)
vznik: mléčným kvašením sacharidů, ve svalech z pyruvátu (jako laktát)
v pekařství, pivovarnictví (E270), koželužství, k přípravě limonád a při barvení a zušlechťování textilií (pohmat, lesk)
Pro její antiseptické vlastnosti se požívá také v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů
kyselina citrónová (2-hydroxy-1,2,3-trikarboxylová)
v citrusových plodech
meziprodukt v Krebsově cyklu (citrát)
regulátor kyselosti (E330)
odvápnění
kyselina vinná (2,3-dihydroxybutandiová kyselina)
v mnoha druzích ovoce, zejména ve vinné révě
hydrogenvinan draselný vzniká při výrobě vína
E 334
Kyselina gallová (3,4,5-trihydroxybenzoová kyselina)
v duběnkách, ořeších, dubové kůře, čajových lístcích ad.
reakce kyseliny s železnatými solemi – duběnkový inkoust
dříve jako vývojka
konzervování železných předmětů
kyselina salicylová
v kůře vrby (vrba latinsky – salix)
součást přípravku proti bradavicím, léčba akné
v barvírenském průmyslu, konzervace potravin, v kosmetických přípravcích proti lupům
Oxokyseliny/ketokyseliny
Zástupci:
kyselina pyrohroznové (2-oxopropanová kyselina)
sůl – pyruvát (produkován glykolýzou)
Aminokyseliny
tvoří peptidy a bílkoviny
člověk má 20 kódovaných aminokyselin (+ 3 v jiných organismech, např. selenocystein, pyrolyzin)
přírodní aminokyseliny jsou L enantiomery
Příprava:
halogenkyselina + amoniak
Vlastnosti:
amfoterní – obsahují kyselou COOH skupinu a bazickou NH2 skupinu)
bazické AK – mají více NH2 skupin (např. lysin)
neutrální AK – mají stejně COOH a NH2 skupin (glycin)
kyselé AK – mají více COOH skupin (kyselina asparagová)