Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Substituční deriváty karboxylových kyselin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.91 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Substituční deriváty

Halogenkyseliny

Názvosloví:

  • předpona (+lokant) – fluor-, chlor-, brom-, jod-

Příprava:

  • substituce

    • radikálová je neselektivní (= nevíme na jaký uhlík se halogen naváže)

    • nukleofilní – halogen se váže na α uhlík, katalyzátor: červený fosfor

  • AE

  • SE

    • Potřeba Lewisova kyselina

Vlastnosti:

  • Silné kyseliny (díky zápornému indukčnímu efektu halogenu)

Reakce:

  • Alkalická hydrolýza

    • Za vyšší teploty

    • Z α-halogenkyselin vznikají α hydroxykyseliny (SN)

    • Z β-halogenkyselin vznikají nenasycené karboxylové kyseliny (eliminace)

    • γ a δ-halogenkyseliny s NaOH vytvářejí laktony

Zástupci:

  • Fluoroctandraselný (CH2FCOOK) - blokuje Krebsův cyklus

  • Kyselina chloroctová – organické syntézy, jedová

Hydroxykyseliny

Názvosloví – přepona hydroxy-

Příprava:

  • SN z halogenkyselin

  • Kolbeho-Schmittova syntéza

    • Výroba kyseliny salicylové z fenolátu sodného

    • Působením CO2 a kyselého prostředí

Vlastnosti:

  • Silnější kyseliny než karboxylové kyseliny

  • Slabší kyseliny než halogenkyseliny

  • Vysoké tv

  • Mnohé vykazují optickou aktivitu (tvoří optické izomery)

Reakce:

  • Alifatické α-hydroxykyseliny podléhají při zahřívání vzájemné esterifikaci 2 molekul za vzniku cyklických esterů– laktidů (cyklický diester).

Zástupci:

  • kyselina mléčná (2-hydroxypropanová)

    • vznik: mléčným kvašením sacharidů, ve svalech z pyruvátu (jako laktát)

    • v pekařství, pivovarnictví (E270), koželužství, k přípravě limonád a při barvení a zušlechťování textilií (pohmat, lesk)

    • Pro její antiseptické vlastnosti se požívá také v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů

  • kyselina citrónová (2-hydroxy-1,2,3-trikarboxylová)

    • v citrusových plodech

    • meziprodukt v Krebsově cyklu (citrát)

    • regulátor kyselosti (E330)

    • odvápnění

  • kyselina vinná (2,3-dihydroxybutandiová kyselina)

    • v mnoha druzích ovoce, zejména ve vinné révě

    • hydrogenvinan draselný vzniká při výrobě vína

    • E 334

  • Kyselina gallová (3,4,5-trihydroxybenzoová kyselina)

    • v duběnkách, ořeších, dubové kůře, čajových lístcích ad.

    • reakce kyseliny s železnatými solemi – duběnkový inkoust

    • dříve jako vývojka

    • konzervování železných předmětů

  • kyselina salicylová

    • v kůře vrby (vrba latinsky – salix)

    • součást přípravku proti bradavicím, léčba akné

    • v barvírenském průmyslu, konzervace potravin, v kosmetických přípravcích proti lupům

Oxokyseliny/ketokyseliny

Zástupci:

  • kyselina pyrohroznové (2-oxopropanová kyselina)

    • sůl – pyruvát (produkován glykolýzou)

Aminokyseliny

  • tvoří peptidy a bílkoviny

  • člověk má 20 kódovaných aminokyselin (+ 3 v jiných organismech, např. selenocystein, pyrolyzin)

  • přírodní aminokyseliny jsou L enantiomery

Příprava:

  • halogenkyselina + amoniak

Vlastnosti:

  • amfoterní – obsahují kyselou COOH skupinu a bazickou NH2 skupinu)

  • bazické AK – mají více NH2 skupin (např. lysin)

  • neutrální AK – mají stejně COOH a NH2 skupin (glycin)

  • kyselé AK – mají více COOH skupin (kyselina asparagová)

Témata, do kterých materiál patří