Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




33343_3MA553_prednaska_rizika2_2018

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.24 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

domácnostech

• Chemické požadavky

– Vyhláška č. 305/2004 Sb. v platném znění, nařízení 

komise ES č. 401/2006

• Používané suroviny:

– Arašídy, mandle, slunečnice….

51

Pražená (solená) jádra a semena

Popis výrobku

3MA553

• Dodavatelé:

– Čína – arašídy Španělsko – mandle Holandsko -

slunečnice

• Doba spotřeby, skladovací podmínky:

– Spotřeba do 6 měsíců od data výroby u vakuově 

balených výrobků, ostatní 4 měsíce.

– Skladování při teplotě max. +23°C, relativní vlhkost 

max. 80%

• Expedice:

– PE obaly a vrchní papírové obaly

52

Pražená (solená) jádra a semena

Popis výrobku

3MA553

53

Diagram výrobního procesu

Příjem surovin

Skladování surovin

Výdej surovin do spotřeby

Tepelná úprava

(pražení v oleji)

Solení na sucho

3MA553

54

Diagram výrobního procesu

Chladnutí

Navažování, balení, 

etiketování

Skladování, expedice, 

přeprava

3MA553

Výrobní operace

Typ nebezpečí

Nebezpečí

Ovládací opatření

1. Příjem surovin

B, CH, F

Příjem 
kontaminovaných 
surovin

Atesty, vizuální a 
senzorické posouzení 
surovin, sledování 
záručních lhůt, 
neporušenosti obalů, 
smluvní dodavatelské 
vztahy

2. Skladování surovin

B, F

Kontaminace z 
prostředí, rozmnožení 
MO

Dodržování
skladovacích 
podmínek (teplota, 
vlhkost); skladování v 
uzavřených obalech, 
pravidelná sanitace 
skladů

55

Analýza nebezpečí podle diagramu 

výrobního procesu

B – biologické

CH – chemické

F – fyzikální

MO - mikroorganismy

3MA553

Výrobní operace

Typ nebezpečí

Nebezpečí

Ovládací opatření

3. Výdej surovin do 
výroby

3.1. Přesun surovin na 
výrobní pracoviště

B, F

Kontaminace z 
prostředí, zdroj
kontaminace ostatních 
potravin a pokrmů

Dodržování 
sanitačního plánu, 
plynulosti přesunu, 
používání vhodných 
manipulačních nádob

3.2. Otevírání obalů

B, F

Zbytky obalu, střepy, 
spony, kovové piliny, 
zdroj kontaminace 
pracovních ploch

Vizuální kontrola, 
opatrnost při 
manipulaci, 
dodržování 
sanitačního plánu, 
vymezené pracoviště

56

Analýza nebezpečí podle diagramu 

výrobního procesu

B – biologické

CH – chemické

Témata, do kterých materiál patří