33343_3MA553_prednaska_rizika2_2018
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
- generátor
- pravidelné kontroly
zásuvky, kabelu
NO
není proud nespustí se
program
3MA553
39
Lampička
Podsystémy a jejich funkce:
Zástrčka – spojení mezi zásuvkou a přívodním
kabelem k lampičce
Kabel – vede el. energii
Vypínač – přerušit dodávku el. energie
Objímka – drží žárovku
Žárovka – světelné záření
3MA553
40
Lampička
Popis odchylky od funkce:
Zástrčka – není možné spojení mezi zásuvkou a
přívodním kabelem k lampičce
Kabel – není vedena el. energie
Vypínač – není možné přerušit dodávku el. energie
Objímka – žárovka není držena
Žárovka – není světelné záření
3MA553
41
Lampička
Možné příčiny odchylky:
Zástrčka – uvolněný šroubek, prasklá zástrčka
Kabel – přerušený kabel, vyhřátý kabel
Vypínač – uvolněný šroubek, vyhřátý vodič, prasklé pérko
Objímka – uvolněné šroubky, ulomený nebo prasklý plíšek,
které převádí el. proud z objímky na žárovku
Žárovka – uvolněná žárovka, prasklé vlákno, prasklé sklo
žárovky
3MA553
42
Lampička
Analýza následků:
Nemůžu si posvítit
Úraz el. proudem či jiný úraz
Nebezpečí požáru
3MA553
43
Lampička
Opatření:
Správné zacházení
Údržba
Pravidelné revize
3MA553
H A C C P
„Hazard Analysis and Critical
Control Points“
Historie HACCP
• 50. léta – vývoj potravin pro astronauty, 70.léta NASA
• 1974 – Úřad pro potraviny a léky (FDA) – výroby málo
kyselých sterilovaných konzerv, WHO
• 1992 – příručka „Hazard analysis critical control
points evaluations“ – určena odborníkům
• 1993 – program FAO/WHO pro normalizaci potravin
– „Kodexová směrnice pro aplikaci systému HACCP v
praxi“
• Nařízení EU 178/2002 a navazující 852/2004 a
853/2004)
3MA553
45
HACCP v ČR
o Vychází z nařízení EU viz předešlý snímek)
o Zákon č. 110/1997 – základní povinnost
výrobců potravin
o Vyhláška č. 161/2004 o způsobu stanovení KB