Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




33343_3MA553_prednaska_rizika2_2018

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.24 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

 - generátor

 - pravidelné kontroly    
zásuvky, kabelu

NO

není proud nespustí se 

program

3MA553

39

Lampička

Podsystémy a jejich funkce:

Zástrčka – spojení mezi zásuvkou a přívodním 

kabelem k lampičce

Kabel – vede el. energii
Vypínač – přerušit dodávku el. energie
Objímka – drží žárovku
Žárovka – světelné záření

3MA553

40

Lampička

Popis odchylky od funkce:

 Zástrčka – není možné spojení mezi zásuvkou a 

přívodním kabelem k lampičce

 Kabel – není vedena el. energie
 Vypínač – není možné přerušit dodávku el. energie
 Objímka – žárovka není držena
 Žárovka – není světelné záření

3MA553

41

Lampička

Možné příčiny odchylky:

 Zástrčka – uvolněný šroubek, prasklá zástrčka
 Kabel – přerušený kabel, vyhřátý kabel
 Vypínač – uvolněný šroubek, vyhřátý vodič, prasklé pérko
 Objímka – uvolněné šroubky, ulomený nebo prasklý plíšek, 

které převádí el. proud z objímky na žárovku

 Žárovka – uvolněná žárovka, prasklé vlákno, prasklé sklo 

žárovky

3MA553

42

Lampička

Analýza následků:

Nemůžu si posvítit

Úraz el. proudem či jiný úraz

Nebezpečí požáru

3MA553

43

Lampička

Opatření:

Správné zacházení

Údržba

Pravidelné revize

3MA553

H A C C P

„Hazard Analysis and Critical

Control Points“

Historie HACCP

• 50. léta – vývoj potravin pro astronauty, 70.léta NASA
• 1974 – Úřad pro potraviny a léky (FDA) – výroby málo 

kyselých sterilovaných konzerv, WHO

• 1992 – příručka „Hazard analysis critical control

points evaluations“ – určena odborníkům

• 1993 – program FAO/WHO pro normalizaci potravin 

– „Kodexová směrnice pro aplikaci systému HACCP v 

praxi“

• Nařízení EU 178/2002 a navazující 852/2004 a 

853/2004)

3MA553

45

HACCP v ČR

o Vychází z nařízení EU viz předešlý snímek)

o Zákon č. 110/1997 – základní povinnost 

výrobců potravin

o Vyhláška č. 161/2004 o způsobu stanovení KB 

Témata, do kterých materiál patří