33343_3MA553_prednaska_rizika2_2018
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
v technologii výroby
o Od r. 2004 i ve společném stravování a od r.
2005 při prodeji potravin – vyhláška č.
602/2006
3MA553
46
HACCP - charakteristiky
Analýza nebezpečí narušení zdravotní nebo
hygienické nezávadnosti potravin
Identifikace kritických ochranných bodů v
průběhu výroby, zpracování, skladování a prodeje
potravin a přípravy pokrmů
Nástroj pro stanovení nebezpečí a pro
vypracování kontrolních systémů
3MA553
47
HACCP - charakteristiky
Preventivní přístup
Schopnost přizpůsobit se změně
Aplikovatelný v celém potravinovém řetězci
Nasazení a zapojení managementu podniku
Týmový přístup
Kompatibilní se systémy řízení kvality
Podpora důvěry v nezávadnost potravin
3MA553
48
HACCP - pojmy
• Kritický bod CCP = technologický úsek (postup, operace) s
největším rizikem porušení zdravotní nezávadnosti potraviny
• Kritická mez KM =znaky a jejich hodnoty tvořící hranici mezi
přípustným a nepřípustným stavem v CCP
• Nebezpečí = biologický, chemický nebo fyzikální činitel v
potravině a podmínky, které na ni působí a mohou porušit její
zdravotní nezávadnost
• Zvládnutý stav = v CCP dodrženy stanovené postupy a
hodnoty sledovaných znaků v přípustném stavu
3MA553
49
HACCP - postup
1. Vymezení výrobní činnosti a úkolů výrobce
2. Popis výrobku
3. Očekávané použití výrobku
4. Sestavení diagramu výrobního procesu
5. Potvrzení diagramu výrobního procesu za provozu
6. Provedení analýzy nebezpečí CP
7. Stanovení kritických bodů - CCP
8. Stanovení znaků a hodnot KM pro každý CCP
9. Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v CCP
10.Stanovení nápravných opatření pro každý CCP
11.Stanovení ověřovacích postupů
12.Zavedení evidence a dokumentace o postupech a vedení
záznamů
3MA553
50
• Charakteristika druhu výrobků:
– Pražená, případně solená jádra suchých skořápkových
plodů a semena
• Určení výrobku:
– K přímé spotřebě v zařízeních společného stravování a