Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




33343_3MA553_prednaska_rizika2_2018

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.24 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

F – fyzikální

MO - mikroorganismy

3MA553

Výrobní operace

Typ nebezpečí

Nebezpečí

Ovládací opatření

4. Použití olejů

CH

Tvorba toxických a 
antinutričních
produktů

Dodržování technolog. 
Postupu, kontroly 
smyslové

5. Tepelná úprava

B

Přežití vegetativních 
forem MO, spor, 
nedostatečná 
inaktivace 
termostabilních toxinů

Dodržování stanovené 
teploty, doby, 
technolog. Postupu

6. Případné solení na 
sucho

B, CH, F

Možnost kontaminace 
ze suroviny

Dodržování zásad 
správné hygienické 
praxe, technolog. 
postupu

57

Analýza nebezpečí podle diagramu 

výrobního procesu

B – biologické

CH – chemické

F – fyzikální

MO - mikroorganismy

3MA553

Výrobní operace

Typ nebezpečí

Nebezpečí

Ovládací opatření

7. Chladnutí

B

Vyklíčení spór, 
rozmnožení MO

Vychlazení na 
požadovanou teplotu, 
dodržování plynulosti 
výroby

8. Navažování, balení, 
etiketování

B, CH, F

Kontaminace z 
prostředí

Dodržování 
sanitačního řádu, 
pravidelná kontrola  
zařízení, dodržování 
zásad osobní hygieny

9. Skladování, 
expedice a přeprava

B

Rozmnožení MO

Dodržování 
skladovacích 
podmínek, provozního 
řádu, kontrola
podmínek při 
přepravě

58

Analýza nebezpečí podle diagramu 

výrobního procesu

B – biologické

CH – chemické

F – fyzikální

MO - mikroorganismy

3MA553

Výrobní 
operace

Nebezpečí

Je 
identifikované 
nebezpečí 
významné?

Zdůvodnění 
rozhodnutí o 
významnosti 
nebezpečí

CCP/CP

1. Příjem surovin

Příjem 
kontaminovaných 
surovin

Ano

Možnost ohrožení 
zdravotní 
nezávadnosti 
výrobku v případě 
příjmu 
kontaminovaných 
surovin

CCP

2. Skladování 
surovin

Kontaminace z 
prostředí, 
rozmnožení MO

Ano

Při nevhodném 
skladování je 
reálné nebezpečí 
růstu a množení 
přítomných MO
včetně 
patogenních

CCP

59

Stanovení kritických bodů

3MA553

3. Výdej surovin 
do výroby

3.1. Přesun 
potravin na 
pracoviště

Kontaminace z 
prostředí, zdroj 
kontaminace 
ostatních 
potravin a 
pokrmů

Ne

-

-

3.2. Otevírání 
obalů

Zbytky obalu, 
střepy, spony, 
kovové piliny, 
zdroj 
kontaminace 
pracovních ploch

Ne

-

-

4. Použití olejů

Témata, do kterých materiál patří