Otázky ke zkoušce - agroekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Teplota
18. Proudění vzduchu - vliv na organismy
-atmosf. cirkulace (viz. ot. 12) – nad rovníkem stoupá ohřátý vzduch→ N a nad póly stud vzduch klesá V
-důsledkem – mezi obratníky v přízemním proudění převládají východní větry, stejně mezi 60° a póly // naopak mezi 30° a 60° s. a j. šířky převládají větry západní
-tyto převládající směry jsou místně modifikovány geograf. a topograf. vlivy jako: brízy, svahové větry, monzuny, orografické větry
vliv proudění vzduchu na plodiny -kladné i záporné
vítr -a) působí na plodinu silou→deformace (vlajkový habitus na okrajích větrolamů, otrhání + oděr listů, větrné polomy, vývraty…)
-b)transport částic a organismů→větrná eroze – nebezpečná u vegetací nechráněných půd (urychlena plochým reliéfem). Podle síly větru jsou částice valeny, poskakují až - deflace odnos větrem na stovky km. Nebezpečné – přenos solí v blízkosti pobřeží – usazení solí „pálí“ listy – shazovány
-anemochromní transport (semen plevelů!) i většina houbových chorob (i někteří škůdci –mšice) šířena vzduchem → větší osazení pozemku škůdci na návětrné straně
-c)promíchávání atmosf. obklop. organismy – mění její složení (přenos tepla, feromonů,…) + transport tepla a plynů (kladné!!)
-vysušování – pokud transpirace nemůže být nahrazena příjmem vody kořeny – rostlina vadne (zejména nebezpečné – katabaticky ohřáté větry na jaře, kdy je půda promrzlá)
-silné + časté větry – typické zakřivení růstu
kladné -napomáhá snižování teploty organismů za horka výparem
-mírní nárůst vlhkosti v prostorách→ brání rozvoji některých chorob → toho se využívá ve skladech zeměd. komodit (ventilace)
-využití na farmě – sušení, čištění semen, pohon větrných mlýnů
19. Sluneční záření: spektrum, vliv na organismy
-je primárním zdrojem E (napájí ekosystémy)
-řídí počasí na Zemi
-slunce – vykazuje záření všech vlnových délek (400až700 nm…PAR…fotosyntet. aktivní radiace – zachyceno chlorofylem)
-záření při průchodu atmosférou – částečně odráženo, část. absorbováno a jen část prochází buď přímo nebo se rozptýlí
-jen 44% dopadajícího sl. zář. – využito fotosynt. Pouze E transformovaná do ATP (makroergní vazby) může být potrav. zdrojem pro heterotrofy
-světelné prostředí – proměnlivé: kvalita (spektr. složení), intezinta a doba trvání osvětlení závisí na sezónnosti, poloze místa, nadmořské výšce, topografii, kvalitě ovzduší, architektuře porostu… (kouř a smog snižuje intenzitu x čím výš tím větší intenzita)
-chlorofyl – absorbuje v oblasti fialovo-modré a oranžovo.-červené x nejmíň v žlutozelené! -světlo prošlé skrze listy – horší kvality
-jehličnany – jehlice více světla odrážejí než propouštějí→proto v jejich zástinu více světla v modré a červené části spektra