Otázky ke zkoušce - agroekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
rozdělení dle účinků
-1/ionizující (KV až UV) – efekty destrukčně modifikační mutace→ radiomutační šlechtění, rakovinotvorné účinky, sterilizace infekčního prostředí – užití
-2/neionizující – teplené účinky, energetické, biosyntetické, informační (→fototropismy… řídí orientaci rostlin ke světlu (+,-), fotoperiodické reakce…ovlivněny trváním bílé části dne, fototaxe…)
-katalické účinky – regulace aktivity enzymů
reakce živočichů
-tepelný účinek – při nižších dávkách sálavého tepla – u člověka. infračerv. tepelný erytém – na rozdíl od UV-erytému do hodiny mizí a nezanechá pigmentaci
-fotochemický účinek – tvorba vitaminu D
-informační vlivy -zákl. prostorová a časová orientace dle Slunce
-biorytmy – vliv na psychiku člověka
20. Voda jako podmínka a zdroj, vlastnosti vody
-vlastnosti a rozložení vody – vliv na klima a biotu
-nejvíce vody je v oceánech a atmosféře – většina ve formě páry
-množství vody, které může být ve vzduchu se mění s teplotou – závislost → proto se vyjadřuje jako RH (relativní vlhkost)…je procento vody (páry) skutečně přítomné relativně z celkové vodozádržné kapacitě vzduchu
-jakmile RH dosáhne 100% - vod. pára se začne kondenzovat – teplota při které je tohoto stavu dosaženo – rosný bod
-jak klesá T vzduchu (roste nasycení) – klesá i množství páry, které je vzduch schopen udržet v plynném stavu→kondenzace→malé kapky tvoří oblaka a mlhu;velké kapky – srážky; zmrznou-li→ sníh
-zpět do atmosfér se dostává transpirací a evaporací vlhkých povrchů. Evapotranspirací se vrací až 70% a 30% výparem z oceánů
-vysoká T současně s vysokou RH→snížení efektivity termoregulace výparem
-všechny biochemické a fyziologické procesy probíhají ve vodních roztocích
-všechny organismy (vyjma sladkovodních) mají tendenci vodu ztrácet (výpar, vylučování) – musí ji stále doplňovat (trávicím traktem, kořeny,…)
-ztratí-li protoplast určité kritické množství vody – hyne nebo stav anabiózy
-voda – hlavním limitujícím faktorem v zemědělství
-zeměděl. systémy- závislé na přírod. srážkách – nutná adaptace na nepravidelnosti. Pokud srážky méně než 500mm ročně→aridní farmaření → pečlivý management vody. Při srážkách pod 250mm ročně→kočovné pastevectví
-zemeděl. systémy založené na záplavách
-pro rostliny je půda hlavním zdrojem a zásobníkem vody!!
voda protéká půd. póry ve směru gravitace – dokud nenarazí na nepropustné vrstvy→ hladina podzemní vody stoupá nebo odtéká
-vysátím vody z půdy vzniká kolem kořenů – zóna vyčerpání zdroje (voda proudí ve směru gradientu do této zóny, kořeny aktivně rostou za vodou)
22. Potravní zdroje heterotrofů, evoluce hostitelské specificity
Heterotrofie – způsob výživy organismů (člověk, nezelené rostliny, mikroorganismy). Energie se získává oxidací organických látek. (opak je autotrofie)