Zootechnika - všechny varianty testu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
obvod holeně
obvod břicha
obvod hrudníku
pro označování ovcí považujeme za trvalé označení dle vyhlášky:
tetování
ušní visačky
výžeh
mikročipy
povinné označení a evidence v centrálním registru platí pro:
koně
prasata
drůbež
ryby
chovatel musí ohlásit změny stavu zvířat do centrální evidence:
do 24 hodin
do 2 dnů
do 7 dnů
do měsíce
stupeň zdraví jedince jako výsledek tělesné stavby a fyziologické činnosti orgánů projevující se určitou reaktivností a odolností je:
kondice
komplexe
konstituce
habitus
dojnice s plochým a dlouhým hrudníkem je představitelem:
habitu svalového
habitu dýchacího
habitu se sníženou oxidací
lymfatické konstituce
kritériem dobré konstituce je:
vysoká užitkovost
???
???
???
kondice v průběhu života zvířete:
se nemění, protože je ovlivněna geneticky
není trvalým stavem
???
???
přiměřená úroveň kondice u samic má úzký vztah:
k plodnosti (zabřezávání)
???
???
???
service perioda je doba:
od porodu do porodu
od zabřeznutí do porodu
od zabřeznutí do zabřeznutí
do porodu do nového zabřeznutí (mezibřezost)
mezi biotechnické metody řadíme:
synchronizace říje a ovulace
synchronizace krmení
přenos bachorové tekutiny
přenos genů
charakteristikou intenzity růstu je:
průměrný denní přírůstek
relativní přírůstek
spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku
věk zvířete
rozdílná intenzita růstu částí těla ve vztahu k celku je:
izomerie
homometrie
allometrie
poikilometrie
inflexní bod na křivce absolutního růstu je:
bod zvratu křivky, od kterého zvíře zrychlí růst
bod zvratu křivky, od kterého zvíře roste konstantní intenzitou
bod zvratu křivky, od kterého zvíře zpomalí růst
bod růstové křivky bez významu pro změnu růstu
mezi kritéria výkrmnosti zvířat patří:
relativní přírůstek
absolutní přírůstek
netto přírůstek
podíl vedlejších produktů
mramorování masa způsobuje:
tuk zásobní
tuk funkční
tuk mezisvalový
podkožní
stupeň vykrmenosti zvířete je objektivně stanovitelný pomocí:
subjektivních řeznických hmatů
objektivních řeznických hmatů¨
sonografie
kalorimetrie
mezi senzorické vlastnosti masa patří:
obsah bílkovin
vůně a chuť
obsah rezidul
pH masa
genotypem je u zvířat převážně podmíněno:
ukládání tuku
podíl tuku jatečního těla
barva masa a tuku
bod tání tuku
proměnlivost produkce mléka je ovládána genotypem z:
10 %
30 %
50 %
70 %