CHov zvířat otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
49. Chemické složení vejce
75 % voda
12 % bílkoviny
11,5 % tuky
zbytek = minerální látky, vitamíny
skořápka. 98 % minerál látky (95 % Ca), 2 % voda
50. Ošetření a označování vajec
1. třída – čistá vejce, vejčitého tvaru, nemytá
TŘÍDA A – vejce čerstvá, týden a více stará; max. 14 dní, neznečištěná, nesmí být umytá
TŘÍDA EXTRA A – max. týden stará
2. třída – ostatní vejce
mytí pouze v případě okamžité spotřeby
TŘÍDA B – z 1/8 povoleny mírné nepravidelnosti na skořápce, čištění suchou cestou
51. Výživná hodnota drůbežího masa = poměr zákl. tkání (svalové, tukové, vazivové)
52. Tržní hodnota masa = poměr mezi svalovinou a kostrou
53. Ekonomické ukazatele úrovně výkrmu
délka výkrmu, dosažená živá hmotnost na konci výkrmu, spotřeba krmiva na kg přírůstku, úhyn v %
54. Dělení drůbeže
hrabavá: slepice, krůty, perličky, bažanti, japons. křepelky, pštrosi, masní holubi
vodní: kachny, husy
55. Výhody chovu drůbeže
intenzivní metabolismus
vysoká intenzita růstu
raná pohlavní dospělost
vysoká reprodukční schopnost
vysoká adaptabilita
relativně vysoce efektivní a rychlá přeměna rostlinné hmoty
56. Stavy drůbeže
ČR 2006: 25,7 mil. ks (2005: 25,4 mil)
kachny, brojleři: nárůst; slepice, kuřata na odchov, krůty: pokles
57. Drůbeží maso
intenzivní výkrm mladé drůbeže – 38 dnů
dietní, kvalitní maso
po vepřovém nejvíce spotřebovávané maso v ČR
málo tuku: bažanti, perličky, křepelky
58. Produkce vajec
světově: 58 mil tun
ČR: 2005: 2 218 000 ks
spotřeba ČR za 2007: 245 ks/ os/ rok
59. Snáška = produkce vajec, počet snesených v. za určitou dobu (jejich hmotnost, kvalita)
intenzita snášky = (celkový počet vajec/počet dnů období)*100
série = počet vajec snesených za sebou bez přestávky
perzistence snášky = snášení vajec bez větší přestávky za celý biologický snáškový rok
přestávka ve snášce – příčiny: prostředí, kvokání, pelichání, zimní přestávka
snáškový cyklus = od dosažení pohlavní dospělosti a snesení 1. vejce do pelichání
vlivy působící na snášku: plemeno, pohlavní dospělost, intenzita snášky, věk, zdravotní stav, výživa a krmení, ustájení, ošetřování, kvokavost
60. Co ovlivňuje hmotnost vejce: živá hmotnost nosnice, věk, pohlavní dospělost, intenzita snášky, fyziologický stav, výživa, krmení, dědičné založení
61. Rozdíl mezi pižmovou a divokou kachnou
stupeň domestikace, živá hmotnost, kvalita masa, snáška, délka inkubace
62. Plemena hus, šlechtěná na masnou užitkovost v ČR – italská, rýnská husa
63. Hodnocení kvality bílku: v/((d+š)/2), je cca. 0,150
64. nosná plemena slepic: leghornka bílá, rodajlendka červená, hybridi: hisex hnědý, ISA brown, moravia BSL
masná plemena slepic: plymutka bílá, kornýš bílý, ISA 200, Ross 208, Ross 308
65. požívané vnitřnosti: srdce, játra, svalnatý žaludek