Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




CHov zvířat otázky

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (210 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

49. Chemické složení vejce

  • 75 % voda

  • 12 % bílkoviny

  • 11,5 % tuky

  • zbytek = minerální látky, vitamíny

  • skořápka. 98 % minerál látky (95 % Ca), 2 % voda

50. Ošetření a označování vajec

1. třída – čistá vejce, vejčitého tvaru, nemytá

TŘÍDA A – vejce čerstvá, týden a více stará; max. 14 dní, neznečištěná, nesmí být umytá

TŘÍDA EXTRA A – max. týden stará

2. třída – ostatní vejce

  • mytí pouze v případě okamžité spotřeby

TŘÍDA B – z 1/8 povoleny mírné nepravidelnosti na skořápce, čištění suchou cestou

51. Výživná hodnota drůbežího masa = poměr zákl. tkání (svalové, tukové, vazivové)

52. Tržní hodnota masa = poměr mezi svalovinou a kostrou

53. Ekonomické ukazatele úrovně výkrmu

  • délka výkrmu, dosažená živá hmotnost na konci výkrmu, spotřeba krmiva na kg přírůstku, úhyn v %

54. Dělení drůbeže

  • hrabavá: slepice, krůty, perličky, bažanti, japons. křepelky, pštrosi, masní holubi

  • vodní: kachny, husy

55. Výhody chovu drůbeže

  • intenzivní metabolismus

  • vysoká intenzita růstu

  • raná pohlavní dospělost

  • vysoká reprodukční schopnost

  • vysoká adaptabilita

  • relativně vysoce efektivní a rychlá přeměna rostlinné hmoty

56. Stavy drůbeže

  • ČR 2006: 25,7 mil. ks (2005: 25,4 mil)

  • kachny, brojleři: nárůst; slepice, kuřata na odchov, krůty: pokles

57. Drůbeží maso

  • intenzivní výkrm mladé drůbeže – 38 dnů

  • dietní, kvalitní maso

  • po vepřovém nejvíce spotřebovávané maso v ČR

  • málo tuku: bažanti, perličky, křepelky

58. Produkce vajec

  • světově: 58 mil tun

  • ČR: 2005: 2 218 000 ks

  • spotřeba ČR za 2007: 245 ks/ os/ rok

59. Snáška = produkce vajec, počet snesených v. za určitou dobu (jejich hmotnost, kvalita)

  • intenzita snášky = (celkový počet vajec/počet dnů období)*100

  • série = počet vajec snesených za sebou bez přestávky

  • perzistence snášky = snášení vajec bez větší přestávky za celý biologický snáškový rok

  • přestávka ve snášce – příčiny: prostředí, kvokání, pelichání, zimní přestávka

  • snáškový cyklus = od dosažení pohlavní dospělosti a snesení 1. vejce do pelichání

  • vlivy působící na snášku: plemeno, pohlavní dospělost, intenzita snášky, věk, zdravotní stav, výživa a krmení, ustájení, ošetřování, kvokavost

60. Co ovlivňuje hmotnost vejce: živá hmotnost nosnice, věk, pohlavní dospělost, intenzita snášky, fyziologický stav, výživa, krmení, dědičné založení

61. Rozdíl mezi pižmovou a divokou kachnou

  • stupeň domestikace, živá hmotnost, kvalita masa, snáška, délka inkubace

62. Plemena hus, šlechtěná na masnou užitkovost v ČR – italská, rýnská husa

63. Hodnocení kvality bílku: v/((d+š)/2), je cca. 0,150

64. nosná plemena slepic: leghornka bílá, rodajlendka červená, hybridi: hisex hnědý, ISA brown, moravia BSL

masná plemena slepic: plymutka bílá, kornýš bílý, ISA 200, Ross 208, Ross 308

65. požívané vnitřnosti: srdce, játra, svalnatý žaludek

Témata, do kterých materiál patří