CHov zvířat otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
66. složení masa: 17 – 25 % B, 2 – 30 % tuky, K, P, Fe, vitaminy sk. B
67. vajíčko = žloutek, vlastní samičí pohlavní buňka, tvoří se ve vaječníku
68. latebra = část žloutkové koule, ukládá se do ní tmavý žloutek, vybíhá v zárodečném terčíku
69. zárodečný terčík – místo průniku spermií do vajíčka
70. k čemu slouží vzduchová komůrka – zásobárna vzduchu pro zárodek, dle velikosti lze určit stáří vejce – čerstvá vejce extra A do 4 mm.
71. kutikula = tenká muciózní blána, která obaluje celé vejce, ovlhčuje jeho povrch a tak usnadňuje jeho snesení, tvoří na vejci ochranný film – ucpává póry a tak zabraňuje průniku nečistot do vejce; vzniká na skořápce
72. skladování vajec: 10 – 13 °C, vlhkost 75 – 80 %
73. spotřeba peří – na lůžkoviny, oděvy, ozdobné účely, prachovky, mašlovačky, péřová moučka – do krmných směsí
74. váha kuřete při vylíhnutí – 36 – 43 g
75. váha a věk krocana při porážce: 20-24 týdnů, 16-21 kg
76. výkupní cena jatečného kuřete za kg: 30 Kč
77. vejce = konečný produkt
78. podíl cenných partií (prsa, stehna)
krůta 35-45%
kuřata 32-38%
kachny 28-34%
husy 27-30%
79. kdo má vyšší podíl cenných partií
samce
80. kdo má vyšší podíl prsního svalstva
samice
81. prsní svalovina
krůta 20-25%
kachna 18-20%
kuře 11-15%
husa 10-12%
81. pohlavní dospělost
nosný typ sl. 18-20 týdnů
masný typ sl. 23 týdnů
krůta 30-33 týdnů
kachny peking. 24-26 týdnů
kachny pižm. 28 týdnů
husy 30-35 týdnů
OVCE
1. spotřeba masa v ČR - 0,15 kg/os/rok
2. typy ovcí – masná, dojená, kombinovaná – vlnařsko-masná, plodná
3. masná plemena ovcí - suffolk, oxford down, texel, charollais, kent
4. plodná plemena ovcí - romanovská ovce, finská ovce, východofrízská ovce
vlnařská plemena - merino
5. pohlavní dospělost – samice 5-10 měs., samec 3-6 měs.
6. chovatelská dospělost – raná pl. 8-10 měs., pozdní pl. 16-19 měs.
7. březost ovce 147 dní
8. délka říje - 20 - 48 hodin (opakuje se za 15 - 21 dní)
9. váha jehněte při narození - 2 - 3 kg
10. zapouštění ovcí - volné, skupinové, harémové, individuální, inseminace
11. kastrace beranů – ve 2-4 týdnech věku, varlata se stáhnou na spodek šourku a speciálními kleštěmi se nasadí na šourek nad varlaty gumový kroužek " přeruší krevní oběh, do několika dní nastane odumření části šourku s varlaty a odpadnutí. Nejrozšířenější způsob kastrace - gumovými kroužky, kastrace se provádí u beránků určené k pastevnímu výkrmu a produkci vlny.
12. beran "prubíř"- vasektomovaný beran, který má za úkol zjišťovat a označovat říjící se ovce
13. jatečná výtěžnost - 50 %, u jehňat cca 45 %
14. čím je ovlivněna chuť a barva masa u ovcí
○ chuť souvisí s věkem, pohlavím a výživou
○ barva souvisí s věkem, krmivem, pohlavím, způsobem porážky