Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




SKORO VŠECHNY OTÁZKY CHZ

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (75.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

metoda ZP (podobná SEUROP)

  1. Kdy a v jaké váze se poprvé připouští prasnice 7,5 - 8,5 měsíce při 130 - 140 kg

  2. Jatečná hodnota 60-70%

  3. Způsob zjišťování zmasilosti

  4. Výkrmnost schopnost využít KD k tvorbě hmotnostních přírůstků

  5. Určení množství libového masa

Drůbež

  1. Jatečná výtěžnost u slepic, krůt, kachen, hus

    • Kuřata a slepice – 70 – 76%

    • Krůty - 78 – 85%

    • Kachny pekingské - 70 – 75%

    • Kachny pižmové - 72 - 77%

    • Husy - 65-71%

  2. Spotřeba vajec v čr a eu na rok - Spotřeba vajec v ČR 2010 – 232ks/os/rok V EU 250ks/os/rok

  3. Popiš nosnou slepici - Chovají se bělovaječné a hnědovaječné

Bělovaječné - stavbou těla jsou lehké, stavbou těla připomínají Leghornky od kterých jsou odvozen

Hmotnost slepice – 1,9 – 2,1 kg

Hmotnost kohoutů – 2,2 – 2,5 kg

  1. Masný typ – dobré osvalení zejména prsní části, menší snáška, vyšší denní přírůstek, většinou se jedná o hybridy

  2. Způsoby získávání peří

Škubání – z mrtvé drůbeže na porážkových linkách

Podškub – tímto způsobem se získává měkké krycí peří a prachové peří vodní drůbeže

  1. Co tvoří osu pera + typy obrysového peří

Osa pera - je tvořená ostnem a brkem, je prohnut podle typu pera a podle druhu drůbeže.

  1. Rozdělení chovu kuřat dle způsobu chovu („ustájení“)

Klecové – obohacené a neobohacené

Aleternativní – voliery, na podestýlce, výběhové chovy, ekologické

  1. Poměr pohlaví při přírodním chovu u těžkých krůt, slepic, hus, kachen – Slepice masný: 1:8-10; slepice nosná: 1:10-15; kachny: 1:5-6; husy: 1:3-4; krůty: 1:7-8

  2. 4 základní charakteristiky výkrmu těžkých krůt

    • Výkrm rozdělený podle pohlaví

    • Jednodenní krůťata je nutno zastavovat do vydezinfikované haly

    • Krůťata je nutno chovat několik týdnů pod elektrickými kvočnami, teplo je nejdůležitější faktor chovu

    • Relativní vlhkost v chovu 65%

    • Výživa a technologie krmení

  3. Co se hodnotí u žloutku – Tučnost, Složení, Tvar a celková váha

  4. Složení vejce - Žloudek – 30%; Bílek – 60%; Obaly a skořápka 10%

  5. Rozdíl peří hrabavých a vodních

    • Hrabaví – prachovité – fce. Izolační, štětinovité – fce. Ochraná hmatová

    • Vodní – prachové – fce. Izolační, štětičkovité – fce. zachycení sekretu mazové žlázy, impregnace peří

  6. Co se zjišťuje u vejce

Staří, hmotnost, procento bílku, váha bílku, procento žloutku, váha žloutku, velikost vzduchové komůrky, kvalita skořápky, složení kutikuly.

  1. Technické metody měření bílku – Hmotnost; Procentuální podíl; Šlehatelnost; Trvanlivost pěny

  2. 4 bílkoviny ve vejci – Ovoalbumín; Ovotransferin; Globulin; Ovomucin

  3. Obohacený klecový chov slepic

    • Podlahová plocha min 750 cm2/nosnice

    • Velikost klece min. 2000 cm2

    • Délka krmítka min. 12 cm/nosnice

    • Výška klece 45 na celé ploše

    • Sklon podlahy max. 14 stupňů

    • Vybavení – snášková hnízda, popeliště, zařízení na obrušování drápů, hřady – 15 cm/nosnice

  4. Pižmové kachny (4 hl. Faktory výkrmu)

    • Produkce masa s nižšším obsahem tuku

    • Oddělený výkrm

    • Delší než u kachny pekingské

    • Výkrm v halách na podestýlce

    • Osazení na 1 m2 čtyři kachňata

  5. Význam peří (pro ptáky a pro nás)

Témata, do kterých materiál patří