SKORO VŠECHNY OTÁZKY CHZ
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
metoda ZP (podobná SEUROP)
Kdy a v jaké váze se poprvé připouští prasnice 7,5 - 8,5 měsíce při 130 - 140 kg
Jatečná hodnota 60-70%
Způsob zjišťování zmasilosti
Výkrmnost schopnost využít KD k tvorbě hmotnostních přírůstků
Určení množství libového masa
Drůbež
Jatečná výtěžnost u slepic, krůt, kachen, hus
Kuřata a slepice – 70 – 76%
Krůty - 78 – 85%
Kachny pekingské - 70 – 75%
Kachny pižmové - 72 - 77%
Husy - 65-71%
Spotřeba vajec v čr a eu na rok - Spotřeba vajec v ČR 2010 – 232ks/os/rok V EU 250ks/os/rok
Popiš nosnou slepici - Chovají se bělovaječné a hnědovaječné
Bělovaječné - stavbou těla jsou lehké, stavbou těla připomínají Leghornky od kterých jsou odvozen
Hmotnost slepice – 1,9 – 2,1 kg
Hmotnost kohoutů – 2,2 – 2,5 kg
Masný typ – dobré osvalení zejména prsní části, menší snáška, vyšší denní přírůstek, většinou se jedná o hybridy
Způsoby získávání peří
Škubání – z mrtvé drůbeže na porážkových linkách
Podškub – tímto způsobem se získává měkké krycí peří a prachové peří vodní drůbeže
Co tvoří osu pera + typy obrysového peří
Osa pera - je tvořená ostnem a brkem, je prohnut podle typu pera a podle druhu drůbeže.
Rozdělení chovu kuřat dle způsobu chovu („ustájení“)
Klecové – obohacené a neobohacené
Aleternativní – voliery, na podestýlce, výběhové chovy, ekologické
Poměr pohlaví při přírodním chovu u těžkých krůt, slepic, hus, kachen – Slepice masný: 1:8-10; slepice nosná: 1:10-15; kachny: 1:5-6; husy: 1:3-4; krůty: 1:7-8
4 základní charakteristiky výkrmu těžkých krůt
Výkrm rozdělený podle pohlaví
Jednodenní krůťata je nutno zastavovat do vydezinfikované haly
Krůťata je nutno chovat několik týdnů pod elektrickými kvočnami, teplo je nejdůležitější faktor chovu
Relativní vlhkost v chovu 65%
Výživa a technologie krmení
Co se hodnotí u žloutku – Tučnost, Složení, Tvar a celková váha
Složení vejce - Žloudek – 30%; Bílek – 60%; Obaly a skořápka 10%
Rozdíl peří hrabavých a vodních
Hrabaví – prachovité – fce. Izolační, štětinovité – fce. Ochraná hmatová
Vodní – prachové – fce. Izolační, štětičkovité – fce. zachycení sekretu mazové žlázy, impregnace peří
Co se zjišťuje u vejce
Staří, hmotnost, procento bílku, váha bílku, procento žloutku, váha žloutku, velikost vzduchové komůrky, kvalita skořápky, složení kutikuly.
Technické metody měření bílku – Hmotnost; Procentuální podíl; Šlehatelnost; Trvanlivost pěny
4 bílkoviny ve vejci – Ovoalbumín; Ovotransferin; Globulin; Ovomucin
Obohacený klecový chov slepic
Podlahová plocha min 750 cm2/nosnice
Velikost klece min. 2000 cm2
Délka krmítka min. 12 cm/nosnice
Výška klece 45 na celé ploše
Sklon podlahy max. 14 stupňů
Vybavení – snášková hnízda, popeliště, zařízení na obrušování drápů, hřady – 15 cm/nosnice
Pižmové kachny (4 hl. Faktory výkrmu)
Produkce masa s nižšším obsahem tuku
Oddělený výkrm
Delší než u kachny pekingské
Výkrm v halách na podestýlce
Osazení na 1 m2 čtyři kachňata
Význam peří (pro ptáky a pro nás)