EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
potravy a také sám se stává zdrojem energie pro další organizmy. Ve většině ekosystémů
nacházíme miliony vzájemně svázaných trofických vztahů, kterým se říká potravní sítě (viz
předchozí text). Jak již bylo řečeno, mnoho energie se neefektivně "ztrácí" přechodem z jedné
trofické úrovně do druhé. Poměr produktivity dvou sousedních trofických úrovní se nazývá
ekologická efektivita (nebo také trofická efektivita, obr. 10-8). V
každé trofické úrovni je část
energie využita pro zachování vlastních tkání a to 15-
70 % u rostlin, ale více u živočichů, kteří
jsou aktivnější. A tato část není k dispozici následujícím složkám potravních řetězců.
Délka potravních řetězců je omezena ekologickou efektivitou. Ekologická efektivita bývá
různá v různých ekosystémech,
obvykle bývá nižší
v suchozemských než ve vodních
prostředích a omezuje počet
trofických úrovní vrcholových
predátorů, kteří se živí asi na třetí
úrovni
konzumentů
v
suchozemských a čtvrté nebo
páté
ve vodních prostředích. To
ovšem neznamená, že nějaká
malá část energie neprojde třeba
10 nebo více trofickými úrovněmi.
Ovšem zpravidla již (pouze) na
této úrovni nedokáže podpořit
stabilní populaci predátorů.
Jednotlivé spoje v
potravním řetězci tvoří trofickou strukturu
Jakmile je potrava zkonzumována, její část je strávena a absorbována a její energetický
obsah je asimilovanou energií
. Ta může být využita na zachování organizmu (tj. na udržení
jeho integrity, struktury apod.), na vybudování jeho tkání
(tzn. růst nebo reprodukci) nebo může