EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
). Poměr I/P
n-1
(může se vyjadřovat v %) se nazývá
účinnost (efektivita)
konzumace a bývá vysoká
u planktonních konzumentů (okolo 50 %) a malá u býložravců
44
v
lesích (5 %). Poměr energie asimilované k přijaté (A/I) je nazýván
účinnost (efektivita)
asimilace
a poměr produkce k asimilaci (P/A)
zase
účinnost (efektivita) produkce (viz obr.
20.19).
U rostlin je
účinnost produkce
definovaná jako poměr čisté k hrubé produkci a
tento poměr se pohybuje mezi 30–85 %
v závislosti na mnoha okolnostech. V tropických
oblastech bývá nižší než v
chladnějších
vzhledem k
vysoké míře respirace. Efektivita
asimilace může u býložravců živících se semeny
nebo mladými tkáněmi dosahovat až 80 % (tj.
pouze 20 % z přijaté potravy není využito),
zatímco u většiny býložravců je to asi 30 – 40 %
a u saprofágních mnohonože
k například pouze
15 %. Vyšší asimilační efektivitu nacházíme u masožravců, kde se pohybuje mezi 60–90 %.
Nižší, mezi 70–
80 %, je u hmyzožravců vzhledem k poměrně velkému množství nestravitelných
částí. Efektivita produkce je velmi nízká u teplokrevných organizmů, protože vyžadují značnou
část energie k zachování teploty a ta nemůže být využita pro růst a reprodukci. U aktivně
žijících endotermů, např. u ptáků, je to méně než 1 %, u malých savců s vysokou reprodukční
rychlostí je to až do 6 %. Na rozdíl od
toho efektivita produkce u přisedlých ektotermních