otázky na chemii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
3. Přírodní látky a biochemie
Co jsou bílkoviny? Jaké látky tvoří základní stavební jednotky bílkovin?
Jaké chemické sloučeniny tvoří základní stavební jednotky bílkovin?
- Složité vysokomolekulární organické sloučeniny, sloučeniny, které jsou složeny z mnoha aminokyselinových zbytků spojených peptidovou vazbou (-CO-NH-). V bílkovinách se pravidelně vyskytuje pouze 21 tzv. kódovaných aminokyselin (alanin, glycin,valin,leucin)
Vyjmenujte triviální názvy alespoň čtyř aminokyselin, které se vyskytují v bílkovinách.
Arginin, cystein , glycin , leucin
Na jakém uhlíku jsou lokalizovány aminoskupiny u aminokyselin představujících základní stavební jednotky bílkovin?
Všechny proteinogenní aminokyseliny mají aminoskupinu v poloze 2- (resp. α) vůči karboxylové skupině (s výjimkou prolinu)
Vyjmenujte 5 prvků, které mají největší zastoupení v molekulách bílkovin.
Napište, co jsou jednoduché proteiny.
Jednoduché bílkoviny – obsahují pouze peptidovou složku, tedy v jejich řetězcích se nacházejí pouze aminokyseliny -
Jaké funkce mají v organismu bílkoviny?
stavební – strukturní - např. kolagen ,transportní – např. hemoglobin přenášející kyslík , zásobní – např. ovalbumin ve vaječném bílku , zajišťují pohyb – např. kontraktilní proteiny (např. myozin, který se podílí na stahu svalu) katalytická, řídící – enzymy (katalyzátory biochemických reakcí); hormony (např. inzulín) obranná a ochranná – např. imunoglobulin (hraje klíčovou roli v imunitním systému) ,toxiny – např. hadí jedy
Napište strukturu peptidické vazby. Kde se s touto vazbou setkáváme?
-CO-NH-
Popište chemickou rovnicí vznik peptidické vazby reakcí dvou molekul alaninu – 2-
aminopropanové kyseliny (nebo jiné aminokyseliny popsané triviálním a systematickým
názvem).
Rozdělte bílkoviny podle jejich složení a fyzikálních vlastností a uveďte zástupce v jednotlivých skupinách.
Albuminy jsou rozpustné ve vodě. Jsou to základní bílkoviny buněk a tělních tekutin.
Globuliny jsou rozpustné ve zředěných roztocích solí silných kyselin a zásad, jsou nerozpustné ve vodě nebo ve středně koncentrovaných roztocích solí.
Prolaminy jsou rozpustné v 70 až 80% ethanolu, nerozpustné v absolutním ethanolu, ve vodě a v jiných neutrálních rozpouštědlech. Mezi prolaminy patří pšeničný gliadin, kukuřičný zein, ječmenný hordein atd.
Gluteliny jsou rozpustné ve zředěných kyselinách a zásadách, nerozpustné v neutrálních
rozpouštědlech. Jsou charakteristické vysokým obsahem kyseliny glutamové. Patří k nim pšeničný glutenin.
Histony jsou rozpustné ve vodě a jsou zásadité povahy. Obsahují převážně histidin a arginin.
V buněčných jádrech jsou vázány na nukleové kyseliny. Tvoří bílkovinnou část hemoglobinu. Nekoagulují teplem.
Skleroproteiny jsou fibrilární bílkoviny s vysokým obsahem „malých“ aminokyselin,
zejména glycinu. Jsou rozpustné jen v silných kyselinách a v koncentrovaných roztocích
hydroxidů. Jsou to proteiny podpůrných tkání, patří sem například kolagen a kreatiny.