Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




otázky na chemii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (358.04 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

3. Přírodní látky a biochemie

Co jsou bílkoviny? Jaké látky tvoří základní stavební jednotky bílkovin?

Jaké chemické sloučeniny tvoří základní stavební jednotky bílkovin?

  • - Složité vysokomolekulární organické sloučeniny, sloučeniny, které jsou složeny z mnoha aminokyselinových zbytků spojených peptidovou vazbou (-CO-NH-). V bílkovinách se pravidelně vyskytuje pouze 21 tzv. kódovaných aminokyselin (alanin, glycin,valin,leucin)

Vyjmenujte triviální názvy alespoň čtyř aminokyselin, které se vyskytují v bílkovinách.

  • Arginin, cystein , glycin , leucin

Na jakém uhlíku jsou lokalizovány aminoskupiny u aminokyselin představujících základní stavební jednotky bílkovin?

  • Všechny proteinogenní aminokyseliny mají aminoskupinu v poloze 2- (resp. α) vůči karboxylové skupině (s výjimkou prolinu)

Vyjmenujte 5 prvků, které mají největší zastoupení v molekulách bílkovin.

Napište, co jsou jednoduché proteiny.

  • Jednoduché bílkoviny – obsahují pouze peptidovou složku, tedy v jejich řetězcích se nacházejí pouze aminokyseliny -

Jaké funkce mají v organismu bílkoviny?

stavební – strukturní - např. kolagen ,transportní – např. hemoglobin přenášející kyslík , zásobní – např. ovalbumin ve vaječném bílku , zajišťují pohyb – např. kontraktilní proteiny (např. myozin, který se podílí na stahu svalu) katalytická, řídící – enzymy (katalyzátory biochemických reakcí); hormony (např. inzulín) obranná a ochranná – např. imunoglobulin (hraje klíčovou roli v imunitním systému) ,toxiny – např. hadí jedy

Napište strukturu peptidické vazby. Kde se s touto vazbou setkáváme?

-CO-NH-

Popište chemickou rovnicí vznik peptidické vazby reakcí dvou molekul alaninu – 2-

aminopropanové kyseliny (nebo jiné aminokyseliny popsané triviálním a systematickým

názvem).

Rozdělte bílkoviny podle jejich složení a fyzikálních vlastností a uveďte zástupce v jednotlivých skupinách.

  • Albuminy jsou rozpustné ve vodě. Jsou to základní bílkoviny buněk a tělních tekutin.

  • Globuliny jsou rozpustné ve zředěných roztocích solí silných kyselin a zásad, jsou nerozpustné ve vodě nebo ve středně koncentrovaných roztocích solí.

  • Prolaminy jsou rozpustné v 70 až 80% ethanolu, nerozpustné v absolutním ethanolu, ve vodě a v jiných neutrálních rozpouštědlech. Mezi prolaminy patří pšeničný gliadin, kukuřičný zein, ječmenný hordein atd.

  • Gluteliny jsou rozpustné ve zředěných kyselinách a zásadách, nerozpustné v neutrálních

  • rozpouštědlech. Jsou charakteristické vysokým obsahem kyseliny glutamové. Patří k nim pšeničný glutenin.

  • Histony jsou rozpustné ve vodě a jsou zásadité povahy. Obsahují převážně histidin a arginin.

  • V buněčných jádrech jsou vázány na nukleové kyseliny. Tvoří bílkovinnou část hemoglobinu. Nekoagulují teplem.

  • Skleroproteiny jsou fibrilární bílkoviny s vysokým obsahem „malých“ aminokyselin,

  • zejména glycinu. Jsou rozpustné jen v silných kyselinách a v koncentrovaných roztocích

  • hydroxidů. Jsou to proteiny podpůrných tkání, patří sem například kolagen a kreatiny.

Témata, do kterých materiál patří