Vypisky-z-prednasek-eas-2017-2018
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
hovězí 3,5 mil kusu na 80. letech, dojnice 1,2 milionů dnes 583 tisíc, prasata 4,8 dnes 1,6 milionů kusů, ovce 340 dnes 218 tisíc, drůbež 33 dnes 21 milionů kusů (hlavně počet nosnic – vejce nejsme soběstačné, dříve jsme byli silný exportér, dnes jen v rámci násadových vejcích)
trend směřuje k poklesu start konec 80. let
rostlinné
obilniny 8 mil tun a 1,4 mil ha 6 tun z ha
okopaniny 80 tisíc ha a 4 mil tun sklizen
luštěniny 33 tisíc ha a 3 tun z ha
průmyslové plodiny 454 výnos a 4,1 mil tun
krmné 6 tun z ha??
ovoce 18 mil kusů stromů
dlouhodobé trendy
ČR redukce ploch 10-15 %, která je do značné míry kompenzována nárůstem ha výnosů – pozitivní
velikost farem
6 – výrobní faktory
PRODUKČNÍ FAKTORY = výrobní faktory
Produkce nerovná se výroba
Produkce vzniká ve výrobním procesu transformací produkčních faktorů
Výroba je proces
Produkce je výsledek
Produkční faktory se mění na výsledek
Produkční faktory:
Makro
Práce, půda, kapitál Možné
4. faktor: managment, know-how, informace, věda
Mikro
Statky, služby, práva
Úkol hospodářství – optimální alokace produkčních faktorů
Zemědělský podnik – organizační jednotka produkčních faktorů k výrobě zemědělské produkce, která probíhá za určitých, obvykle těžko změnitelných stanovištních podmínek
Stanovištní podmínky
Přírodní – určeny v podstatě půdou a klimatem
Hospodářské – určeny vnitřní a vnější dopravní polohou a cenovými poměry
Produkční faktory – podnikohospodářské hledisko
Statky (hospodářské prostředky) – majetek
Služby (práce a ostatní služby)
Práva (působí ve prospěch či jako břímě podniku) silný vliv na organizaci – rozšíření či omezení produkčních možností
Příklady práv: právo pastvy, vodné, rybné, lovu (honitby), práva dodavatelská, odběratelská (kvóty – cukr, mléko), právo cesty, právo vařit pivo, konat trhy…
Průměrná hrubá mzdy 29 300 (zvýšení za rok o 7,5%)
HDP 4,7% růst oproti loni xxx, průměr EU je 2,4%
Denně ubývá 25 ha zemědělské půdy
FAO – plýtvání potravin
30 % obilovin, 20 %mléčných výrobků, 45 % ovoce a zeleniny, 20 % masa
1/3 zemědělské produkce se zničí! (problém! vody, krajiny, práce a kapitálu)
Ve vyspělých zemí častá příčina úmrtí bývá nadměrný příjem potravin, v rozvojových zemí je to nedostatek potravin nebo hygieny
Rozdílná změna struktury dožití?
Kategorie nákladů a výsledků výroby
Kategorie nákladů v zemědělství
= charakterizují proces rozdělování výsledků výroby
základem vztahy mezi výrobcem a dodavateli produktivních prvků (dodavateli výrobních prostředků, služeb a živé práce)
existence je spjatá s nutností neustálého obnovování výrobního procesu (peněžní hodnota opotřebení a spotřeby produkčních faktorů)
náklad = peněžní vyjádření úhrady produkčních faktorů (hospodářských prostředků, služeb, práv) vynaložených v procesu výroby a směny zboží