Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Vypisky-z-prednasek-eas-2017-2018

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (4.67 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Zápisy z přednášek
  • hovězí 3,5 mil kusu na 80. letech, dojnice 1,2 milionů dnes 583 tisíc, prasata 4,8 dnes 1,6 milionů kusů, ovce 340 dnes 218 tisíc, drůbež 33 dnes 21 milionů kusů (hlavně počet nosnic – vejce nejsme soběstačné, dříve jsme byli silný exportér, dnes jen v rámci násadových vejcích)

  • trend směřuje k poklesu start konec 80. let

  • rostlinné

    • obilniny 8 mil tun a 1,4 mil ha 6 tun z ha

    • okopaniny 80 tisíc ha a 4 mil tun sklizen

    • luštěniny 33 tisíc ha a 3 tun z ha

    • průmyslové plodiny 454 výnos a 4,1 mil tun

    • krmné 6 tun z ha??

    • ovoce 18 mil kusů stromů

  • dlouhodobé trendy

    • ČR redukce ploch 10-15 %, která je do značné míry kompenzována nárůstem ha výnosů – pozitivní

    • velikost farem

  • 6 – výrobní faktory

    • PRODUKČNÍ FAKTORY = výrobní faktory

      • Produkce nerovná se výroba

      • Produkce vzniká ve výrobním procesu transformací produkčních faktorů

        • Výroba je proces

        • Produkce je výsledek

        • Produkční faktory se mění na výsledek

      • Produkční faktory:

        • Makro

          • Práce, půda, kapitál Možné

          • 4. faktor: managment, know-how, informace, věda

        • Mikro

          • Statky, služby, práva

      • Úkol hospodářství – optimální alokace produkčních faktorů

      • Zemědělský podnik – organizační jednotka produkčních faktorů k výrobě zemědělské produkce, která probíhá za určitých, obvykle těžko změnitelných stanovištních podmínek

        • Stanovištní podmínky

          • Přírodní – určeny v podstatě půdou a klimatem

          • Hospodářské – určeny vnitřní a vnější dopravní polohou a cenovými poměry

      • Produkční faktory – podnikohospodářské hledisko

        • Statky (hospodářské prostředky) – majetek

        • Služby (práce a ostatní služby)

        • Práva (působí ve prospěch či jako břímě podniku) silný vliv na organizaci – rozšíření či omezení produkčních možností

          • Příklady práv: právo pastvy, vodné, rybné, lovu (honitby), práva dodavatelská, odběratelská (kvóty – cukr, mléko), právo cesty, právo vařit pivo, konat trhy…

    • Průměrná hrubá mzdy 29 300 (zvýšení za rok o 7,5%)

    • HDP 4,7% růst oproti loni xxx, průměr EU je 2,4%

    • Denně ubývá 25 ha zemědělské půdy

    • FAO – plýtvání potravin

      • 30 % obilovin, 20 %mléčných výrobků, 45 % ovoce a zeleniny, 20 % masa

      • 1/3 zemědělské produkce se zničí! (problém! vody, krajiny, práce a kapitálu)

    • Ve vyspělých zemí častá příčina úmrtí bývá nadměrný příjem potravin, v rozvojových zemí je to nedostatek potravin nebo hygieny

      • Rozdílná změna struktury dožití?

    • Kategorie nákladů a výsledků výroby

      • Kategorie nákladů v zemědělství

        • = charakterizují proces rozdělování výsledků výroby

        • základem vztahy mezi výrobcem a dodavateli produktivních prvků (dodavateli výrobních prostředků, služeb a živé práce)

        • existence je spjatá s nutností neustálého obnovování výrobního procesu (peněžní hodnota opotřebení a spotřeby produkčních faktorů)

        • náklad = peněžní vyjádření úhrady produkčních faktorů (hospodářských prostředků, služeb, práv) vynaložených v procesu výroby a směny zboží

    Témata, do kterých materiál patří