Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Vypisky_ze_skript_eas

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (284.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Zápisy ze skript EAS

Varianty rozčítací metody:

Metoda rozčítací za využití poměrových čísel:

  • pomocí poměrových čísel stanovíme poměr mezi jednotlivými druhy hlavních výkonů. Zvolí se jeden základní produkt (výkon) a produkce ostatních výkonů. Se na tento základní produkt pomocí poměrových čísel přepočítává. Dělením se vypočítají náklady na jednotku základního výkonu a pomocí poměrových čísel pak zpětně na výkony ostatní.

Metoda pomocí procentních podílů:

  • stanoví se procentní podíly, podle kterých se rozvrhnou náklady na všechny hlavní výkony příslušného odvětví. Použití např. u lnu, všechny produkty (semeno i stonek) se považují ua hlavní. ( včelstva)

Metoda pomocí kalkulační jednotky:

  • pracuje s uměle vytvořenou jednotkou, např. v ovocnářství, kalkulační jednotkou je 1 ovocný strom = 1 vysokokmen, dva polokmeny nebo čtvrtkmeny a 10 keřů.

Kombinace metody odečítací a rozčítací:

  • tam kde existuje více výkonů hlavních a více výkonů vedlejších , od celkových nákladů na odvětví vyloučí odečtením náklady na vedlejší výkony ( oceněné stanovenými cenami) a mezi hlavní výkony se rozdělí zbývající část nákladů většinou pomocí procentního podílu nebo pomocí zvolených rozmítacích základen.

  1. VÝSLEDKY VÝROBY V AGRÁRNÍM SEKTORU

( skripta 2010, str. 76 – 87)

V AS se sledují výsledky výroby dvojím způsobem:

  1. Naturální výsledky výroby

  2. Hodnotové výsledky výroby

- vedle vytvořených hodnot se sledují také objemy produkce jednotlivých komodit zvlášť a objem produkce za odvětví celkem

- v centrálním způsobu řízení AS se preferují výsledky výroby podle objemů vyrobené produkce před její hodnotou

6.1. Naturální výsledky výroby

- sledujeme několika způsoby v závislosti na tom, zda se jedná o odvětví – Z jako celek nebo o podnik nebo o jednotlivé komodity, 3 způsoby sledování objemů produkce:

  • Za Z jako odvětví, podnik i komodity – sledujeme naturální výsledky výroby pomocí „kategorie produkce“ – objem produkce za pomoci cenových koeficientů

  • Za jednotlivé komodity – vyjadřujeme objemy produkce ve „fyzikálních jednotkách“ – jedn.hmotnosti, objemové jedn,

  • Pro speciální účely – tzv. „smluvené jednotky“ – vyjadřují určitou společnou vlastnost vyrobených produktů, nejčastěji nutriční vlastnosti (ŠJ- škrobové jednotky nebo SNL – stravitelné dusíkaté látky)

Kategorie produkce:

- nejvýznamnější a nejdůležitější způsob vyj.natur.výsl. výr.

= fyzický objem produkce každé komodity se znásobí cenovým koeficientem – tzv. stálé ceny (nejsou to ceny skutečné, slouží jen k agregaci- spojování), výsledek představuje peněžní vyjádření produkce

- vývoj takto sledovaných objemů produkce v čase není zkreslen cenovým vývojem, ale pouze změnou objemů produkce

Sledujeme 2 kategorie produkce:

Témata, do kterých materiál patří