Vypisky_ze_skript_eas
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Varianty rozčítací metody:
Metoda rozčítací za využití poměrových čísel:
pomocí poměrových čísel stanovíme poměr mezi jednotlivými druhy hlavních výkonů. Zvolí se jeden základní produkt (výkon) a produkce ostatních výkonů. Se na tento základní produkt pomocí poměrových čísel přepočítává. Dělením se vypočítají náklady na jednotku základního výkonu a pomocí poměrových čísel pak zpětně na výkony ostatní.
Metoda pomocí procentních podílů:
stanoví se procentní podíly, podle kterých se rozvrhnou náklady na všechny hlavní výkony příslušného odvětví. Použití např. u lnu, všechny produkty (semeno i stonek) se považují ua hlavní. ( včelstva)
Metoda pomocí kalkulační jednotky:
pracuje s uměle vytvořenou jednotkou, např. v ovocnářství, kalkulační jednotkou je 1 ovocný strom = 1 vysokokmen, dva polokmeny nebo čtvrtkmeny a 10 keřů.
Kombinace metody odečítací a rozčítací:
tam kde existuje více výkonů hlavních a více výkonů vedlejších , od celkových nákladů na odvětví vyloučí odečtením náklady na vedlejší výkony ( oceněné stanovenými cenami) a mezi hlavní výkony se rozdělí zbývající část nákladů většinou pomocí procentního podílu nebo pomocí zvolených rozmítacích základen.
VÝSLEDKY VÝROBY V AGRÁRNÍM SEKTORU
( skripta 2010, str. 76 – 87)
V AS se sledují výsledky výroby dvojím způsobem:
Naturální výsledky výroby
Hodnotové výsledky výroby
- vedle vytvořených hodnot se sledují také objemy produkce jednotlivých komodit zvlášť a objem produkce za odvětví celkem
- v centrálním způsobu řízení AS se preferují výsledky výroby podle objemů vyrobené produkce před její hodnotou
6.1. Naturální výsledky výroby
- sledujeme několika způsoby v závislosti na tom, zda se jedná o odvětví – Z jako celek nebo o podnik nebo o jednotlivé komodity, 3 způsoby sledování objemů produkce:
Za Z jako odvětví, podnik i komodity – sledujeme naturální výsledky výroby pomocí „kategorie produkce“ – objem produkce za pomoci cenových koeficientů
Za jednotlivé komodity – vyjadřujeme objemy produkce ve „fyzikálních jednotkách“ – jedn.hmotnosti, objemové jedn,
Pro speciální účely – tzv. „smluvené jednotky“ – vyjadřují určitou společnou vlastnost vyrobených produktů, nejčastěji nutriční vlastnosti (ŠJ- škrobové jednotky nebo SNL – stravitelné dusíkaté látky)
Kategorie produkce:
- nejvýznamnější a nejdůležitější způsob vyj.natur.výsl. výr.
= fyzický objem produkce každé komodity se znásobí cenovým koeficientem – tzv. stálé ceny (nejsou to ceny skutečné, slouží jen k agregaci- spojování), výsledek představuje peněžní vyjádření produkce
- vývoj takto sledovaných objemů produkce v čase není zkreslen cenovým vývojem, ale pouze změnou objemů produkce
Sledujeme 2 kategorie produkce: