Vypisky_ze_skript_eas
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
metody jsou šetrnější k živ.prostředí, zvířatům
produkty jsou hodnotnější než z konvenčního Z
nepoužívají průmyslová hnojiva a syntetické pesticidy
využívají lokální a obnovitelní přírodní zdroje
alter.formy ekol.zemědělství: přírodní, biologicko-dynamické, organicko-biologické, organické a biologické
ekologické zemědělství = zemědělství organické = zemědělství biologické
2008: 0,65% z celkové rozlohy zem.půdy je v zemích, z nichž se podařilo získat data
Integrované zemědělství
vychází z konvenčního způsobu, ale reaguje na jeho negativa, tzn. odstraňuje a eliminuje
základ v integrované ochraně rostlin
druhově pestré osevní postupy
omezení eroze, úniku škodlivin do podzemních vod a jiného znečištění prostř.
odrůdy nenáročné na intenzifikační vstupy, odolné vůči chorobám, škůdcům
mechanické způsoby regulace ztrát na výnosech způsobených plevely - plečk.
průmyslová hnojiva používají na zákl. rozborů jen v nezbytně nutných dávkách
snížení vkladu energie
etika v chovu hosp.zv. - vztah mezi člověkem a zvířetem (už ne honba za vysokou užitkovostí)
Přechod k trvale udržitelnému zemědělství
1993, OSN: Trvale udržitelné zemědělství = systém chránící a zachovávající půsu, vodu, rostlinné a živočišné genové zdroje, systém negradující zivotní prostředí, systé m který musí být zvládnutelný, ekonomiky soběstačný a sociálně akceptovatelný
Trvale udržitelné zemědělství má řadu aspektů:
- ekologické: snaha udržet kvalitu a vitalitu celého agroekosystému – zdraví půdy, rost., lidí
- ekonomické: farmář produkuje dost pro sebe i dost zisku pro krytí nákladů
- sociální: produkce pokrývá základní potřeby společnosti
- adaptabilní: přizpůsobování komunity měnícím se podmínkám farmaření
Cíle a priority:
poskytnutí potravy vhodné kvality a rozmanitosti bez pesticidů, těž.kovů, antibiotik
zvyšování produktivity – vývoj biotopů
zachování prostředí
snížení spotřeby energií
Jestliže je podmínkou „trvale udržitelného zemědělství“ systém, jenž chrání jednotlivé prvky životního prostředí, rostlinné i živočišné druhy, pak je tato podm.splněna jednoznačně ekologickým Z, integrované Z se svými postupy o to snaží, konvenční Z naopak.
Z ekonomického hlediska vede konv.Z – levnější (jelikož se nedbá na živ.prost), pokud ale v budoucnu dají lidé přednost kvalitnějším produktům, které jsou ohleduplnější i k přírodě, budou tedy i ochotni zaplatit více za produkci ekol.zem., tzn. toto zemědělství se dostane do popředí. = dlouhodová jistota výnosů
Avšak potraviny z konvenčního Z musí splňovat všechny kval.parametry v rámci zdrav.nezávadnosti a dalších norem a předpisů…
4. VÝROBNÍ FAKTORY V ZEMĚDĚLSTVÍ
(skripta 2010, str. 46 – 65)
4.1 Výrobní faktor půda:
Základní, omezený a neobnovitelný zdroj produkce potravin a přírodní bohatství každé země.