Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS-II-ot_225_zky-ke-zkou_353_ce-1

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (58.92 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Vyjmenujte druhy drůbeže, u kterých se provádí oddělený výkrm podle pohlaví.

Kuřata (brojleři), těžké jatečné krůty, pižmové kachny.

Vysvětlete pojem „jatečná zralost“ u drůbeže.

Stav, kdy je dosažena požadovaná živá hmotnost, dobře vyvinuté cenné partie, zralé peří a v nízké vrstvě uložený podkožní tuk.

Definujte pojmy „jatečná výtěžnost“ a „jatečná hodnota“ u drůbeže, jaké výše dosahují a kde se využívají při hodnocení jatečné užitkovosti drůbeže.

Výtěžnost: % podíl jatečně opracovaného trupu a poživatelných vnitřností ze živé hmotnosti (65 – 85%), hodnocení jat. Užitkovosti při testech, šlechtění a výzkumu

Hodnota: % podíl jatečně opracovaného trupu ze živé hmotnosti (60 - 72%), při posuzování jat. Užitkovosti na porážkách.

Uveďte rozdíl mezi jatečnou hodnotou a jatečnou výtěžností u drůbeže.

Jatečná výtěžnost: 75 - 80%, jatečná hodnota: 60 - 70%.

Jaký je význam (3) a využití peří (3)?

Význam: umožňuje létání a plavání, ochrana před poraněním či ztráty teploty

Využití: výroba lůžkovin, oblečení, využití pro ozdobné účely.

Vyjmenujte druhy peří, které se nachází na těle drůbeže.

Obrysové, Prachové, Prachovité, Štětečkovité, Štětinkovité, Nitkovité.

V čem se liší peří hrabavé drůbeže od drůbeže vodní, z hlediska utváření ptačího pera?

Hrabavá: hlavní a vedlejší prapor a osa mírně vyklenutá, Vodní: nemá vedlejší prapor, osa pera vyklenutá téměř do polokružnice.

Uveďte způsoby získávání peří drůbeže a v čem spočívá jejich rozdíl.

Škubání: z mtrvé drůbežě, Podškub: z živé drůbeže, peří z vodní drůbeže.

Témata, do kterých materiál patří