ZS-II-ot_225_zky-ke-zkou_353_ce-1
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Vyjmenujte druhy drůbeže, u kterých se provádí oddělený výkrm podle pohlaví.
Kuřata (brojleři), těžké jatečné krůty, pižmové kachny.
Vysvětlete pojem „jatečná zralost“ u drůbeže.
Stav, kdy je dosažena požadovaná živá hmotnost, dobře vyvinuté cenné partie, zralé peří a v nízké vrstvě uložený podkožní tuk.
Definujte pojmy „jatečná výtěžnost“ a „jatečná hodnota“ u drůbeže, jaké výše dosahují a kde se využívají při hodnocení jatečné užitkovosti drůbeže.
Výtěžnost: % podíl jatečně opracovaného trupu a poživatelných vnitřností ze živé hmotnosti (65 – 85%), hodnocení jat. Užitkovosti při testech, šlechtění a výzkumu
Hodnota: % podíl jatečně opracovaného trupu ze živé hmotnosti (60 - 72%), při posuzování jat. Užitkovosti na porážkách.
Uveďte rozdíl mezi jatečnou hodnotou a jatečnou výtěžností u drůbeže.
Jatečná výtěžnost: 75 - 80%, jatečná hodnota: 60 - 70%.
Jaký je význam (3) a využití peří (3)?
Význam: umožňuje létání a plavání, ochrana před poraněním či ztráty teploty
Využití: výroba lůžkovin, oblečení, využití pro ozdobné účely.
Vyjmenujte druhy peří, které se nachází na těle drůbeže.
Obrysové, Prachové, Prachovité, Štětečkovité, Štětinkovité, Nitkovité.
V čem se liší peří hrabavé drůbeže od drůbeže vodní, z hlediska utváření ptačího pera?
Hrabavá: hlavní a vedlejší prapor a osa mírně vyklenutá, Vodní: nemá vedlejší prapor, osa pera vyklenutá téměř do polokružnice.
Uveďte způsoby získávání peří drůbeže a v čem spočívá jejich rozdíl.
Škubání: z mtrvé drůbežě, Podškub: z živé drůbeže, peří z vodní drůbeže.