ZS-II-ot_225_zky-ke-zkou_353_ce-1
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Význam nálevky vejcovodu u slepic.
Slouží k zachycení žloutkové koule, dochází zde k oplození vajíčka a vytváří se zde první vrstva bílku.
Působením, kterého hormonu či hormonů dochází k ovulaci vajíčka a ke snesení vejce?
Estrogeny, progestrony, androgen.
Vyjmenujte části samičí pohlavní soustavy ptáků a uveďte jaká je její morfologická zvláštnost oproti jiným druhům hospodářských zvířat.
Nálevka, bílkotvorná část, krček, děloha, pochva. Samice mají zpravidla jen jeden fungující vaječník, a to levý, včetně levého vejcovodu.
Z jakých části je tvořeno vejce a která část tvoří největší % podíl z vejce.
Žloutek: 30, bílek: 60, skořápka: 10.
Uveďte význam, popř., která část vejce se tvoří v nálevce vejcovodu a pochvě u slepic.
Nálevka vejcovodu: vytváří se zde první vrstva bílku, Pochva: vytváří se zde kutikula.
Uveďte význam, popř., která část vejce se tvoří ve vaječníku, krčku a děloze u slepic.
V krčku se tvoří podskořápečné blány, v děloze se tvoří skořápka, ve vaječníku se tvoří žloutek.
Jaký je význam, k čemu dochází v „nálevce vejcovodu“ a „krčku“ u slepic.
V nálevce dochází k oplození vejce, V krčku k tvorbě podskořápkových blan.
Ve které části vejcovodu u drůbeže vzniká skořápka a kde kutikula.
Skořápka v děloze, Katikula v pochvě.
Vzduchová komůrka ve vejci – kde se nachází, kdy vzniká a jaký má význam z hlediska vajec konzumních a násadových.
Umístěna na tupém konci vejce. Zásobárna vzduchu pro zárodek, dle velikosti lze určit stáří vejce.
Vysvětlete několikamístný kód na vejcích, která jsou na trhu v rámci EU.
(př. 0CZ3252)
Rozlišovací číslo. Čísla znamenají kód pro metodu chovu, kód země, kód farmy a kód pro číslo haly na farmě.
Vyjmenujte parametry, které se posuzují z hlediska technologické hodnoty vajec u vejce jako celku a kolik v průměru váží vejce slepic a krůt (uveďte jednotky).
Hmotnost a tvar.
Vyjmenujte parametry, které se posuzují z hlediska technologické hodnoty vajec u bílku, u žloutku a skořápky.
Bílek: hmotnost, tvar, % podíl z vejce, žloutek: hmotnost, tvar, % podíl z vejce, barva, skořápka: hmotnost, tloušťka, pevnost, barva.
Definujte růst u drůbeže, a čím je ukončen.
růst je ukončen pohlavní dospělostí - je to komplex současně probíhajících procesů kvantitativního zvyšování hmotnosti, objemu, povrchu a jednotlivých rozměrů zvířete.
Vyjmenuj některé vnější a vnitřní faktory ovlivňující intenzitu růstu u drůbeže.
Vnější: výživa, vhodné ustájení, mikroklimatické podmínky a správné
ošetřování zvířat, Vnitřní: genetické založení, pohlaví, věk.
Charakterizujte úroveň výkrmu brojlerových kuřat, vykrmovaných bez rozdělení dle pohlaví (uveďte i hodnoty a jednotky parametru).
Ve velkých halách bez oken. Největší haly mohou pojmout až 100 000 kuřat (běžný počet je 20 000). Pomalu rostoucí kuřata se vykrmují 49–56 dnů do hmotnosti nad 2 kg. Nezbytné je vytopení na teplotu asi 34 °C.