Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS-II-ot_225_zky-ke-zkou_353_ce-1

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (58.92 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Význam nálevky vejcovodu u slepic.

Slouží k zachycení žloutkové koule, dochází zde k oplození vajíčka a vytváří se zde první vrstva bílku.

Působením, kterého hormonu či hormonů dochází k ovulaci vajíčka a ke snesení vejce?

Estrogeny, progestrony, androgen.

Vyjmenujte části samičí pohlavní soustavy ptáků a uveďte jaká je její morfologická zvláštnost oproti jiným druhům hospodářských zvířat.

Nálevka, bílkotvorná část, krček, děloha, pochva. Samice mají zpravidla jen jeden fungující vaječník, a to levý, včetně levého vejcovodu.

Z jakých části je tvořeno vejce a která část tvoří největší % podíl z vejce.

Žloutek: 30, bílek: 60, skořápka: 10.

Uveďte význam, popř., která část vejce se tvoří v nálevce vejcovodu a pochvě u slepic.

Nálevka vejcovodu: vytváří se zde první vrstva bílku, Pochva: vytváří se zde kutikula.

Uveďte význam, popř., která část vejce se tvoří ve vaječníku, krčku a děloze u slepic.

V krčku se tvoří podskořápečné blány, v děloze se tvoří skořápka, ve vaječníku se tvoří žloutek.

Jaký je význam, k čemu dochází v „nálevce vejcovodu“ a „krčku“ u slepic.

V nálevce dochází k oplození vejce, V krčku k tvorbě podskořápkových blan.

Ve které části vejcovodu u drůbeže vzniká skořápka a kde kutikula.

Skořápka v děloze, Katikula v pochvě.

Vzduchová komůrka ve vejci – kde se nachází, kdy vzniká a jaký má význam z hlediska vajec konzumních a násadových.

Umístěna na tupém konci vejce. Zásobárna vzduchu pro zárodek, dle velikosti lze určit stáří vejce.

Vysvětlete několikamístný kód na vejcích, která jsou na trhu v rámci EU.

(př. 0CZ3252)

Rozlišovací číslo. Čísla znamenají kód pro metodu chovu, kód země, kód farmy a kód pro číslo haly na farmě.

Vyjmenujte parametry, které se posuzují z hlediska technologické hodnoty vajec u vejce jako celku a kolik v průměru váží vejce slepic a krůt (uveďte jednotky).

Hmotnost a tvar.

Vyjmenujte parametry, které se posuzují z hlediska technologické hodnoty vajec u bílku, u žloutku a skořápky.

Bílek: hmotnost, tvar, % podíl z vejce, žloutek: hmotnost, tvar, % podíl z vejce, barva, skořápka: hmotnost, tloušťka, pevnost, barva.

Definujte růst u drůbeže, a čím je ukončen.

růst je ukončen pohlavní dospělostí - je to komplex současně probíhajících procesů kvantitativního zvyšování hmotnosti, objemu, povrchu a jednotlivých rozměrů zvířete.

Vyjmenuj některé vnější a vnitřní faktory ovlivňující intenzitu růstu u drůbeže.

Vnější: výživa, vhodné ustájení, mikroklimatické podmínky a správné

ošetřování zvířat, Vnitřní: genetické založení, pohlaví, věk.

Charakterizujte úroveň výkrmu brojlerových kuřat, vykrmovaných bez rozdělení dle pohlaví (uveďte i hodnoty a jednotky parametru).

Ve velkých halách bez oken. Největší haly mohou pojmout až 100 000 kuřat (běžný počet je 20 000). Pomalu rostoucí kuřata se vykrmují 49–56 dnů do hmotnosti nad 2 kg. Nezbytné je vytopení na teplotu asi 34 °C.

Témata, do kterých materiál patří