1. Charakteristika živých soustav
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Nejrychlejší zdroj energie
Fruktóza
Ovocný cukr
Rychlý zdroj energie, ve větším množství zdraví škodlivý – obezita, vznik močoviny při metabolismu fruktózy - dna
Oligosacharidy
Sacharóza
Řepný cukr, třtinový cukr
Polysacharidy
Škrob
Celulóza
Glykogen
Rychlý zdroj energie (škrob, glykogen)
Stavební látky (celulóza, chitin)
Lipidy
Estery vyšších mastných kyselin s glycerolem
Bohatý zdroj energie
Stavební látky
Rozpouštědla (pro vitamíny a barviva)
Fosfolipidy součást biomembrán
Lipidy s navázanou kyselinou tryhydrogenfosforečnou
kyselina palmitová nasycená kys.
kyselina linolová nenasycaná kys.
kyselina olejová nenasycená kys.
kyselina stearová nasycená kys.
glyceroltrojsytný alkohol
Nukleové kyseliny
Organické makromolekulární látky obsažené převážně v buněčném jádře
DNA nebo RNA
Složení
Pětiuhlíkatý cukr - ribóza nebo deoxyribóza
Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4
Dusíkatá báze
Purinové báze
Pirimidinové báze
Schéma nukleotidu:
Schéma polynukleotidového řetězce:
Schéma stavby DNA: DNA je dvouvláknová a oba řetězce jsou k sobě poutány pře dusíkaté báze pomocí vodíkových můstků na základě tzv. komplementarity bází: A-T, C-G.
Stavba RNA
Většinou jednovláknová
Místo thyminu uracil
Podle funkce v buňce
Informační (mediátorová) mRNA
Nese informaci z DNA o pořadí aminokyselin v bílkovině
Transferová tRNA
Přenáší aminokyseliny k místu syntézy bílkovin
Ribozomová rRNA
Součást ribozomů
Ostatní organické látky živých soustav
Alkaloidy
Dusíkaté látky
Produkovány převážně rostlinami
Většinou jedovaté, ochranná funkce
Kofein
Solanin
Kokain
Nikotin
Morfin
Atropin
Součást rulíku, durmanu
Užití v očním lékařství
Glykosidy
Látky sacharidové povahy
Produkovány rostlinami
Amygdalin, digitoxin, konvalotoxin,…
Silice a pryskyřice
Těkavé, vonné látky rostlin
Mátová, heřmánková, terpentýnová,…
Barviva
Chemická rozmanitost, různé funkce
Melanin, antokyany, krevní barviva, karotenoidy, fotosyntetická barviva,…
Vitamíny
Produkty převážně rostlin
Funkce metabolická A, B, C, D, E, K
Rozpustné ve vodě – B, C
Rozpustné v tucích – A, D, E, K
Obecné vlastnosti organismů
Vlastnosti společné všem organismům, kterými se kvalitativně odlišují od soustav neživých
Jednotný princip chemického složení
organické látky; přítomnost nukleových kyselin (DNA, RNA), bílkovin (živé soustavy jsou tedy nukloproteinové), lipidů a sacharidů
Vysoce organizované a strukturálně složité soustavy
Hierarchické (stupňovité) uspořádání
(atomy prvků molekulymakromolekulymakromolekulární celkybuněčné ústrojky = organelybuňkatkáněorgán mnohobuněčný organismus)
Metabolismus
přeměna látek a energií biochemickými procesy za katalytického působení enzymů (u všech organismů probíhá stejně) (dá se mluvit o metabolismu, buněčném dýchání,..)