Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5-6.-ZANETLIVE-CHOROBY-STREV (1)

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (376.18 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Ošetřovatelská péče u nemocných se zánětlivými chorobami střev

Anatomie GITu

Trávicí soustava

= orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků

- cílem je získání živin z potravy, tedy trávení

- dlouhá téměř 8 metrů

- sliznice, podslizniční vazivo, hladká svalovina, peritoneum

Dutina ústní = cavum oris

= zuby, jazyk, slinné žlázy

Zuby

= dentes

- nejtvrdší orgán lidského těla, zajišťují mechanické zpracování potravy

- popisujeme - korunka, krček, kořen

typy zubů

- řezáky = dentes incisivi, 2

- špičáky = dentes canini, 1

- třenové = dentes premolares, 2

- stoličky = dentes molares, 3

typy chrupu

- mléčný - 20 zubů, začínají se prořezávat v 6 měsících

- trvalý - 32 zubů

Jazyk = lingua

- z příčně pruhované svaloviny

- chemoreceptory zvané chuťové pohárky → vnímáme chuť jídla

umístění: pro chuť sladkou na špičce, pro slanou na krajích, pro kyselou na krajích a na středu, pro hořkou uprostřed zadní části jazyku

Slinné žlázy

- exokrinní, vylučují sliny

složení - 99% voda, enzymy (ptyalin - rozkládá škrob, mucin - spojení potravy), soli

- čistí zuby a remineralizují sklovinu

Hltan

- společný pro dýchací i trávicí soustavu

- trubice nálevkovitého tvaru, probíhá proces polykání (=deglutinace), příklopka hrtanová

Jícen = oesophagus

- dlouhá svalová trubice (25-30cm)

- tvořen hladkou svalovinou, která vyvolává rytmické pohyby (peristaltika), které posouvají potravu do žaludku

Žaludek = ventriculus, gaster

- rozšířená část trávicí trubice, objem 1 až 2 litry, pod levou brániční klenbou, mechanické i chemické trávení, svalovitý orgán

- kyselina chlorovodíková - HCl = kyselost žaludku, dezinfekční účinky, tráví maso a zeleninu

- pepsin - enzym štěpící bílkoviny

- mucin - hlen tvořící ochranný obal na žaludeční sliznici a chrání jí před samonatrávením

- žaludeční lipáza - štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny

- chymozin - sráží bílkoviny na nerozpustný tvaroh

- gastrin - hormon, vyvolává tvorbu žaludeční štávy

Dvanáctník = duodenum

- tvar podkovy, následuje za žaludkem a přechází v lačník, dlouhý 25-30cm

- v ohbí uložena hlava slinivky břišní, 2 vývody (žlučových cest, slinivky břišní)

Tenké střevo = intestinum tenue

- 3-5 metrů dlouhé,

Lačník = jejunum

Kyčelník = illeum

- na přechodu mezi kyčelníkem a slepým střevem ileocékální chlopeň, která zajišťuje průchod střevního obsahu vždy směrem z tenkého střeva do tlustého

- povrch pokryt klky - vstřebávání živin

Tlusté střevo = intestinum crasum

- dlouhé 1,5 metru, zahušťování stolice, vstřebávání vody, kvašení, hnilobné procesy

- červovitý přívěsek = apendix vermiformix, 7-10cm, na začátku TS, jeho poloha je různá

Témata, do kterých materiál patří