Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




9AB-Silniční dopra a CR+Obsluha v dopravních prostředcích

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (35.34 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Restaurační vozy – samostatná vlaková jednotka (menší část – výroba, větší část - odbyt)

- inventář zajištěn proti neustálým pohybům vlaku

- restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu, servis se řídí pravidly

jednoduché obsluhy, sortiment omezen

- posádku tvoří: vedoucí, číšník, kuchař, pomocná síla

Bufetové vozy – umístěny v polovině vagónu, zařízení a sortiment odpovídá středisku občerstvení

- pokrmy – teplé uzeniny, studené pokrmy připravované předem

- nápoje – studené - pivo

- teplé – káva, čaj, grog

- doplňkový sortiment – trvanlivé výrobky

- posádku tvoří: vedoucí, pomocník

  • Obsluha v letadle

- po technické stránce je nenáročná a tvoří jen část povinností letušek

- úroveň a rozsah služeb závisí na cenách letenek, délce letu a ekonomických možnostech letecké společnosti

Vybavení letadel – jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si

Vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech

- pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech-lančboxech

- nápoje se podávají většinou láhvové – 0,2 l, teplé se připravují na palubě

letadla, lihoviny pouze na objednávku a hotově placené

Krátké lety – výrobky studené kuchyně

- trvanlivé pečivo, čokoláda, bonbony, žvýkačky, káva, čaj, studené nápoje

Dlouhé lety – hlavní jídla dle mezinárodních zvyklostí, u nás nabídka českého piva

- přesnidávky, svačiny

Inventář a obsluha – inventář musí mít co nejnižší váhu (používají se výrobky z plastu na jedno použití)

- hl. jídla se podávají na tvarovaných platech v různě velkých miskách, jednoporcové dochucovací prostředky

- nápoje se podávají z plat nebo vozíků

Mezi povinnosti letušek dále patří

- vítání a usazování cestujících

- péče o děti, staré a nemocné, péče o členy posádky

- poskytnutí první pomoci

- pomoc při nevolnostech

- znalost cizích jazyků

- informace o letu

- zajištění čistoty a hygieny v letadle

  • Obsluha na lodi

Cestování na lodi má většinou rekreační a zábavní charakter

Říční lodě – projížďky s hudbou a tancem – restaurace a středisko s občerstvením, větší lodě

Několik restaurací, kavárna, zábavní středisko

- linkový provoz – pouze středisko s občerstvením

Námořní lodě – pokud nabízejí i ubytování = botel

- lze je přirovnat k mezinárodním hotelům

- úroveň poskytovaných služeb je úměrná zvolené třídě

- každá lodní třída má svou restauraci, popř. kavárnu, první třída také bar, hernu, bazén

- systémy a způsoby obsluhy se používají podle běžných pravidel, způsoby prodeje se řídí specifickými podmínkami

- pokrmy se objednávají většinou den předem dle pravidel skupinového prodeje

- ve společensko zábavních střediscích je volný výběr podle lístků a individuální úhrada útraty

Témata, do kterých materiál patří