Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






12. OBOJZIVELNICI A PLAZI

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.05 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- krátké pětiprsté končetiny – funkce kráčivá, hrabavá, popř. veslovací

- bezzubé zobákovité čelisti

- dýchání pomocí pohybu hlavy a končetin

- u vodních želv doplňkové dýchacími sliznicí, popř. konečníkem

- vejce mají vápenatou skořápku

zástupci: želva bahenní – obojživelný druh, středomoří, podunajská nížina

želva žlutohnědá – suchozemská, býložravá, silně vyklenutý hřbet

želva sloní – Galapágy

kajmanky – rybožravé, silné čelisti, plochý karapax a redukovaný plastrón

karetovití – nezatažitelný krk, nohy přeměny v ploutve

3) Krokodýlové

  • shora zploštělý trup, ze stran zploštělý ocas

  • hlava je plochá a nízká, s protaženou a hluboce rozeklanou tlamou

  • přední končetiny jsou pětiprsté, zadní čtyřprsté

  • povrch těla kryt rohovitými štítky

  • zuby ukotveny v zubních jamkách (alveolách)

  • tělní dutina rozdělena bránicí na část hrudní a část břišní

  • hlavní složkou potravy tvoří ryby, příp. bezobratlí

  • vejce s vápenatou skořápkou kladou do hnízda

  • aligátoři a kajmani se vyskytují pouze v Americe

zástupci: aligátor severoamerický, kajman černý

krokodýl nilský (Afrika), gaviál indický (Indie)

4) Ještěři

- dělí se na 2 řády:

A)ještěři

- tělesně jsou podobní ještěrce, zachovány pletence obou párových končetin i hrudní kost

Čeleď: Ještěrkovití

  • Eurasie, Afrika

  • Plochý, rozeklaný jazyk, lámavý ocas

  • Rozšířeni tam kde je sucho, slunečno a teplo

Zástupci: ještěrka obecná – vejcorodá, živí se měkkýši a hmyzem

ještěrka živorodá – vejcoživorodá, obývá lesní pohoří, ocas asi1,5 x delší než trup

ještěrka zelená – naše největší, smaragdově zelená

ještěrka zední – šedohnědá, samci mají břicho červené, malá hlava, mimořádně dlouhý ocas

Čeleď: Slepýšovití

Zástupci: slepýš křehký – zredukované končetiny, tělo kryto drobnými šedohnědými šupinami

blavor žlutý – suché lesy na Balkáně

Čeleď: Leguánovití

  • rozšířena v Americe a na Madagaskaru

  • pozemní život, příp. Na stromech

  • silné končetiny, prsty s drápky

  • v potravě převládají rostliny

Zástupci: leguán zelený – chován v teráriích

Čeleď: Agamovití

  • podobají se leguánům

  • nápadní svou kulatou hlavou a rohovitými límci nebo hřebeny

  • aktivní za dne, obývají pouště a pralesy Afriky, Asie i Austrálie

Zástupci: agama stepní – střední Asie

dráček létavý – Malajsko, vystouplá žebra jsou propojená kožním lemem, který umožňuje klouzavý let

Čeleď: Gekonovití

  • nápadně velké oči

  • rozšířeni v tropech a subtropech

  • aktivní za šera a za tmy, živí se převážně hmyzem

  • pětiprsté končetiny opatřeny přísavkami

  • v jižní Evropě se vyskytuje gekon zední

Čeleď: Varanovití

  • pohybliví, štíhlí ještěři

  • živí se dravě nebo zdechlinami

  • mají dlouhé, silné nohy, protáhlou hlavu, hluboce rozeklaný jazyk a dlouhý, pohyblivý a nelámavý ocas

Témata, do kterých materiál patří