Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Metabolismus a traveni cloveka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (404,08 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- Trávicí soustava – fylogenetický vývoj, anatomie a fyziologie trávicí soustavy, řízení činnosti trávicí soustavy, choroby trávicí soustavy - Metabolismus živin a energie – přeměna látek a energie v organismu – anabolismus, katabolismus - Výživa a potřeba jednotlivých živin, minerálních látek a vitamínů
21. Metabolismus a trávení člověka TRÁVICÍ SOUSTAVA Fylogenetický vývoj: Jednobuněčné organismy – přijímají potravu celým povrchem těla; někdy buněčná ústa, potravní vakuolyPorifera – vakovitá dutina a otvor na svrchní části těla; choanocyty (límečkovité buňky) 3 základní typy trávicí soustavy: askon, sykon, leukonŽahavci – podobná jako u hub, mají pouze jeden otvor do centrální dutiny – přijímání i vyvrhování potravy zároveň (láčka = centrální dutina)Ploštěnci – modifikovaná láčka s jedním otvorem, který komunikuje s vnějším prostředím; ústní otvor na břišní straně (= gastrovaskulární dutina) Funkce trávicí soustavy: Příjem a zpracování potravy (štěpení pomocí enzymů)Vstřebávání živinOdvádění nestrávených zbytků Řízení činnosti trávicí soustavy: Nervové řízení Spontánní kontrakce = peristaltika (pohyb trávicí soustavy – střev) Sympatikus = nervová dráha, která vede z mozku (inhibuje – povzbuzuje, urychluje) Parasympatikus = stimuluje – uklidňuje, zpomalujeHormonální řízení (vylije a někde působí): Cefalická úroveň = sekret gastrinu (gastrin, když vidíme dobré jídlo) Gastrická úroveň = sekret gastrinu, ale až ve chvíli, kdy potrava vstoupí do žaludku Intestinální úroveň = Anatomie trávicí soustavy: 1.Dutina ústní Chrup 2 stoličky (někdo 3 - osmičky), 2 třenové zuby, 1 špičák, 2 řezáky Dospělý chrup – 32 zubů, zubní vzorec (2.1.2.3) Mléčné zuby rostou od půl roku do roku – 20 zubů (chybí třenové a stolička), zubní vzorec (2.1.0.2) Stavba zubu Korunka (řezáky – dlátovitý tvar, špičáky – jednoduchou, ale špičatou, řezáky – několik prohlubní, stolička – více prohlubní) Povrch – sklovina (citrusy ji změkčují) Zubovina (dentin) – vyplňuje prostor zubu Zubní dřeň Kořen (všichni až na stoličky 1 – stoličky 2-4) Zubní cement – upevnění zubu v dásni, vedou nervy a cévy Dáseň – alveoly, záněty (kloktat šalvěj = stahuje, zubní lékař) Zvyšování odolnosti dásně – fluor, měkký kartáčekSlinné žlázy – abychom byli schopni přijmout i suchou potravu Velké – párové (příušní, podčelistní a podjazykové) Malé – vylučují sliny prakticky neustále (voda, vápník, draslík, sodík, fosfor) Za den 1,5 litru slin Produkuje se i mucin (hlenová složka slin, chrání sliznici v ústech) Alfa amyláza (ptyalin –enzym, který rozkládá složité cukry na jednoduché, škrob => maltóza) V ústní dutině se štěpí jen cukry Sekrece slin řízena podmíněným reflexem Sekreci slin snižuje nikotin (= vysušuje sliznice), zvyšuje acetylcholinJazyk Orgán chuti, tvořen příčně pruhovaným svalstvem Rozmělnění potravy, posouvání potravin, orgán chuti (všechny chutě jsou lokalizovány všude) U kořene připojen k dolní čelistiÚstní dutina ohraničena tvářemi 2.Hltan Část trávicí soustavy i dýchací => hrtanová příklopka (odděluje trávicí a dýchací část – při polykání)14 cm dlouhá slizniceFunguje na souhře velkého množství svalů (hladká svalovina) 3.Jícen 25 cm, nachází se před páteříVe stěnách 2 vrstvy hladké svaloviny zajišťující peristaltiku = posouvání potravy postupným zužováním a roztahováním stěnyÚstí do žaludku 4.Žaludek Umístěn v levé horní části břišní dutinyObjem: 2-3 litryFunkce: skladování a zpracování potravyAnatomie a fyziologie: Česlo: vstup z jícnu do žaludku Tělo Vrátník: výstup ze žaludku do tenkého střeva obsahuje hladké svalstvo (pohyb do tří směrů) pokud se žaludek naplní – uzavřou se svěrače pokud se do žaludku dostane vzduch – kručeníTvorbu trávicích enzymů zvyšuje mastné jídlo, bílkoviny pepsinogen – aktivace pomocí HCl pepsin = enzym, který pomáhá rozkládat bílkoviny mucin 5.Tenké střevo (3-5 metrů) Anatomie: Dvanáctník (vývody dalších žláz – jater a slinivky) Lačník KyčelníkKlky usnadňují trávení – zvětšují plochu trávení, vylučují mucinFunkce: vstřebávání živin (do krve, mízních cév), enzymatické štěpení látekSegmentační pohyby (kývavé) – promíchání, peristaltické – posunování (po vlnách 10 za min) Zrychlení (viry nebo bakterie) Zpomalení (dehydratace, nevhodná strava, zvýšené vstřebávání vody) 6.Tlusté střevo (1 m) Anatomie: slepé střevo – na něm červovitý výběžek tračník (vzestupný, příčný a sestupný) esovitá klička konečník, řiťBez klkůFunkce: vstřebává se voda a soli, vitaminy a jedyVylučován mucin, nedochází k produkci žádných enzymůKvasné procesy – e-coli (-> plyny)Pohyby: peristaltické, kývavéChymus – trávenina 7.Konečník Vyprazdňování řízeno naší vůlí, poté reflex Není řízeno u dětí a starých lidí Slinivka břišní (pankreas) Nepárová žláza, uložena pod žaludkem, 25 centimetrůÚstí do dvanáctníkuFunkce: tvorba trávicích enzymů (amyláza – cukry, lipáza – tuky, trypsin – bílkoviny)Exokrinní – tvoří se enzymy a pankreatická šťáva – hydrogen uhličitan (neutralizuje HCl)Endokrinní – hormony a další látky do krve Langerhansovy ostrůvky glukagon (zvyšuje hladinu cukru v krvi) a inzulin (snižuje hladinu cukru v krvi) Játra Ústřední orgán metabolismuNejvětší a nejtěžší (1,5 kg) žláza v lidském těleVýborná schopnost regenerace (při zničení až ¾ jsou stále schopny fungovat a zacelit se)90 % krve přivádí vrátnicová žíla (přívod živin a látek, které mají být v játrech přeměněny)V játrech probíhá přeměna živinZa minutu játry proteče až 20 % veškeré krveJátra jsou tvořeny 2 laloky, které jsou dále tvořeny lalůčkyFunkce jaterPřeměna živin: z jednoduchých cukrů => glykogen (možnost zpětného štěpení na glukózu), z tuků se tvoří lipoproteiny, přeměna aminokyselin a syntéza plazmatických bílkovinZásobárna živin: ukládání glykogenu (až 20% hmotnosti), tuků a bílkovinUdržení stálé koncentrace glukózy, lipidů a aminokyselin v krviPřeměna a ukládání vitaminůHormonální regulace: produkce hormonů (angiotenziogen – regulace vody a solí, somatomedin – umožňuje funkci somatotropinu); inaktivace jiných hormonůTvorba tepla: díky velkému množství exotermických reakcí dochází ke znatelnému ohřevu krveDetoxikace: přeměna amoniaku, alkoholu, aromatických sloučenin a dalších pro organismus nebezpečných látek; produkty detoxikace jsou vyloučeny do žluči, nebo transportovány do ledvin a vyloučeny s močíTvorba žluči: žluč význačně ovlivňuje trávení lipidů a vstře

Témata, do kterých materiál patří