Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Metabolismus a traveni cloveka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (404.08 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- Trávicí soustava – fylogenetický vývoj, anatomie a fyziologie trávicí soustavy, řízení činnosti trávicí soustavy, choroby trávicí soustavy - Metabolismus živin a energie – přeměna látek a energie v organismu – anabolismus, katabolismus - Výživa a potřeba jednotlivých živin, minerálních látek a vitamínů

2.Hltan

  • Část trávicí soustavy i dýchací => hrtanová příklopka (odděluje trávicí a dýchací část – při polykání)

  • 14 cm dlouhá sliznice

  • Funguje na souhře velkého množství svalů (hladká svalovina)

3.Jícen

  • 25 cm, nachází se před páteří

  • Ve stěnách 2 vrstvy hladké svaloviny zajišťující peristaltiku = posouvání potravy postupným zužováním a roztahováním stěny

  • Ústí do žaludku

4.Žaludek

  • Umístěn v levé horní části břišní dutiny

  • Objem: 2-3 litry

  • Funkce: skladování a zpracování potravy

  • Anatomie a fyziologie:

    • Česlo: vstup z jícnu do žaludku

    • Tělo

    • Vrátník: výstup ze žaludku do tenkého střeva

    • obsahuje hladké svalstvo (pohyb do tří směrů)

    • pokud se žaludek naplní – uzavřou se svěrače

    • pokud se do žaludku dostane vzduch – kručení

  • Tvorbu trávicích enzymů zvyšuje mastné jídlo, bílkoviny

    • pepsinogen – aktivace pomocí HCl

    • pepsin = enzym, který pomáhá rozkládat bílkoviny

    • mucin

5.Tenké střevo (3-5 metrů)

  • Anatomie:

    • Dvanáctník (vývody dalších žláz – jater a slinivky)

    • Lačník

    • Kyčelník

  • Klky usnadňují trávení – zvětšují plochu trávení, vylučují mucin

  • Funkce: vstřebávání živin (do krve, mízních cév), enzymatické štěpení látek

  • Segmentační pohyby (kývavé) – promíchání, peristaltické – posunování (po vlnách 10 za min)

    • Zrychlení (viry nebo bakterie)

    • Zpomalení (dehydratace, nevhodná strava, zvýšené vstřebávání vody)

6.Tlusté střevo (1 m)

  • Anatomie:

    • slepé střevo – na něm červovitý výběžek

    • tračník (vzestupný, příčný a sestupný)

    • esovitá klička

    • konečník, řiť

  • Bez klků

  • Funkce: vstřebává se voda a soli, vitaminy a jedy

  • Vylučován mucin, nedochází k produkci žádných enzymů

  • Kvasné procesy – e-coli (-> plyny)

  • Pohyby: peristaltické, kývavé

  • Chymus – trávenina

7.Konečník

  • Vyprazdňování řízeno naší vůlí, poté reflex

    • Není řízeno u dětí a starých lidí

Slinivka břišní (pankreas)

  • Nepárová žláza, uložena pod žaludkem, 25 centimetrů

  • Ústí do dvanáctníku

  • Funkce: tvorba trávicích enzymů (amyláza – cukry, lipáza – tuky, trypsin – bílkoviny)

  • Exokrinní – tvoří se enzymy a pankreatická šťáva – hydrogen uhličitan (neutralizuje HCl)

  • Endokrinní – hormony a další látky do krve

    • Langerhansovy ostrůvky

      • glukagon (zvyšuje hladinu cukru v krvi) a inzulin (snižuje hladinu cukru v krvi)

Játra

  • Ústřední orgán metabolismu

  • Největší a nejtěžší (1,5 kg) žláza v lidském těle

  • Výborná schopnost regenerace (při zničení až ¾ jsou stále schopny fungovat a zacelit se)

  • 90 % krve přivádí vrátnicová žíla (přívod živin a látek, které mají být v játrech přeměněny)

  • V játrech probíhá přeměna živin

  • Za minutu játry proteče až 20 % veškeré krve

  • Játra jsou tvořeny 2 laloky, které jsou dále tvořeny lalůčky

  • Funkce jater

  1. Přeměna živin: z jednoduchých cukrů => glykogen (možnost zpětného štěpení na glukózu), z tuků se tvoří lipoproteiny, přeměna aminokyselin a syntéza plazmatických bílkovin

  2. Zásobárna živin: ukládání glykogenu (až 20% hmotnosti), tuků a bílkovin

  3. Udržení stálé koncentrace glukózy, lipidů a aminokyselin v krvi

Témata, do kterých materiál patří