Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Metabolismus a traveni cloveka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (404.08 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- Trávicí soustava – fylogenetický vývoj, anatomie a fyziologie trávicí soustavy, řízení činnosti trávicí soustavy, choroby trávicí soustavy - Metabolismus živin a energie – přeměna látek a energie v organismu – anabolismus, katabolismus - Výživa a potřeba jednotlivých živin, minerálních látek a vitamínů
  • Bílá tuková tkáň

    • Buňky s 1 velkou tukovou kapénkou

    • Oblast břišní dutiny, hlavně kolem orgánů

    • Funkce: zásobárna energie, tepelná izolace, obrana před mechanickým poškozením

    • Nadměrné množství – obezita (dále pak vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, selhání ledvin)

      • Stupeň obezity: BMI – index tělesné hodnoty

  • MINERÁLY

    Rozdělení minerálů

    • Oligoelementy

      • Ca, Mg, Na, K, Cl

      • Doporučená denní dávka: desetiny až jednotky gramů

      • Klíčový význam pro organismus

    • Mikroelementy / stopové prvky

      • Fe, I, F (dále Zn, Cu, Se, Cr…)

      • Doporučená denní dávka: desetiny až setiny miligramů

    Důležité minerály

    • Fosfor (P): základní biogenní prvek (spolu s O, H, N, S), tvoří kostní tkáně; zdroj: mořští živočichové, ořechy, mléko, žloutek

    • Vápník (Ca): tvorba kostí a zubů, při nedostatku uvolňování z kostí – osteoporóza; zdroj: mléko, jogurty, sýr

    • Hořčík (Mg): aktivátor enzymů, přenos nervového vzruchu, svalové kontrakce; nedostatek: svalový třes a křeče; zdroj: ořechy, hrách, mléko, maso

    • Draslík (K): osmotický tlak, šíření nervových vzruchů, regulace krevního tlaku; nadměrné množství: poruchy srdeční funkce; zdroj: maso, banány, avokádo, brambory

    • Sodík (Na): udržování osmotického tlaku; zdroj: sůl

    • Chlor (Cl): regulace vnitřního pH, trávení, součást mozkomíšního moku; zdroj: sůl

    • Železo (Fe): složka hemoglobinu; nedostatek: poruchy krvetvorby, krevní anemie; zdroj: zelenina, maso

    • Jód (I): hormony štítné žlázy – thyroxin; nedostatek: endemický struma (zvětšená štítná žláza), kretenismus; zdroj: mořské ryby, sůl

    • Fluor (F): vývoj kostí a zubů, prevence zubních kazů; uměle přidáván do pitné vody

    VITAMINY

    • Jediná funkce je zajištění správného průběhu biochemických dějů, nevyužíváme je jako zdroj energie

    • Lipofilní vitaminy – A, D, E, K

    • Hydrofilní vitaminy – B komplex, C

    • Přijímáme je buď hotové, nebo ve formě provitaminu (B-karoten => A)

    Vitaminy

    • Vit. A – retinol

      • Provitamin B-karoten

      • Správná funkce sítnice, tvorba epitelů

      • Nedostatek: šeroslepost

      • B – komplex

      • Největší výskyt v kvasnicích

      • Nedostatky se projevují poruchami CNS a kožními problémy (B1 – nemoc beri-beri, Niacin – pelagra, B12/kobalamin – megaloblastická anemie)

    • Vit. C – kys. L-askorbová

      • Antioxidant, imunitní systém

      • Nedostatek: kurděje (vypadávání zubů, krvácivost)

    • Vit. D – kalciferoly

      • Rybí tuk

      • Umožňuje navázání Ca do kostí

      • Nedostatek: rachitida

    Témata, do kterých materiál patří