Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Metabolismus a traveni cloveka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (404.08 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- Trávicí soustava – fylogenetický vývoj, anatomie a fyziologie trávicí soustavy, řízení činnosti trávicí soustavy, choroby trávicí soustavy - Metabolismus živin a energie – přeměna látek a energie v organismu – anabolismus, katabolismus - Výživa a potřeba jednotlivých živin, minerálních látek a vitamínů
  • Přeměny chemických látek a energie

  • Metabolické dráhy

    • Všechny biochemické reakce, při kterých dochází i přeměně látek a energie

Anabolismus X katabolismus

  • Anabolické děje – anabolismus

    • Syntetické / asimilační děje

    • Z jednoduchých látek na složitější

    • Je za potřebí ATP

  • Katabolické děje – katabolismus

    • Rozkladné / disimilační děje

    • Ze složitějších na jednodušší

    • Produkce ATP

I. METABOLISMUS SACHARIDŮ

  • Nejsnáze přijímatelna a zpracovatelná složka potravy

  • Z potravy je přijímáme zejména v podobě polysacharidů – škrob, či disacharidů – sacharóza

  • Konečným produktem štěpení jsou monosacharidy (glukóza, galaktóza, fruktóza)

Glukóza

  • Primárně se vstřebává v lačníku tenkého střeva

  • V játrech se z části využije jako zdroj energie a z části dojde k její přeměně na tuk a k uložení ve formě glykogenu

  • Glukoneogeneze

    • Tvorba glukózy z necukerných molekul (aminokyseliny…)

    • Hladina glukózy v krvi (= glykemie)

    • Optimální hladina mezi 3,5 – 6 milimoly na 1 l krve

    • Ovlivňováno hormony (inzulin – zvyšuje hladinu glukózy, glukagon – snižuje hladinu glukózy)

II. METABOLISMUS BÍLKOVIN A AMINOKYSELIN

  • Jediným zdrojem AMK jsou proteiny

  • Bílkoviny jsou nejdřív štěpeny na peptidy a ty jsou dále štěpeny na jednotlivé aminokyseliny

  • AMK jsou obsaženy v buněčných receptorech, stavebních proteinech, imunoglobulinech…

    • Esenciální – musíme je přijmout v potravě, tělo si je nedokáže syntetizovat (leucin..)

    • Neesenciální – dokážeme je syntetizovat, ale přijímáme je i v potravě

  • Katabolické děje = deaminace

    • Přeměna NH2 na NH3, který se rychle spojí s CO2 a tím tvoří močovinu [CO(NH2)2], která přechází skrz krev do ledvin, kde je pomocí moči vyloučena

III. METABOLISMUS LIPIDŮ

  • Společná vlastnost tuků = nerozpustnost ve vodě

  • Tuky přijímáme výhradně ve formě triacylglycerolů, fosfolipidů a cholesterolu

  • Triacylglyceroly

    • Estery glycerolu a vyšších MK

    • Na glycerol navázány 3 acyly

    • Rostlinné: oleje, živočišné: tuky (máslo)

Mastné kyseliny

  • Nasycené

    • Kyselina palmitová: CH3(CH2)14COOH

    • Kyselina stearová: CH3(CH2)16COOH

  • Nenasycené (mají =)

    • Kyselina olejová

Průběh metabolismu

  • V průběhu trávení se triacylglyceroly enzymaticky štěpí na mastné kyseliny a monoacylglyceroly, které se následně vstřebávají do tenkého střeva, kde jsou z nich opět vytvořeny triacylglyceroly

  • Nově vytvořené triacylglyceroly přecházejí do lipoproteinových částic = chylomikrony, odkud jsou transportovány mízou do krevního oběhu

  • Krevním řečištěm se částice dostanou do tkání, kde dojde k opětovnému uvolnění lipidů => tuková tkáň

Tuková tkáň

  • Hnědá tuková tkáň

    • Drobné buňky, obsahují velké množství tukových kapének

    • Největší zastoupení hnědé tukové tkáně je u malých dětí v oblasti lopatek (během prvního roku života rychle ubývá)

    • Funkce: udržování tělesné teploty

Témata, do kterých materiál patří