21. Metabolismus a traveni cloveka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Přeměny chemických látek a energie
Metabolické dráhy
Všechny biochemické reakce, při kterých dochází i přeměně látek a energie
Anabolismus X katabolismus
Anabolické děje – anabolismus
Syntetické / asimilační děje
Z jednoduchých látek na složitější
Je za potřebí ATP
Katabolické děje – katabolismus
Rozkladné / disimilační děje
Ze složitějších na jednodušší
Produkce ATP
I. METABOLISMUS SACHARIDŮ
Nejsnáze přijímatelna a zpracovatelná složka potravy
Z potravy je přijímáme zejména v podobě polysacharidů – škrob, či disacharidů – sacharóza
Konečným produktem štěpení jsou monosacharidy (glukóza, galaktóza, fruktóza)
Glukóza
-
Primárně se vstřebává v lačníku tenkého střeva
-
V játrech se z části využije jako zdroj energie a z části dojde k její přeměně na tuk a k uložení ve formě glykogenu
-
Glukoneogeneze
Tvorba glukózy z necukerných molekul (aminokyseliny…)
Hladina glukózy v krvi (= glykemie)
Optimální hladina mezi 3,5 – 6 milimoly na 1 l krve
Ovlivňováno hormony (inzulin – zvyšuje hladinu glukózy, glukagon – snižuje hladinu glukózy)
II. METABOLISMUS BÍLKOVIN A AMINOKYSELIN
-
Jediným zdrojem AMK jsou proteiny
-
Bílkoviny jsou nejdřív štěpeny na peptidy a ty jsou dále štěpeny na jednotlivé aminokyseliny
-
AMK jsou obsaženy v buněčných receptorech, stavebních proteinech, imunoglobulinech…
Esenciální – musíme je přijmout v potravě, tělo si je nedokáže syntetizovat (leucin..)
Neesenciální – dokážeme je syntetizovat, ale přijímáme je i v potravě
-
Katabolické děje = deaminace
Přeměna NH2 na NH3, který se rychle spojí s CO2 a tím tvoří močovinu [CO(NH2)2], která přechází skrz krev do ledvin, kde je pomocí moči vyloučena
III. METABOLISMUS LIPIDŮ
Společná vlastnost tuků = nerozpustnost ve vodě
Tuky přijímáme výhradně ve formě triacylglycerolů, fosfolipidů a cholesterolu
Triacylglyceroly
Estery glycerolu a vyšších MK
Na glycerol navázány 3 acyly
Rostlinné: oleje, živočišné: tuky (máslo)
Mastné kyseliny
Nasycené
Kyselina palmitová: CH3(CH2)14COOH
Kyselina stearová: CH3(CH2)16COOH
Nenasycené (mají =)
Kyselina olejová
Průběh metabolismu
V průběhu trávení se triacylglyceroly enzymaticky štěpí na mastné kyseliny a monoacylglyceroly, které se následně vstřebávají do tenkého střeva, kde jsou z nich opět vytvořeny triacylglyceroly
Nově vytvořené triacylglyceroly přecházejí do lipoproteinových částic = chylomikrony, odkud jsou transportovány mízou do krevního oběhu
Krevním řečištěm se částice dostanou do tkání, kde dojde k opětovnému uvolnění lipidů => tuková tkáň
Tuková tkáň
Hnědá tuková tkáň
Drobné buňky, obsahují velké množství tukových kapének
Největší zastoupení hnědé tukové tkáně je u malých dětí v oblasti lopatek (během prvního roku života rychle ubývá)
Funkce: udržování tělesné teploty