Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21-Trávicí-soustava-a-metabolismus-živin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (275.71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • cholesterol – myelinový obal nervů, výchozí látka pro vitamin D, žlučové kyseliny a steroidní hormony (glukokortikoidy, mineralokortikoidy), pohlavní hormony (estrogeny, testosteron)

  • metabolismus bílkovin

    • neukládají se do zásoby!

    • Tvorbu stimuluje např. testosteron, inzulin, degradace bílkovin - glukokortikoidy

    • aminokyseliny jdou do jater – deaminace, vznikají:

      • organické kyseliny -> energetický metabolismus

      • amoniak (z přebytečného dusíku) -> močovina, jde do krve a pak odstraněna ledvinami

    • aminokyseliny nezpracované v játrech jdou do tkání, hlavně do svalů – proteosyntéza

    • funkce aminokyselin:

      • syntéza stavebních bílkovin těla

      • syntéza enzymů a hormonů, buněčných receptorů

      • syntéza plazmatických bílkovin, protilátek

      • syntéza purinových a pyrimidinových bazí

      • přeměna na sacharidy (glukoneogeneze – vznik glukosy)

      • přenos signálů v nervové soustavě, regulace buněčného dělení

  • výživa

    • sacharidy, lipidy, bílkoviny, vitaminy, minerály, voda

    • sacharidy (50-65%)

      • hlavní zdroj energie

      • polysacharidy

        • snadno stravitelné - glykogen, škrob

        • těžko stravitelné – nerozpustná vláknina (celulosa, hemicelulosa, lignin atd.), rozpustná vláknina (pektiny)

          • nafoukne stolici, stimuluje správnou střevní činnost (zabraňuje zácpě)

          • váže trochu cholesterolu a karcinogenních látek!

      • bílkoviny

        • spíše stavební funkce

        • živočišné hodnotnější, více esenciálních aminokyselin

      • lipidy

        • hlavně tuky (triacylglyceroly)

        • esenciální mastné kyseliny

          • nenasycené kyseliny s dvojnými vazbami - linolová, linoleová, arachidonová – snižují hladinu cholesterolu

          • z rostlinných olejů

          • snižují hladinu cholesterolu

          • neumíme si je v játrech vytvořit z ostatních aminokys. (transaminace)

        • rozpouštějí vitaminy A, D, E, K

      • vitaminy

        • rozpustné ve vodě x rozpustné v tucích!

        • především kofaktory enzymů, tvorba dalších látek (z B12 a kys. listové se tvoří báze nukleových kyselin), odolnost organismu

        • hypervitaminóza (hlavně z A, D), hypovitaminóza, avitaminóza

        • typy a projevy nedostatku:

          • A (retinol) – šeroslepost, vysychání rohovky

          • B skupina:

            • B1 (thiamin) – beri-beri, nechutenství, únava

            • B2 (riboflavin) – suchá kůže, zánět spojivek, světloplachost, horší zrak, červený jazyk s vyhlazenými papilami

            • B5 (kys.pantotenová) – zánět žaludku, nespavost, plynatost, pálení chodidel, nevolnost, bolest hlavy

            • B6 (pyridoxin) – záněty kůže, porucha nervové činnosti, křeče, dlouhodobě špatná krvetvorba a imunita až retardace

            • B9 (kys.listová) – anemie, nervové poruchy

            • B12 (kobalamin) – anemie

            • H (biotin) – záněty kůže, bolesti svalů, nechutenství

            • Niacin (kys.nikotinová, B3,4) – pelagra (únava, nechutenství, slabost, zánět kůže, průjem, psychózy)

          • C (kys.L-askorbová) – antioxidant, kurděje (krvácení z dásní, do sliznic a stolice, vředy, anemie)

          • D (kalciferol) – křivice (rachitis), málo vápníku, propadlý hrudník, ze slunce vytváříme jeho derivát cholekalciferol

  • Témata, do kterých materiál patří