Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21-Trávicí-soustava-a-metabolismus-živin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (275.71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • E (tokoferol) – antioxidant, netoxický, snížené libido, pomalé spermie, potraty, neplodnost

  • Vitaminy K

    • Syntéza protrombinu, nedostatek – snížená srážlivost krve

    • K1 (fytochinon)

    • K2 (menachinon) – vytvářen střevní flórou

  • minerály

    • složky tělních tkání (s chloridy a uhličitany): P, Ca, Mg, K, Na

      • Fosfor – nukleové kyseliny, ATP, fosfolipidy, kosti

      • Vápník – kosti, zuby, srážení krve, svalové kontrakce?

      • Hořčík – aktivátor enzymů, přenos nervových vzruchů, svalové kontrakce

      • Draslík – osmotický tlak, nervové vzruchy, regulace krevního tlaku

      • Sodík – osmotický tlak, mimobuněčné prostředí

      • Chlor – ionty, HCl - trávení, regulace pH, mozkomíšní mok

      • Ca, Mg, K, Na, Cl – oligoelementy – regulace homeostázy

    • dále: Fe, I, Zn, Cu, Co, Se, Cr, Mn, Mo – mikroelementy (stopové prvky) – součásti enzymů a proteinů

      • Železo – hemoglobin

      • Jód – hormony štítné žlázy (tyroxin, trijodtonin)

      • Fluor – kosti, zuby

    • toxické: Pb, Hg, Cd, As, Cr

  • voda

    • zdroj vodíku a kyslíku

    • rozpouštědlo, prostředí pro biochemické reakce

    • udržování stálého pH

  • nemoci

    • anorexie, bulimie

  • živina oddíl enzymy produkty Sacharidy dutina ústní amyláza slin (ptyalin) maltóza žaludek (trávení přerušeno kyselým obsahem) - tenké střevo amyláza pankreatická maltóza, dextriny, monosacharidy enzymy membrán mikroklků disacharidázy Bílkoviny dutina ústní - - žaludek pepsiny (z pepsinogenů) polypeptidy tenké střevo trypsin (v pankreatické šťávě) peptidy enzymy membrán mikroklků: enteropeptidáza (aktivace pankreatického trypsinogenu a trypsinu) aminopeptidázy, dipeptidázy peptidy a aminokyseliny aminokyseliny Tuky dutina ústní - - žaludek (kojenci mají lipázu) - tenké střevo žluč - emulgace tuků) - lipáza (pankreatická) glycerol a mastné kyseliny

    Trávicí soustava

    • Houbovci

      • intracelulární trávení, cezení ostiemi v oskulu, zachycování a trávení choanocyty

    -zbytek extracelulárně!

    • Žahavci a ploštěnci

      • Gastrovaskulární soustava – trávení a rozvod živin, slepě zakončené prvostřevo (1 přijímací a 1 vyvrhovací otvor), vakovitá láčka

        • Nerozvětvená – polypovci

        • Členěná přepážkami – medúzovci, korálnatci

        • Rozvětvená v celém těle – ploštěnky, motolice

      • Tasemnice – nemají trávicí soustavu, příjem osmoticky!

    • Ostatní – trávicí trubice (samostatný ústní a řitní otvor), u bezobratlých (krom žláznatého žaludku) z ektodermu!!! V celé TS jednotná trávicí šťáva!

      • Poprvé u hlístů!

      • Vzdušnicovci – do trávicí trubice neústí trávicí žlázy

        • Pavouci, některé larvy hmyzu – mimotělní (extraintestinální trávení)

      • Měkkýši – ústí tam slinivkojaterní žláza - hepatopankreas, radula

      • Redukovaná – tasemnice, vláknonošci (bradatice)

    Trávicí soustava

    • Krom začátku a konce vznik z entodermu

    • Proděravění hltanu – žaberní koš

    • Býložravci – delší trávicí trubice

    • Hromadění potravy – žaludek, u ptáků vole

    • Jazyk – od obojživelníků?

    • Suchozemští – slinné žlázy

    • Zuby – krom želv a ptáků

    • Žaludek – kyselé prostředí (u bezobratlých zásadité)

    • Kruhoústí, chiméry a některé ryby – nemají žaludek

    • Ptáci – svalnatý a žláznatý žaludek

    • Přežvýkavci (4 části), velbloudi (3 části) – složený žaludek

    • Zvětšování povrchu – spirální řasa (paryby, mihule), slepé přívěsky (některé ryby), slepá střeva (ptáci, savci) a klky

    • Savci – tenké a tlusté střevo

    • Kloaka (vývod trávicí, vylučovací, pohlavní) – NE u mihulí, většiny ryb a placentálů)

    • Homodontní vs. heterodontní chrup

    Témata, do kterých materiál patří