21-Trávicí-soustava-a-metabolismus-živin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Žaludek (ventriculus, gaster)
Zásobník právě přijaté potravy, objem potravy 2-3 litry, žaludek se může roztáhnout na 5
Nahoře: česlo; dole: vrátník (pylorus)
Mechanické (stahy) a chemické zpracování potravy
úprava potravy na tráveninu/chymus (po určité době po vstupu zpracována pohybem žaludečních stěn)
voda 10-20 minut
sacharidy – 2-3 hodiny v žaludku
bílkoviny – 4 hodiny
tuky – 6-7 hodin
do tenkého střeva dávkuje potravu po částech
žaludeční šťáva (vylučována stěnami)
hormon gastrin řídí sekreci
většinu tvoří voda
mucin – součást zásaditého hlenu (ochrana žaludku před natrávením vlastní šťávou)
pepsinogen přeměna kyselostí na pepsin – proteáza, neutralizován v tenkém střevě, z bílkovin polypeptidy (lépe rozpustné)
kyselina chlorovodíková
kyselost žaludku (pH=1), žaludek se proti ní chrání vrstvou hlenu, co sám vylučuje
usnadnění trávení masa díky nabotnání, baktericidní účinky (nespecifická imunita)
zvýšená sekrece při vzteku, po požití silného masového vývaru, alkoholu či kofeinu
aktivace žaludečních enzymů
Tenké střevo - 3-5 m
Hlavní místo trávení a vstřebávání/resorpce živin
Dvanáctník (duodenum) + lačník + kyčelník; zavěšeny okružím
Stěna z mnoha záhybů – výběžky klky, na těch mikroklky – 300m2 vstřebávací plochy vystupující z buněk - enterocytů
Pohyb potravy peristaltickými pohyby – prstencovité stahy – segmentační pohyby
Dvanáctník
Společným vývodem tam ústí slinivka břišní a žlučník
Ze jater žluč, putuje žlučovodem, shromažďuje se ve žlučníku
Žlučová barviva, soli žlučových kyselin (urychlení trávení a vstřebávání tuků)
Žlutohnědá kvůli bilirubinu (produkt rozpadu hemoglobinu v játrech, slezině a kostní dřeni), ten bakteriem ve střevě odbouráván na urobilinogen (část zbarvení stolice a moči)
Hormony sekretin a pankreozymin způsobí vylučování enzymů ze slinivky
Slinivka břišní (pankreas)
Žláza pod žaludkem
Endokrinní část – hormony do krve – inzulin a glukagon, Langerhansovy ostrůvky
Exokrinní část
Šťáva s hydrogenuhličitanem – neutralizace žaludeční HCl
Trávicí enzymy – sekrece řízena reflexně i humorálně
Proteázy: trypsin, chymotrypsin
Lipázy, amylázy
Trávení a vstřebávání
Trávení sacharidů, bílkovin a tuků pankreatickými enzymy
Kyselá trávenina neutralizována hydrogenuhličitanem
Enzymy štěpící disacharidy a peptidy v PM střevního epitelu (membránové trávení)
Vstřebávání
Prostou difuzí – koncentrační spád, pasivně – mastné kyseliny
Difuzí za účasti přenašeče (usnadněná difuze) - glukosa
Aktivním přenosem – spotřeba ATP, př. aminokyseliny
Sacharidy
Dokončuje se trávení škrobu amylázou ze slinivky -> disacharid maltóza -> 2x glukosa
Sacharosa -> fruktosa + glukosa ; laktosa -> galaktosa + glukosa