21-Trávicí-soustava-a-metabolismus-živin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Žlučové kyseliny a jejich soli - emulgace tuků (na kapičky), aktivace pankreatické lipázy
Cholesterol – syntéza žlučových kyselina steroidních hormonů, pokud je málo žlučových solí – vytváří žlučové kameny
2. Pochody související s funkcí krve
Fagocytujícími buňkami vychytán hemoglobin z rozpadlých erytrocytů, přeměna na bilirubin – uvolněn do žluči
Tvorba krevních plazmatických bílkovin: albumin, globuliny, protrombin, fibrinogen, heparin
Krevní rezerva
3. Detoxikace
Přeměna pro organismus škodlivých látek, dlouhodobě játrům škodí
Amoniak, alkohol, jedy z hub, aromatické uhlovodíky
Produkty se vylučují do žluči či se transportují do ledvin
4. Tvorba tepla
Při exergonických reakcí, hlavně deaminaci aminokyselin
Nemoci
Cholelitiáza - žlučové kameny: zahuštění vysrážením cholesterolu při nedostatku žlučových solí
Peptické vředy: místní poškození žaludku či dvanáctníku, pálení žáhy, nevolnost
Apendicitida – zánět apendixu, bolesti břicha, zvracení
Zácpa, průjem
Salmonelóza: bakteriální, zvracení, průjem, horečky, křeče
Onemocnění jater:
Hepatitida: viry, mnoho alkoholu, alergie na farmaka
Typ A: chřipka, bolesti v břiše, tmavá moč, žlutá pleť – z nedodržení hygieny
Typ B: sérová – šíří se krví
Cirhóza: alkoholová
Žloutenka: ucpání žlučovodu kameny z cholesterolu, nemožnost odvodu žlučových barviv, hromadění v krvi
Přeměna látek – metabolismus
Většina látek z potravy je zdrojem energie, zásobní látky – tuky a sacharidy
Dynamický katabolicko-anabolický ustálený stav (takřka všechny organické molekuly neustále odbourávány a znovu vytvářeny)
Přeměna látek na jiné
Sacharidy -> tuk
Glycerol -> glukosa a glykogen
Esenciální aminokyseliny musí být dodány
Metabolismus sacharidů
Glukosa
v krevní plazmě – vstup do mezibuněčných prostor, hladina v krvi = glykémie (snižována inzulinem, zvyšována glukagonem, glukokortikoidy, adrenalinem)
hladina řízena inzulinem, adrenalinem a glukagonem
původ:
z trávicího ústrojí (vstřebávání hlavně v lačníku)
z jater (štěpením glykogenu a z fruktózy?!, při hladovění z aminokyselin, glukoneogeneze)
funkce:
využití při dýchání, oxidována na CO2 a vodu
přeměna na glykogen v játrech a svalech, v játrech i na tuk
zdroj E pro mozek
metabolismus tuků
nerozpustné ve vodě, triacylglyceroly, fosfolipidy, cholesterol
v podobě kapének hlavně s triacylglyceroly jde do lymfy, pak do oběhu a tkání, kde se ukládá
ukládání v játrech
při potřebě se štěpí na glycerol a mastné kyseliny
největší rezerva energie (a nejlehčí!), tuková tkáň /vazivo
hnědá – hlavně u novorozenců, udržování teploty (vznik tepelné energie), buňky s malými kapénkami
bílá – buňky s jednou velkou kapkou, dlouhodobá zásobárna, mechanická izolace
fosfolipidy (fosfoglyceridy) a cholesterol – tvoří buněčné membránové struktury