Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21-Trávicí-soustava-a-metabolismus-živin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (275,71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Trávicí soustava a metabolismus živin Trávicí soustava Funkce: příjem a zpracování potravy, získání živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály, voda) přeměna látek –metabolismus; trávení, vstřebávání a odstraňování trávicí trubice + trávicí žlázyTrávicí trubice Ústí tam trávicí žlázy na obou koncích otevřená (dostávají se tam škodliviny) sliznice – epitelový povrch + žlázové buňky podslizniční vazivo svalová vrstva –hladké svaly, začátek jícnu a konec konečníku –příčně pruhované řídký vazivový obaltrávení = rozštěpení makromolekul na malé molekuly (aminokyseliny, monosacharidy…) díkyenzymům – přes membrány střevních buněk do krve a mízy –vstřebávání (resorpce) řízeno nervově i látkově (humorálně) Dutina ústní ohraničena patrem (tvrdé a měkké), rty a tvářemi, vespod jazyk, patrové mandleRozmělnění potravy a zvlhčení – mechanické zpracování zuby a jazykem, chemické jen trochuVyužívání žvýkacích svalůZuby (dentes) Stavba Nejtvrdší tělesná tkáň (sklovina) Uloženy v alveolách v dásních, ke kosti připojenyozubicí (tuhé vazivo) Heterodontní chrup –řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky Stoličky mají 2-3 kořeny, ostatní 1 Korunka + krček + kořen(y)– zasazení v čelisti Sklovina (email, z ameloblastů), zubovina (dentin), zubní dřeň (pulpa, tvořena odontoblasty produkujícími dentin + cévami),zubní cement Typy Mléčný chrup (20) – 2 I + 1 C + 2 M Definitivní chrup (32)–2 I +1 C +2 P +3 M v každé čelisti zuby moudrosti (osmičky) – po 18. roce, bolesti Nemoci Zubní kaz – bakterie tvoří plak, rozklad sacharidů na organické kyseliny, odvápnění skloviny Zánět – proniknutí bakterií do dřeně Paradontopatie – obnažení krčků, krvácivost dásní Slinné žlázy 3 páry –příušní, podčelistní, podjazykové Sliny – 99% vody, 1% solí a bílkovin (viz dále), protilátky Mucin– vylučován v celém trávicím traktu!, ochranný hlen (i v dýchacích cestách) Ptyalin/slinná amyláza– jediný trávicí enzym, štěpení škrobu či glykogenu na disacharid maltózu Lysozym– ničí bakterie a choroboplodné zárodky Sekrece slin řízena pouze nervově! (podmíněně i nepodmíněně),centrum v prodloužené míšeJazyk (lingua) Sval obracející a posouvací potravu Spoluúčast na tvorbě řeči Kořen připojen k jazylce, svaly k dolní čelisti Chuťové pohárky Hltan a jícen Hltan:společná část dýchací a trávicí trubice!Sousto jde do hltanu (pharynx), polknutí částečně pod volní kontrolou, reflex v hltanuPolknutí: nadzvednutí hrtanu azakrytí příklopkou, zástava dýchání – vstup do jícnu, zde hlenJícen –peristaltické pohyby(rytmické kontrakce a relaxace hladké svaloviny – podélné i okružné, nezávislé na nervech), v horní části příčně pruhované svaly Žaludek (ventriculus, gaster) Zásobník právě přijaté potravy, objem potravy 2-3 litry, žaludek se může roztáhnout na 5Nahoře:česlo; dole:vrátník(pylorus)Mechanické (stahy) a chemické zpracování potravyúprava potravy natráveninu/chymus(po určité době po vstupu zpracována pohybem žaludečních stěn) voda 10-20 minut sacharidy – 2-3 hodiny v žaludku bílkoviny – 4 hodiny tuky – 6-7 hodindo tenkého střeva dávkuje potravu po částechžaludeční šťáva(vylučována stěnami) hormongastrinřídí sekreci většinu tvoří voda mucin – součást zásaditého hlenu (ochrana žaludku před natrávením vlastní šťávou) pepsinogenpřeměna kyselostí napepsin–proteáza, neutralizován v tenkém střevě, z bílkovin polypeptidy (lépe rozpustné) kyselina chlorovodíková kyselost žaludku (pH=1), žaludek se proti ní chrání vrstvou hlenu, co sám vylučuje usnadnění trávení masa díky nabotnání, baktericidní účinky (nespecifická imunita) zvýšená sekrece při vzteku, po požití silného masového vývaru, alkoholu či kofeinu aktivace žaludečních enzymů Tenké střevo - 3-5 m Hlavní místotrávení a vstřebávání/resorpce živinDvanáctník (duodenum) + lačník + kyčelník; zavěšenyokružímStěna z mnoha záhybů – výběžkyklky, na těchmikroklky – 300m2 vstřebávací plochy vystupující z buněk -enterocytůPohyb potravy peristaltickými pohyby – prstencovité stahy –segmentační pohybyDvanáctník Společným vývodem tamústí slinivka břišní a žlučník Ze jateržluč, putuježlučovodem, shromažďuje se vežlučníku Žlučová barviva, soli žlučových kyselin (urychlení trávení a vstřebávání tuků) Žlutohnědá kvůli bilirubinu (produkt rozpadu hemoglobinu v játrech, slezině a kostní dřeni), ten bakteriem ve střevě odbouráván na urobilinogen (část zbarvení stolice a moči) Hormonysekretinapankreozyminzpůsobí vylučování enzymů ze slinivkySlinivka břišní (pankreas) Žláza pod žaludkem Endokrinní část –hormony do krve –inzulinaglukagon, Langerhansovy ostrůvky Exokrinní část Šťáva s hydrogenuhličitanem– neutralizace žaludeční HCl Trávicí enzymy – sekrece řízena reflexně i humorálně Proteázy: trypsin, chymotrypsin Lipázy,amylázyTrávení a vstřebávání Trávení sacharidů, bílkovin a tukůpankreatickými enzymy Kyselá tráveninaneutralizována hydrogenuhličitanem Enzymy štěpící disacharidy a peptidy v PM střevního epitelu (membránové trávení) Vstřebávání Prostou difuzí– koncentrační spád, pasivně – mastné kyseliny Difuzí za účasti přenašeče(usnadněná difuze) - glukosa Aktivním přenosem– spotřeba ATP, př. aminokyseliny Sacharidy Dokončuje se trávení škrobuamylázou ze slinivky -> disacharid maltóza ->2x glukosa Sacharosa -> fruktosa + glukosa ; laktosa-> galaktosa + glukosa Nemáme dost bakterií na dokonalé trávení celulosy Bílkoviny Žaludečním pepsinem na polypeptidy Ve dvanáctníku trypsinem a chymotrypsinem (ze slinivky) na oligopeptidy Proteolytické enzymypeptidázy(ze střevních buněk)-> na aminokyseliny Lipidy Solemi žlučových kyselinemulgace(rozdělení velkých kapek tuku na malé) – zvětšení plochy pro působení lipáz Triacylglyceridy (tuky)pankreatickou lipázou->glycerol + mastné kyseliny Pasivně do střevních buněk, znovu syntéza tuků – do lymfatických tkání a krve, kratší mastné kyseliny jdou přímo do krve vrátnicového oběhu Voda, ionty, vitaminy rozpustné ve vodě, kyselina listová, žlučové kyseliny Tlusté střevo - 1,5 m Vstřebávání solí, vody a vitaminů, hromadění nestrávených a nestravitelných potravin - zahuštění Sodné ionty aktiv

Témata, do kterých materiál patří