Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




23, Soustava řídící a smyslová

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (621.35 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

5. sklivec

- rosolovitá průhledná hmota vyplňující většinu vnitřního prostoru oční koule

- spolu s rohovkou, očním mokem a čočkou tvoří světlolomný systém oka

- světelné paprsky pomocí rohovky a čočky směrovány na sítnici => obraz, který se na sítnici promítne, je zmenšený a obrácený

- přídavné orgány oka:

okohybné svaly - 6 příčně pruhovaných svalů

- zprostředk. postavení a pohyb očních bulvů (obě oči sledují stejný směr)

- šilhání - způsobeno rozdíly v délce svalů

oční víčka - uzavírají očnice a tím oko chrání

- jejich mrkání způsobuje zvlhčování oka slzami, zabraňuje vysoušení

slzné žlázy - při okraji sliznice, tvoří slzy (z vnitř. koutku oka odtékají do slz. váčku a nos. dut.)

spojivka - tenká blanka

- vystýlá vnitřní plochu víček, přechází v přední část bělimy, končí na okrajích rohovky

řasy a obočí

akomodace oka

∙ změna tvaru čočky

∙ při pohledu na blízké předměty je čočka vypouklejší, při pohledu na větší vzdálenosti je čočka zúžená a protáhlá

Onemocnění

krátkozrakost – světelné paprsky se protínají před sítnici – odstraní rozptylka

dalekozrakost – světelné paprsky se protínají za sítnicí – odstraní spojka

zelený zákal – způsobený zvýšeného nitroočního tlaku, může vést k oslepnutí

šedý zákal – zakalení čočky

daltonismus – barvoslepost

slepota

šilhání

zánět spojivek

CHEMORECEPTORY

- podnětem je přítomnost chemických látek

- jejich prostřednictvím zaznamenáváme smyslové vjemy označované jako chuť a čich

čich - citlivější, funguje i na dálku, vnímá pouze látky v plynném skupenství

- receptory umístěny ve sliznici v horní části nosní dutiny (čichový epitel)

- citlivost se zvyšuje při hladu, snižuje např. při nachlazení

- při delším působení určitého podnětu dochází k rychlé adaptaci

- informace vedeny čich. nervem do centra ve spodině temenního laloku

chuť - kontaktní chemický smysl, méně citlivý než chuť, vnímá pouze látky rozpuštěné v H2O

- receptory uloženy v chuťových pohárcích na povrchu jazyka (nejvíce na špičce a okrajích) a po celé sliznici ústní dutiny - je jich okolo 10 tisíc

- 4 skupiny chuťových vjemů - sladko, slano, kyselo, hořko (+ kombinace)

- na chuť. vnímání se podílí i čich (potrava má nevýraznou chuť při onem. nos. dutiny)

- má význam pro reflexní vylučování slin, žaludeční a pankreatické šťávy

- vzruchy vedeny do temenního laloku

TERMORECEPTORY

- velmi jednoduchá volná zakončení nervových buněk

- nejvíce v kůži obličeje a na hřbetu ruky, nejméně v kůži zad

- 1) vnímající chlad - 8krát více než tepelných, uloženy povrchově - Krauseho tělíska

2) vnímající teplo - uloženy hlouběji v kůži - Ruffiniho tělíska

NOCICEPTORY

- reagují na látky uvolňované poškozenými tkáněmi

Témata, do kterých materiál patří