23, Soustava řídící a smyslová
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
5. sklivec
- rosolovitá průhledná hmota vyplňující většinu vnitřního prostoru oční koule
- spolu s rohovkou, očním mokem a čočkou tvoří světlolomný systém oka
- světelné paprsky pomocí rohovky a čočky směrovány na sítnici => obraz, který se na sítnici promítne, je zmenšený a obrácený
- přídavné orgány oka:
okohybné svaly - 6 příčně pruhovaných svalů
- zprostředk. postavení a pohyb očních bulvů (obě oči sledují stejný směr)
- šilhání - způsobeno rozdíly v délce svalů
oční víčka - uzavírají očnice a tím oko chrání
- jejich mrkání způsobuje zvlhčování oka slzami, zabraňuje vysoušení
slzné žlázy - při okraji sliznice, tvoří slzy (z vnitř. koutku oka odtékají do slz. váčku a nos. dut.)
spojivka - tenká blanka
- vystýlá vnitřní plochu víček, přechází v přední část bělimy, končí na okrajích rohovky
řasy a obočí
akomodace oka
∙ změna tvaru čočky
∙ při pohledu na blízké předměty je čočka vypouklejší, při pohledu na větší vzdálenosti je čočka zúžená a protáhlá
Onemocnění
∙ krátkozrakost – světelné paprsky se protínají před sítnici – odstraní rozptylka
∙ dalekozrakost – světelné paprsky se protínají za sítnicí – odstraní spojka
∙ zelený zákal – způsobený zvýšeného nitroočního tlaku, může vést k oslepnutí
∙ šedý zákal – zakalení čočky
∙ daltonismus – barvoslepost
∙ slepota
∙ šilhání
∙ zánět spojivek
CHEMORECEPTORY
- podnětem je přítomnost chemických látek
- jejich prostřednictvím zaznamenáváme smyslové vjemy označované jako chuť a čich
čich - citlivější, funguje i na dálku, vnímá pouze látky v plynném skupenství
- receptory umístěny ve sliznici v horní části nosní dutiny (čichový epitel)
- citlivost se zvyšuje při hladu, snižuje např. při nachlazení
- při delším působení určitého podnětu dochází k rychlé adaptaci
- informace vedeny čich. nervem do centra ve spodině temenního laloku
chuť - kontaktní chemický smysl, méně citlivý než chuť, vnímá pouze látky rozpuštěné v H2O
- receptory uloženy v chuťových pohárcích na povrchu jazyka (nejvíce na špičce a okrajích) a po celé sliznici ústní dutiny - je jich okolo 10 tisíc
- 4 skupiny chuťových vjemů - sladko, slano, kyselo, hořko (+ kombinace)
- na chuť. vnímání se podílí i čich (potrava má nevýraznou chuť při onem. nos. dutiny)
- má význam pro reflexní vylučování slin, žaludeční a pankreatické šťávy
- vzruchy vedeny do temenního laloku
TERMORECEPTORY
- velmi jednoduchá volná zakončení nervových buněk
- nejvíce v kůži obličeje a na hřbetu ruky, nejméně v kůži zad
- 1) vnímající chlad - 8krát více než tepelných, uloženy povrchově - Krauseho tělíska
2) vnímající teplo - uloženy hlouběji v kůži - Ruffiniho tělíska
NOCICEPTORY
- reagují na látky uvolňované poškozenými tkáněmi