8. Jednoduché organismy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Stavba
• tvoří trubicovité mnohojaderné větvené podhoubí, ve staří nepravidelně přehrádkované
• hlavní složkou buněčné stěny je chitin a chitosan
Rozmnožování
• nepohlavní rozmnožování - probíhá pomocí sporangiospor (nepohlavní výtrusy), které vznikají ve výtrusnicích (sporangiích) na sporangioforech
• pohlavní rozmnožování - nastává spájením = spojením dvou různopohlavních hyf (+ a -)
Zástupci
• kropidlovec černavý - rozkládá substráty bohaté na sacharidy, tvoří husté šedé povlaky (např. na špatně uskladněném chlebě)
• plíseň hlavičková - jeden z nejznámějších druhů, tvoří bělavé povlaky (např. na marmeládě, vlhkém chlebě)
3. ODDĚLENÍ: HOUBY VŘECKOVÝTRUSÉ (Ascomycota)
Společné znaky skupiny
• jsou nejpočetnější skupinou hub, zahrnují houby mikroskopických i makroskopických rozměrů
• převažují saprofyté, jsou známí i parazité
• tvoří kyjovité výtrusy = vřecka
Stavba
• tvoří mycelium (kromě kvasinek), hyfy jsou přehrádkované - v přehrádkách je jednoduchý pór umožňující přechod plazmy a jader
• někteří zástupci tvoří plodnice, někteří sterilní pletivné útvary sloužící k přežívání
• buněčná stěna je především z chitinu, u kvasinek z glukanů a mannanů
Rozmnožování
• nepohlavní rozmnožování - vytvářejí se nepohlavní výtrusy konidie
- u kvasinek probíhá pučení (dceřiné buňky se od mateřské oddělí nebo zůstávají pohromadě a tvoří řetízky)
• pohlavní rozmnožování - tvoří se pohlavní orgány, samčí anteridia a samičí askogonia
Zástupci
• smrž obecný - jedlá a chutná houba s kulovitým světle hnědým kloboukem
• ucháč obecný - jedovatá houba s hnědým lalokovitě zprohýbaným kloboukem
• lanýž letní - vzácná a ceněná aromatická houba, používá se k dochucení jídel
• kvasinky - tvoří volné buňky nebo pseudomycelia; při pučení vyrůstá z mateřské buňky pupen; jsou saprofyté nebo parazité, součástí půdní mikroflóry, často na povrchu i uvnitř rostlin a živočichů; účastní se kvasných (fermentačních) procesů = rozklad cukrů; kvasinka pivní se využívá k výrobě lihu, v pivovarnictví, lékařství; kvasinka vinná způsobuje kvašení ovocných šťáv, využívá se při zkvašování moštu na víno
• padlí - vysoce specializovaní parazité vyšších rostlin, vytváří bělavé povlaky na listech
• štětičkovec - využívá se v potravinářství, k výrobě antibiotik (penicilin), zrání sýrů
• kropidlák - tvoří plísňovité povlaky na organických podkladech
• paličkovice nachová - tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých a mění ho v tmavý tvrdý útvar = námel
4. ODDĚLENÍ: HOUBY STOPKOVÝTRUSÉ (Basidiomycota)
Společné znaky skupiny
• převážně saprofyté, některé druhy přecházejí k saproparazitismu (dřevokazné) nebo parazitismu (rzi, sněti)
• významní dekompozitoři v lesních a lučních ekosystémech
• některé druhy tvoří mykorhizu s dřevinami - jejich podhoubí proniká do mezibuněčných prostor kořene
• jejich výtrusy vznikají na koncích kyjovitých buněk zvaných bazidie